Filippinene ber opprørere legge ned våpnene

Den filippinske regjeringen sier den ikke vil gjenoppta fredssamtaler med opprørere i kommunistpartiet CPP. I 2016 signerte partene en avtale om våpenhvile i Oslo.

Rodrigo Duterte

Over 60 medlemmer av nasjonalforsamlingen ber president Duterte om å gjenoppta fredsforhandlingene med opprørerne i landets kommunistparti CPP.

Foto: TED ALJIBE / AFP

– De kommunistiske opprørerne må stoppe fiendtligheter mot uskyldige sivile og sikkerhetsstyrker.

Det sier president Rodrigo Dutertes talsperson, Harry Roque.

Den filippinske regjeringen er under sterkt press om å gjenoppta fredssamtaler med opprørerne i kommunistpartiet CPP, som inngår i paraplyorganisasjonen National Democratic Front of the Philippines (NDFP).

Fredssamtalene ble stanset i november.

Ber dem legge våpnene ned

Over 60 medlemmer av nasjonalforsamlingen har oversendt Duterte en resolusjon der de ber ham om å gjenoppta fredsforhandlingene med opprørerne i landets kommunistparti CPP.

Men president Rodrigo Duterte står ved sitt krav.

– De må stanse deres utpressingstaktikker, vold og hensynsløse drap. Legge ned våpnene, følge loven og begynne å leve normale liv igjen, sier presidentens talsperson Harry Roque.

NPA

Medlemmer av New People's Army (NPA) på Filippinene.

Foto: STRINGER/PHILIPPINES / Reuters

Vil stemple dem som terrorister

President Duterte har bedt en domstol i Manila om å erklære det kommunistiske partiet CPP og dets væpnede fløy NPA som terroristgrupper.

Han har også bedt justisdepartementet i landet om å erklære 600 personer for terrorister på grunn av deres angivelige bånd til kommunistiske opprørsgrupper.

En FN-ansatt, tidligere katolske prester og lovgivere er blant dem presidenten ønsker å stemple som terrorister.

Presidentens talsperson sier Duterte er innstilt på fred, men at opprørerne ødelegger for freden med dobbeltspill og forræderi.

Regjeringen vil vurdere å gjenoppta samtalene dersom opprørerne viser «genuin oppriktighet», ifølge Roque.

SISTE NYTT

Siste nytt