President Duterte avbryter fredsprosessen med opprørerne

Filippinenes president Rodrigo Duterte stanser de norskstøttede fredssamtalene med kommunistgeriljaen. – Ingen skal få si at jeg ikke forsøkte, sier Duterte foran landets spesialstyrker.

President Duterte inspiserer spesialstyrkene

President Duterte inspiserer hærens spesialstyrker kort tid etter at han ordre om å bryte all kontakt med kommunistgeriljaen. Det filippinske «First Scout Ranger regiment», som nå er 67 år, kriger mot geriljagrupper og gisseltakere.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Nå varsler president Duterte at han vil stemple det kommunistiske partiet CPP og dets væpnede fløy NPA som terroristgrupper.

Opprørerne blir bare omtalt som «de røde» i pressemeldingen fra presidentpalasset.

Presidenten krever nå at de titalls geriljalederne, som ble løslatt i fjor for å få samtalene i gang, melder seg. Hvis de ikke overgir seg, blir de straffeforfulgt på nytt, sier han i en tale til landets spesialstyrker.

Geriljasoldater fra NPA løper i jungelen

Geriljasoldater på den sørlige Mindanao-øya simulerer et angrep. Bildet fra treningen er tatt i 2004.

Foto: ERIK DE CASTRO / REUTERS

Avlyser samtaler og bakkanaler

President Duterte har også gitt ordre til sine forhandlere og rådgivere om at alle samtaler og møter med motparten, skal avlyses. Han varslet dette allerede i august. Den gang sa hans sjefforhandler Silvestre Bello III til CNN at en slik ordre ville være «alvorlig».

Den filippinske regjeringen mener kommunistene «ikke har vist oppriktighet for å gjennomføre meningsfylte fredsforhandlinger».

Ifølge landets militære har opprørerne i sine siste angrep satt busser og lastebiler i brann, og drept sivile.

– Samtidig som vi ble enige om å gjenoppta fredsforhandlingene og gjorde vårt ytterste for å fremskynde undertegningen og gjennomføringen av den endelige fredsavtalen, har de deltatt i voldelige og fiendtlige handlinger, heter det i kunngjøring nummer 360.

Norge har ikke gitt opp

Norge er i tett kontakt med partene og står til disposisjon om det skulle være behov, skriver statssekretær Audun Halvorsen til NRK.

Statssekretær Audun Halvorsen

Statssekretær Audun Halvorsen sier at det er for tidlig å ha en bestemt oppfatning om hvilke konsekvenser Dutertes beslutning får.

Foto: Sturlason / Utenriksdepartementet

– Det er for tidlig i dag å ha en bestemt oppfatning om hvilke konsekvenser denne beslutningen får, både på kort og lang sikt. Norge håper partene igjen finner tilbake til forhandlingsbordet, og vi er beredt til å bistå i fremtidige fredsbestrebelser på Filippinene, sier Halvorsen.

Langvarig konflikt

Fredsprosessen har vært av og på siden 1986. Norge ble tilrettelegger i 2001 og optimismen steg da partene valgte å sette seg rundt bordet igjen i fjor sommer etter en pause på fem år.

En slutt på den nesten 50 år lange konflikten med kommunistene, var ett av Dutertes uttalte mål da han kom til makta. Norge var vertskap da en våpenhvile ble undertegnet i august i fjor.

Kommunistbevegelsen er en av de eldste venstreorienterte opprørsgruppene i Asia. Bevegelsens leder José Maria Sison bor i eksil i Nederland.

Uro på flere fronter

Regjeringshæren kjemper også mot islamistiske opprørere sør på Filippinene. I mai tok grupper som sverger troskap til ekstremistene i IS, kontroll over byen Marawi på Mindanao. Regjeringen erklærte unntakstilstand og etter militæraksjonene kom kunngjøringen forrige måned om at Marawi var frigjort.

De fem måneder lange blodige kampene var de største i landet siden andre verdenskrig.

Rodrigo Duterte i militæruniform

President Rodrigo Duterte har uttalt at det skal bli fred på Filippinene mens han er president

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

President Duterte har også forhandlet med Moros islamske frigjøringsfront (MILF). Partene har blitt enige om et veikart, kjent som «Fullstendig avtale for Bangsamoro», men ønsket om indre selvstyre på Mindanao, øya presidenten kommer fra, har strandet i kongressen.

SISTE NYTT

Siste nytt