Filmet videoen som satt fyr på USA – strigråt da juryen hadde sagt sitt

Darnella Frazier (18) filmet arrestasjonen av George Floyd. – Jeg strigråt, skriver hun på Facebook etter at politimannen Derek Chauvin var kjent skyldig i drap.

Darnella Frazier (tredje f.v.) filmer pågripelsen av George Floyd i Minneapolis 25. mai 2020.

Darnella Frazier (tredje f.v.) filmer pågripelsen av George Floyd i Minneapolis 25. mai 2020.

Foto: AP

Darnella Frazier var 17 år da hun ble vitne til pågripelsen av en ukjent svart mann. Hun var på vei til butikken i nabolaget i Minneapolis sammen med sin 9 år gamle kusine. Det var Memorial Day og fridag for mange.

Frazier reagerte på politimannens behandling av mannen som lå på bakken og tok opp mobiltelefonen og startet å filme. Andre fulgte etter hvert etter, for å dokumentere det som skjedde.

Videoene, i tillegg til bildene fra politimennenes kroppskameraer, viste seg å bli avgjørende bevis i saken. I går ble politimannen Derek Chauvin funnet skyldig i tre tiltalepunkter, inkludert forsettlig drap.

Spesielt Darnella Fraziers 10 minutter lange opptak blir ansett som viktig.

Utdrag fra Darnella Fraziers video.

Takker og takker

– Jeg strigråt, skrev Darnella Frazier i en post på Facebook etter at dommer Peter Cahill hadde lest opp juryens kjennelse.

– Den siste timen har jeg hatt så hjertebank. Jeg var så spent at spenningen sto i taket, skriver Frazier.

Å vite: skyldig på alle tre tiltalepunkter. Takk gud, takk, takk, takk, takk, skriver hun og slutter med:

– George Floyd, vi klarte det. Rettferdigheten har seiret.

I just cried so hard😩This last hour my heart was beating so fast, I was so anxious, anxiety bussing through the roof....

Posted by Darnella Frazier on Tuesday, April 20, 2021

Bevis i rettssaken

Bilde av Derek Chauvin sittende med kneet på George Floyds nakke, tatt av Darnella Frazier.

Dette er ett av bildene fra videoen til Darnella Frazier. – Blikket han sendte oss som så på var kaldt og hjerteløst, beskrev Frazier det som da hun gjorde politimannen oppmerksom på at hun filmet.

Foto: Darnella Frazier / AP

Bildene av den hvite politimannen som presser kneet sitt mot nakken til den svarte mannen, som bønnfaller ham om å slutte og sier han ikke får puste og så ikke lenger sier noe og ikke lenger puster, sendte sjokkbølger gjennom USA.

Flere av tilskuerne som samlet seg rundt, ropte flere ganger at politimannen måtte løsne grepet og sjekke pulsen til mannen på bakken.

Derek Chauvins kolleger som står rundt, griper ikke inn. En av dem forsøker forsiktig å ytre seg mot Chauvin, men blir avfeid.

Både videobildene og lydfilene på dem ble fremlagt som bevis i retten.

Nye kroppskamerabilder fra drapet på George Floyd.

Bildene fra kroppskameraene til politimennene viser hvordan sivile rundt forsøker å si fra om at George Floyd har problemer med å puste. På bildene ser man også Darnella Frazier som filmer.

Skyldfølelse og hjelpeløshet

Darnella Frazier ble innkalt til å vitne i rettsaken, som startet 29. mars.

– Det var ikke riktig, sa hun om hvorfor hun spontant reagerte på det hun så.

– Han led, han hadde smerter. Det virket som han visste at dette var slutten. Han var livredd, sa hun.

Hun fortalte deretter om søvnløse netter og skyldfølelse.

– Jeg har unnskyldt og unnskyldt meg overfor George Floyd for at jeg ikke gjorde mere. At jeg ikke fysisk grep inn for å redde livet hans, sa en gråtkvalt Frazier.

Beskrivelsen av skyldfølelse og hjelpeløshet ved være vitne til George Floyds sakte død, delte hun med flere av vitnene.

Frazier sa også at hun innser at det verken er hun eller de andre som har skylden for George Floyds død. Det er politimannen Derek Chauvin.

I fortvilelse over hva hun hadde sett, publiserte hun videoen på Facebook. Bildene vakte stor oppsikt og ble opptakten til store demonstrasjoner i USA og andre land.

Den nå 18 år gamle kvinnen har i ettertid måttet tåle trakassering og trusler, spesielt på sosiale medier. Men hun har også blitt takket.

Korrespondent Anders Magnus snakker med folk på gata som feirer at politimannen Chauvin er funnet skyldig i drap på George Floyd.

Korrespondent Anders Magnus snakker med folk på gata som feirer at politimannen Chauvin er funnet skyldig i drap på George Floyd.

Takket av politiet

Delstatsadvokat i Minnesota, Keith Ellison, som grep inn i etterforskningen og som tok ut drapstiltalen mot Derek Chauvin, roste i går Darnella Frazier og de andre som filmet det som skjedde.

– De stoppet og de hevet stemmen fordi de visste at det de så var galt. De visste at det var galt og de hadde rett, sa han. Han roste deres mot og sa USA var dem en takk skyldig.

Politisjefen Minneapolis, Medaria Arrodondo, har også rost Frazier, som var den første som startet å filme. Dette selv om politiet i byen først valgte ikke å gå videre med saken, til tross for at Fraziers videoopptak var kjent.

Darnella Frazier i samtale med en politikvinne på Roosevelt High School i Minneapolis 11. juni 2020.

Darnella Frazier i samtale med en politikvinne fra Minneapolis-politiet på Roosevelt High School 11. juni 2020. - Jeg forsøkte aldri å bli noen helt, har Frazier sagt.

Foto: David Joles / Zuma Press

Fikk Pen-pris

Darnella Frazier har bevisst holdt seg unna det offentlige søkelyset, skriver The Guardian og The Washington Post.

Hun har gitt svært få intervjuer, men i fjor fortalte hun til lokalavisen The Star Tribune om hva som førte til at hun tok opp telefonen.

– Det falt helt naturlig, som et instinkt. Verden trengte å se hva jeg så. Ting som dette skjer i taushet altfor mange ganger.

I desember i fjor ble hun hedret med en pris for motet fra amerikanske PEN.

– Jeg hadde aldri trodd i hele mitt 17-årige liv at noe slikt ville skje meg. Det er mye å ta inn og jeg kan ikke få takket dere nok, sa hun etter å ha fått prisbegrunnelsen fra den kjente regissøren Spike Lee og takket av langt flere for at hun filmet hendelsen som kan endre USA.

SISTE NYTT

Siste nytt