Risikerer livstid i fengsel for å prise Gaddafi etter hans død

Libyas ledende overgangsråd annonserte onsdag en ny lov i landet. Enhver som lovpriser avdøde diktator Muammar Gaddafis regime, hans ideer eller hans sønner risikerer i verste fall livstid i fengsel.

Gaddafi

Muammar Gaddafi ble drept under opptøyene i Libya i oktober i fjor.

Foto: ISMAIL ZITOUNY / Reuters

Kriminaliseringen av Gaddafi-tilhengere følges av en annen lov, som åpner for å fengsle «de som angriper fjorårets revolusjon, som rakker ned på Islam, autoriteten til staten eller dets institusjoner».

Et ødelagt bilde av Gaddafi i Libya

Et ødelagt bilde av Muammar Gaddafi sees i Libya i september 2011.

Foto: ANIS MILI / Reuters

Ifølge nyhetsbyrået AFP har en talsperson for overgangsrådet uttalt at dersom nyhetsreportasjer, rykter eller propaganda utgjør en skade for Libya, vil straffen bli livstid i fengsel.

Landet er, ifølge loven, fortsatt i en krigstilstand etter den blodige konflikten i fjor som førte til kamper mellom Gaddafi-lojalister og NATO-støttede styrker.

Les mer: – Gaddafis død markerer slutten
Les også: Uro i Libya eitt år etter starten på oppstanden

– I krig er det fengselsstraffer for enhver person som sprer informasjon og rykter som står i veien for militære forberedelser som skal beskytte landet, som sprer terror eller svekker innbyggernes moral, legger talspersonen til.

Lederen for de libyske opprørernes overgangsråd, Mustafa Abdel Jalil.

Lederen for overgangsrådet i Libya, NTC, Mustafa Abdel Jalil.

Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters

I tillegg til disse nylig opprettede lovene som gir fengselsstraffer er det nå også straffbart å være i besittelse av gjenstander og penger som tilhører personer i det forrige regimet, inkludert Gaddafis familie. Alle slike gjenstander og kapital vil bli konfiskert og overlevert domstolen i landet.

De tøffe lovene kommer på plass bare uker innen en ny nasjonalforsamling skal velges i Libya. Overgangsrådet har forpliktet seg til at dette valget skal holdes i juni.

Les mer: – Det er mye vi trenger å lære

Video Dette er Muamar Gaddafi

VIDEO: Dette er Muammar Gaddafi.

SISTE NYTT

Siste nytt