Fredsforhandlinger med håp

– Vi har et internasjonalt ansvar for å få slutt på konflikten på Filippinene, sier utenriksminister Børge Brende til NRK. Norge er i dag vertskap for fredsforhandlingene mellom geriljaen og myndighetene.

Geriljaens støttespillere demonstrerer i Manila 20.08.2016

DEMONSTRASJONER FOR FRED: Tilhengere av kommunistbevegelsen NDFP demonstrerte i helgen i Filippinenes hovedstad Manila til støtte for en gjenopptakelse av fredssamtalene mellom opprørsbevegelsen og regjeringen. Mandag starter formelle fredsforhandlinger i Oslo

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Konflikten mellom kommunistene og regjeringen på Filippinene har pågått i nesten 50 år. En rekke ulike fredsfremstøt de siste 30 årene har ikke ført til noen permanent løsning på konflikten.

40 000 døde

Nå i helgen har flere ledere i den filippinske kommunistgeriljaen landet i Oslo. For i dag starter nye fredsforhandlinger som tar sikte på å få slutt på en 47 år lang konflikt på Filippinene som har krevd opp mot 40.000 liv.

Philippines Communist Rebels Adelberto Silva, Wilma Tiamzon, Benito Tiamzon, Alan Jasminez, Renante Gamara

FÅR FORHANDLE: Frigitte kommunistiske opprørsledere, fra venstre, Adelberto Silva, Wilma og Benito Tiamzon, Alan Jasminez og Renante Gamara, posere med sine knyttede never, mens de venter på sin avgang til Oslo, for fredsforhandlinger med regjeringen lørdag 20 august, 2016 ved Ninoy Aquino International Airport i forstads Pasay city sør for Manila, Filippinene.

Foto: Bullit Marquez / Ap

Norge er vertskap for forhandlingene mellom geriljaen og myndighetene, og utenriksminister Børge Brende sier til NRK at vi har et internasjonalt ansvar.

Børge Brende om filippinske fredsforhandlinger

Partene møtes til åpningsseremoni på Holmenkollen Park Hotel klokken 9. I tillegg til Brende vil også representanter for partene holde innlegg. Norge har siden 2001 fungert som tilrettelegger for fredssamtalene.

Håp om varig fred

Filippinenes nye president, Rodrigo Duterte, har vist et sterkt personlig engasjement for fredsprosessen. Begge partene har også tatt forsonende skritt for å signalisere forhandlingsvilje i forkant av samtalene. Det har skapt håp om at den formelle forhandlingsrunden som nå innledes i Oslo, skal gi varig fred.

Partene skal i Oslo diskutere våpenhvile, løslatelse av fanger og en tidslinje for videre forhandlinger. Også politiske, økonomiske og grunnlovsmessige reformer skal tas opp.

SISTE NYTT

Siste nytt