Hopp til innhold

– Gaddafis død markerer slutten

Libyas fungerende statsminister, Mahmoud Jibril, bekrefter at Muammar Gaddafi er død. I Libya feires det nå for fullt i gatene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Den tidligere libyske diktatoren Muammar Gaddafi døde av skadene han fikk da han ble pågrepet i nærheten av sin hjemby Sirte torsdag.

Det sier en av de militære koordinatorene for Det nasjonale overgangsrådet, Abdel Majid, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Overgangsrådet har tidligere meldt at Gaddafi har blitt fanget, og at han har blitt skuft i begge beina.

Ifølge Overgangsrådet skal Gaddafi ha blitt skadet da han prøvde å flykte i en konvoi som ble angrepet av NATO-fly.

– Han ble også truffet i hodet. Det ble skutt mye mot hans gruppe, og han døde, sier Majid.

The Guardian melder at konvoien Gaddafi reiste med ble truffet av et luftangrep fra NATO-fly torsdag morgen.

Abdel Majid Mlegta

En av de militære koordinatorene for Overgangsrådet, Abdel Majid, sier at Gaddafi har blitt pågrepet. Senere kom meldingene om at han døde av skadene han pådro seg under pågripelsen.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

– Skadet i begge beina

Nyhetsbyrået Reuters meldte tidligere i dag at Gaddafi hadde blitt pågrepet, og at han var skadet.

– Han er pågrepet. Han er skadet i begge beina... Han har blitt fraktet vekk med ambulanse, sa Majid i Det nasjonale overgangsrådet, ifølge Reuters.

Ifølge avisa Guardian blir meldingene om Gaddafis pågripelse bekreftet av militærrådet i Misrata.

Mahmoud Shamman, informasjonsminister i Det nasjonale overgangsrådet, sa dette til CNN tidligere i dag:

– Overgangsrådets representanter i Sirte gjør alt for å få bekreftet om informasjonen er riktig eller uriktig. Vi har tidligere mottatt nyheter som vist seg å være skuffende. Ledelsen i overgangsrådet vil komme med mer informasjon senere, sier Shamman.

Rundt klokken 16.30 , norsk tid, ble opplysningen bekreftet av Libyas midlertidige statsminister, Mahmoud Jibril.

– Vi har ventet på dette øyeblikket lenge. Muammar Gaddafi har blitt drept, sier Jibril ifølge nyhetsbyrået AP.

Jibril har fungert som Libyas statsminister og utenriksminister etter at Gaddafi ble styrtet. Overgangsrådet har sagt at de offisielt vil annonsere «Libyas friggjøring» i løpet av torsdag kveld.

– Det er nå folket i Libya må skjønne at det er på tide å få i gang et nytt Libya, et forent Libya, med ett folk og én framtid, sier Jibril.

– Ikke skyt, ikke skyt

Også Mohamed Leith, en annen militær leder i Det nasjonale overgangsrådet, fortalte til AFP torsdag ettermiddag at Gaddafi var hardt skadet.

– Han har blitt pågrepet. Han er hardt skadet, men han puster fortsatt, sa Leith, like etter de første meldingene om Gaddafis pågripelse.

Ifølge en av soldatene i Overgangsrådets hær skal Gaddafi ha gjemt seg i et hull i nærheten Sirte, mens han ropte «ikke skyt, ikke skyt», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bilder som angivelig skal vise stedet Gaddafi ble skutt har blitt vist av flere internasjonale medier, og kan ses i bildegalleriet i toppen av artikkelen.

Libya Gaddafi

Det nasjonale overgangsrådet i Libya melder at Libyas tidligere diktator har blitt drept.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

NATO: – Kan ikke bekrefte

Nyheten om Gaddafis pågripelse kommer rett etter at det ble kjent at Overgangsrådet skal ha tatt over Gaddafis hjemby, Sirte, etter uker med kamp.

NATO sier foreløpig at man ikke kan bekrefte at meldingene om Gaddafi har blitt pågrepet.

En talsmann for alliansen bekreftet likevel at det hadde vært et luftangrep mot kjøretøy med Gaddafi-lojale styrker i nærheten av Sirte torsdag morgen.

– Rundt klokken 08.30, lokal tid, traff et NATO-fly to kjøretøy med Gaddafi-lojale styrker, som var del av en større gruppe i nærheten av Sirte, sier NATOs talsman Roland Lavoie, ifølge AFP.

Militærrådet i Misrate, et av flere militærråd for opprørsstyrkene, hevder at deres soldater pågrep Gaddafi i nærheten av Sirte.

«Uavhengig av om meldingene om Gaddafis død er sanne eller ikke, feires det nå heftig i gatene i Tripoli», meldte Al Jazeera tidligere torsdag.

Etter hvert som man har blitt mer og mer sikre på at meldingene om Gaddafis død er sanne, har feiringene spredt seg over store deler av Libya.

TV-kanalen Al Arabyia sier at Gaddafis lik har blitt fraktet til Misrata. Al Jazeera har publisert en video som angivelig viser Gaddafis lik som blir dratt gjennom libyske gater av opprørssoldater.

Les mer: Sleper og trampar på Gaddafi-liket

Al Jazeera melder at Gaddafis lik skal ha blitt fraktet til en moské i Misrata. TV-kanalen melder også at liket skal være i Misrata, men hevder liket befinner seg i nærheten av byens kommersielle sentrum.

– Sønn skal være fanget i live

Nyhetsbyrået Reuters melder at Gaddafis sønn, Mutassim Gaddafi, skal ha blitt pågrepet i live i Sirte. Nyhetsbyrået siterer TV-kanalene Al Jazeera og Al Arabyia.

Meldingen er nok et eksempel på informasjonskaoset som har fulgt i timene etter at Gaddafi angivelig skal ha blitt pågrepet, nyhetsbyrået AFP melder på den annen side at Mutassim har blitt funnet død i Sirte.

De motstridende meldingene tikket inn med få minutters mellomrom, like etter klokken fire.

En annen av Gaddafis sønner, Saif al-Islam, skal fortsatt være på frifot, sier Abdelmajid Saif al-Nasr i Det nasjonale overgangsrådet til Reuters.

Reuters melder også at Al Jazeera har vist bilder der man angivelig ser liket av Gaddafis forsvarsminister, Abu Bakr Younus.

TV-bildene viste en skjeggete mann med et kulehull like nedenfor nakken.

EU: – Markerer slutten

EU er blant dem som nå uttaler seg som om Gaddafis død har blitt bekreftet.

– Gaddafis død markerer slutten på en æra med enevelde, sier president i EU, Herman Van Rompuy i en uttalelse torsdag ettermiddag.

– Nyheten om at Gaddafi er død i et angrep i Sirte betyr at undertrykkelsen av folket i Libya nå er avsluttet, sier Van Rumpey.

Også generalsekretær i FN, Ban Ki-Moon, slår fast at Gaddafi har blitt drept.

– Vi har alle hørt meldingene om at Gaddafi har blitt drept, og at stridighetene er avsluttet i Sirte og i andre byer. Denne dagen markerer helt klart en historisk overgang for Libya, sier Ki-Moon, og legger til:

– Soldater på begge sider må nå legge ned sine våpen i fred.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt