Hopp til innhold

Fidel Castro advarer mot atomkrig

For første gang på fire år satte Cubas tidligere president Fidel Castro lørdag sine bein i parlamentet - kledd i sin karakteristiske grønne uniform.

Video CASTRO-070810-WW_MXF_Innboks.MP4

Fidel Castro i parlamentet for første gang på fire år.

Fidel Castro har den siste tiden vist seg offentlig flere ganger, og lørdag var turen kommet til et besøk i nasjonalforsamlingen i Havanna.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var han kledd i en grønn militærskjorte uten medaljer og ble hyllet med stående ovasjoner da han ankom parlamentet.

Castro, som fyller 84 år 13. august, måtte ha hjelp da han skulle innta podiet.

Tror USA vil angripe Iran

Castro hadde selv bedt om å få være til stede for å legge fram sitt syn der han advarer om at verden er på nippet til atomkrig som følge av USAs atompolitikk overfor Iran.

Ifølge nyhetsbyrået AP tror Castro at USA og Israel vil gå til angrep på Iran. Han tror også at Nord-Korea vil bli angrepet.

Likevel ser ikke Castro fullstendig mørkt på situasjonen:

– Befolkningstallet på planeten kan bli regulert, ikke-fornybare ressurser bli bevart, klimaendringer kan unngås, fruktbart arbeid for alle mennesker bli garantert, de syke kan få hjelp, kunnskap, kultur og forskning kan bli forsikret - barn og unge vil ikke bli utslettet i atomalderens holocaust. Det er dette jeg vil fortelle dere, sa Castro fra talerstolen.

– Kjære kamerater i nasjonalforsamlingen. Nå er jeg i stand til å gjøre rede for disse ordene, for å svare på alle spørsmålene dere ønsker å stille meg og lytte til deres meninger, sa han videre.

Den 12 minutter lange talen ble overført direkte på kubansk fjernsyn og radio.

Tilbake i «rampelyset»

Kinas utenriksminister Yang Jiechi (t.v.) besøkte Cuba og Fidel Castro 1. august

Kinas utenriksminister Yang Jiechi (t.v.) besøkte Cuba og Fidel Castro 1. august.

Foto: HO / Reuters

Lørdag var første gang Castro deltok i et regjeringsmøte siden 2006. Siden da har det hele tiden stått en tom stol til hans disposisjon i nasjonalforsamlingen.

Etter en lengre periode der den tidligere kommunistlederen har holdt seg borte fra offentligheten, har han den siste tiden igjen begynt å dukke opp.

Forrige offentlige arrangement han deltok i var en markering for den kubanske revolusjonen 26. juli.

Lillebror tok over

Fidel Castro overlot rollen som Cubas president til lillebror Raul (79) i 2008.

Da hadde storebror Castro ledet Cuba i 49 år, etter at han og hans menn styrtet Fulgencio Batista 1. januar 1959.

Fidel og Raul Castro

Fidel og Raul Castro i nasjonalforsamlingen lørdag.

Foto: Franklin Reyes / Ap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt

273 ukrainske soldatar skal natt til tirsdag vere evakuerte frå stålverket i Mariupol. 53 av desse er frakta til sjukehus.

– 273 ukrainske soldatar evakuerte frå Azovstal

Ukrainske soldatar har lenge frykta for livet i stålverket Azovstal. No er marerittet over for nokre av dei. Det er gjort avtale med Russland om eit fangebytte.