Fidels søster jobbet for CIA

Fidel Castros yngre søster Juanita Castro avslører at hun samarbeidet med den amerikanske etterretningstjenesten CIA.

Fidel Castro

Fidel Castro, Havana-advokaten som styrtet den kubanske diktatoren Fulgencio Batista i revolusjonen den 1. januar 1959.

Foto: Charles Tasnadi / Scanpix/AP

76 år gamle Juanita Castro fortalte sent i går kveld til den spansktalende TV-kanalen Univision WLTV-23 at hun opprinnelig støttet broren Fidel Castro da han kastet den sittende kubanske diktatoren Fulgencio Batista.

Juanita Castro, søsteren til Fidel Castro

Juanita Castro.

Foto: Alan Diaz / Scanpix/AP

For mange henrettelser

Likevel, hun ble ganske raskt etter revolusjonen desillusjonert med selv sin egen bror. Særlig var det de mange henrettelsene og den overdrevne maktovertagelsen av privat eiendom som gjorde at hun mistet troen på det nye regimet.

Før hun flyktet fra Cuba i 1964 var hjemmet hennes tilfluktsted for antikommunister, og i TV-intervjuet forteller hun at det var CIA som kontaktet henne.

Ifølge TV-kanalen som gjorde intervjuet med Juanita Castro jobbet hun som agent for amerikanerne både før og etter at hun forlot øya, skriver nyhetsbyrået AP. Intervjuet skal etter planen gå på lufta på onsdag.

Juanita Castro slo seg etter hvert ned i Miami i Florida, og frem til 2006 drev hun et apotek.

«Fidel and Raul, My Brothers, the Secret History»

Juanita Castro gir denne uken ut boken Fidel and Raul, My Brothers, the Secret History, der hun går gjennom alle minnene hun har om sine to berømte brødre.

I fjor ga 83 år gamle Fidel Castro over makten på Cuba til sin 78 år gamle bror Raul Castro . Da hadde han sittet som president i nesten 50 år siden han ledet revolusjonen som 1. januar 1959 første til at Batista flyktet landet.

Juanita Castro var før revolusjonen med på samle inn penger for til kampen mot dikatatoren, og etter revolusjonen var hun leder for et sykehus, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kranglet med Fidel og rømte til Mexico

Etter hvert mistet hun troen på kommunismen, som hun kaller et svik mot de demokratiske prinsippene som Fidel først snakket om da han ledet opprørerne i kampen mot dikaturet. Hun sier at hennes motstand førte til konflikter i familien, særlig at hun kritiserte retningen revolusjonen tok og samarbeidet med Sovjet.

Sist hun så Fidel var i 1963, etter at moren deres døde av hjertefeil. Juanita forteller at de begynte å krangle, og at de siden ikke har vært på talefot. Året etter reiste hun til Mexico og videre til Miami, der hun slo seg ned.

I 1992 skrev hun et brev fra Madrid til president-broren på Cuba, der hun ba ham om å oppgi regimet sitt og ta til fornuften.

Men da tusenvis av eksilkubanerne i Miami feiret Fidels sykdom og skrantende helse i 2006, var kritikken hard:

– Han er min bror. Og det er det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt