Hopp til innhold

Jubel og tårer i USAs gater etter Chauvin erklæres skyldig

Folkemengder på tvers av hele USA reagerte med jubel da Derek Chauvin ble kjent skyldig i drapet på George Floyd på tirsdag.

Korrespondent Anders Magnus snakker med folk på gata som feirer at politimannen Chauvin er funnet skyldig i drap på George Floyd.

Korrespondent Anders Magnus snakker med folk på gata som feirer at politimannen Chauvin er funnet skyldig i drap på George Floyd.

I parken utenfor tinghuset i Minneapolis var det samlet over 300 mennesker tirsdag, i påvente av kjennelsen mot Derek Chauvin.

En kvinne i New York gråter etter kjennelsen av Derek Chauvin.

En kvinne i New York gråter etter at Derek Chauvin ble funnet skyldig i drapet på George Floyd.

Foto: David Dee Delgado / AFP

Folkemengden følger rettssaken på telefonene sine, og blir stille i det juryens avgjørelse leses opp.

Så bryter mengden ut i jubel. Noen klemmer hverandre. Andre gråter

Etter to dager med diskusjon, er eks-politimannen kjent skyldig i drapet på George Floyd, etter å holdt ham nede i ni minutter.

– Nå kan vi forhåpentligvis få et bedre forhold til politiet i lokalsamfunnene våre, og oppnå mer tillit. Men det er fremdeles en lang vei å gå, forteller Tyron Hoover til NRK.

En mann jubler i Minneapolis etter kjennelsen av Derek Chauvin blir annonsert.

Jubel etter juryens avgjørelse i rettssaken mot Derek Chauvin ble annonsert.

Foto: Stephen Maturen / AFP

Bare et lite skritt

Men for mange var jubelen preget av en tanke om at kampen ennå ikke er over.

Mange sier de hadde fryktet et annet resultat etter å ha vært vitne til at det ene politidrapet på svarte etter det andre forble ustraffet.

Feiring etter kjennelsen til Derek Chauvin.

Man kunne høre rop og tuting med biler i gatene i Minneapolis etter at juryens avgjørelse ble kunngjort.

Foto: Morry Gash / AP

Flere byer, som Chicago og Houston, satte opp sperringer og styrket vakthold i forkant av juryens avgjørelse, i påvente av demonstrasjoner dersom Chauvin skulle ha blitt frikjent.

Mennesker danser på George Floyd Square i Minneapolis.

En gruppe mennesker danser på minnestedet George Floyd square i Minneapolis.

Foto: Nicholas Pfosi / Reuters

Skytingen av en annen svart mann, Daunte Wright, i Minneapolis mens rettssaken pågikk, og drapet på en 13-åring i Chicago i forrige måned, økte spenningen og dempet manges glede over seieren i retten.

To kvinner klemmer hverandre i Minneapolis etter kjennelsen av Derek Chauvin.

To kvinner i Minneapolis gir hverandre en klem.

Foto: Stephen Maturen / AFP

– Vi er lettet, men vi feirer ikke, fordi drapene fortsetter, sa borgerrettsveteranen Jesse Jackson som hadde reist til Minneapolis i forbindelse med rettssaken.

Les også: Filmet videoen som satt fyr på USA – strigråt da juryen hadde sagt sitt

Venner av Floyd

I Houstons Third Ward, der George Floyd vokste opp, hadde en liten gruppe mennesker samlet seg ved et veggmaleri av Floyd mens de fulgte med på TV mens juryen leste opp kjennelsen.

En kvinne jubler i Washington etter kjennelsen av Derek Chauvin.

En kvinne jubler i Washington.

Foto: Alex Brandon / AP

– Det føles bra. Vi takker alle som sto ved vår side. Dette er et velsignet øyeblikk, sa Jacob David som kjente Floyd, og som måtte tørke bort tårer.

Floyds død i mai i fjor, da Chauvin presset kneet mot halsen hans, og den sterke videoen som viste hvordan han gispet fram at han ikke kunne puste, sjokkerte verden og utløste omfattende protester mot politivold og manglende rettigheter for svarte.

George Floyd Officer Trial Reaction Photo Gallery

En mann bryter ut i gråt utenfor tinghuset i Minneapolis.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

– Kan endelig puste

Chauvin ble erklært skyldig på alle de tre punktene han ble tiltalt for. Den mest alvorlige var forsettlig drap og den mildeste uaktsomt drap.

– I dag kan vi endelig puste igjen, sa George Floyds yngre bror på en pressekonferanse, mens tårer strømmet ned ansiktet hans.

CNN fikk kontakt med broren rett etter at kjennelsen ble kjent, men han klarte da bare å få fram at han ville takke for all støtte, før han ble oppløst i tårer og ikke klarte å fullføre setningene. Men han møtte et samlet pressekorps senere på ettermiddagen.

Philonise Floyd, George Floyds yngste bror, bryter ut i gråt på en pressekonferanse.

Philnoise Floyd, George Floyds yngre bror.

Foto: John Minchillo / AP

– Dette er rettferdighet for svarte amerikanere. Denne saken er et vendepunkt i USAs historie om ansvarlighet for politiet, og sender et tydelig budskap vi håper blir hørt klart og tydelig i hver by og hver delstat, sier familiens advokat Ben Crump i en uttalelse.

President Joe Biden ringte til Floyd-familien rett etter at juryens avgjørelse ble kjent.

– Ingenting kan gjøre alt bedre, men i det minste er det en viss rettferdighet. Vi er alle så lettet, sa Biden til familien, ifølge Det hvite hus.

I en video av telefonsamtalen kan man se familiemedlemmer av Floyd som gråtende lytter mens presidenten snakker. Biden sa han vil invitere Floyd-familien til Det hvite hus.

Hjemme hos George Floyds familie når de får vite utfallet av rettsaken mot Derek Chauvin

Hjemme hos George Floyds familie når de får vite utfallet av rettsaken mot Derek Chauvin

Vil ha reform

USAs tidligere president Barack Obama understreker at selv om han er glad for at juryen kom til denne kjennelsen, er det mye som må skje før svarte i USA får full rettferdighet.

– Juryen gjorde det rette. Virkelig rettferdighet krever at vi erkjenner at svarte amerikanere blir behandlet annerledes. Det krever at vi erkjenner at millioner av våre venner, familiemedlemmer og medborgere lever i frykt for at deres neste møte med politiet kan bli deres siste, skriver Barack Obama i en felles uttalelse med sin kone Michelle.

Laster Twitter-innhold

Både president Biden og visepresident Kamala Harris oppfordrer nå Kongressen til å handle raskt for å reformere politiet i USA.

Biden beskrev drapet på Floyd et «drap i fullt dagslys», som en gang for alle rev bort skylappene slik at alle kunne se problemene USA har med politiets forhold til rase.

– Kjennelsen sender et sterkt signal, men nødvendig reform kan ikke stoppe med dommen mot Chauvin, sa Biden.

President Joe Biden og visepresident Kamala Harris kommenterer dommen mot politimannen Derek Chauvin.

President Joe Biden og visepresident Kamala Harris kommenterer dommen mot politimannen Derek Chauvin.

Foto: Pool / AFP

På Twitter skriver den demokratiske lederen av Representantenes hus Nancy Pelosi at George Floyd ikke døde forgjeves.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.