Hopp til innhold

EU legger frem plan for grenseåpning i Europa

BRUSSEL/OSLO (NRK): EU-kommisjonen legger opp til en gradvis åpning av Europas grenser så snart smittesituasjonen tillater det og vil begynne med land med lik utvikling.

Så godt som all reisevirksomhet og turisme i Europa har stått på vent siden midten av mars.

Minst 17 av de 26 landene i Schengenområdet har helt eller delvis stengt grensene på grunn av koronapandemien.

EU-kommisjonen la i dag fram en plan som anbefaler en gradvis gjenåpning av grensene internt i Europa.

Vise-president for EU-kommisjonen sa dette er ment for koordinere åpningen av reisevirksomhet i Europa.

Målet er å unngå at åpningen av Europa skal bli altfor uoversiktlig eller kaotisk. Det blir opp til de enkelte medlemsland og å iverksette tiltakene og regler ute i fra hvordan de vurderer sin egen situasjon.

Kommisjonen beskriver dagens situasjon som fase 0, med restriksjoner på ikke-nødvendige reiser. Neste fase innebærer en gradvis åpning når smittesituasjonen tillater det, med smidig grensekryssing for jobbreiser, private reiser og turisme. Og det er her man ser for seg å begynne med land der smitte situasjonen er lik.

I det som omtales som fase 2, skal alle koronarelaterte reiserestriksjoner oppheves, mens nødvendige helsetiltak fortsatt skal være på plass.

Tomme strender, som her på Ayia Napa på Kypros, betyr sviktende inntekter for turistnæringen. Onsdag kommer EU-kommisjonen med en strategi som kan redde sommerferien for reisende og reiselivet.

TOMT: Tomme strender, som her på Ayia Napa på Kypros, betyr sviktende inntekter for turistnæringen. Onsdag kommer EU-kommisjonen med en strategi som kan redde sommerferien for reisende og reiselivet.

Foto: Petros Karadjias / AP

Fører oversikt

Krisen er ikke over, vi må leve med viruset, men turistnæringen trenger å få starte opp og etter uker med nedlukking trenger vi alle en pause.

Dette var budskapet da kommisjonen lanserte EUs retningslinjer for reiser og grenser før sommeren i dag.

– Dette blir selvsagt ikke en vanlig sommer, ikke får noen av oss, men når vi jobber sammen og gjør vårt trenger vi ikke å få en sommer låst hjemme eller en hel sommer tapt for turistnæringen i Europa, sa visepresident for EU-kommisjonen Margrethe Vestager.

EUs smittevernsenter ECDC fører oversikt over områder med liten smittespredning. Dette vil, sammen med de forskjellige landenes evne til å iverksette smittevernstiltak ved behov, danne grunnlaget for vurderingene av hvilke land som kan åpne grensene og når.

I tillegg vil bevegelse på tvers av grenser i områder med høy aktivitet prioriteres tidlig, heter det i en pressemelding.

Viktig for økonomien

Reiselivet og turisme er svært viktig for økonomien i mange av EUs medlemsland. EU-kommisjonen anslår at hele 6,4 millioner jobber i turistnæringen.

Før koronakrisen var det 12 millioner jobber i turistnæringen i EU. Det anslås at mellom 80 og 90 prosent av omsetningen i tursitnæringen har forsvunnet.

Hellas er blant landene som har presset for å få åpnet grensene. Landet ønsker å åpne for å ta imot turister 1. juli.

EU har ønsket å praktisere like regler og gjenopprette Schengen som felles reiseområde uten grensekontroll.

I dag kom innrømmelsen fra EU om at dette ligger et stykke frem.

– Det vil ikke være mulig å åpne opp likt alle steder og det vil være opp til enkelte land når de mener det er trygt åpne for turisme, sa Vestager.

Hellas som har lykkes med å begrense smitten, men er økonomisk avhengig av turisme har argumentert for sikre «turist-korridorer». I dag fikk de delvis medhold.

Norge, Danmark og Hellas har alle lang penere smittetall en for eksempel Frankrike, Storbritannia og Belgia.

På spørsmål på hennes eget språk fra dansk TV2 om Hellas og Danmark svarte Vestager at prinsippet er åpne grenser. Den skandinaviske somferien er først ute i Europa så for Hellas haster det om de skal ta imot pengesterke nordmenn og dansker.

– Vår anbefaling er at land som en nogen lunde lik helsesituasjon åpner grensene, sa Vestager.

Sperringer på grensa mellom Tyskland og Østerrike, som her ved Kiefersfelden.

ÅPNER: Grensen mellom Tyskland og Østerrike åpner 15. juni.

Foto: Andreas Gebert / Reuters

Flere land åpner grensene delvis

Tysklands innenriksminister opplyser at landet åpner grensene fra Frankrike, Sveits og Østerrike 15.mai. Han sier også at landet er villig til å åpne for innreise fra Norge og Danmark fra 15. mai. Landet tar også sikte på å åpne for innreise fra alle EU-land 15. juni, ifølge Reuters.

Latvia, Litauen og Estland allerede er enige om å åpne grensene for hverandres innbyggere. Det vil skje fra 15. mai, ifølge Reuters.

Island åpner grensene for reisende fra Færøyene og Grønland. Det skjer allerede på fredag. Landet vurderer også å åpne for turister fra noen andre land i Schengen, tidligst fra 25. mai.

Likebehandling

Det er uklart om kommisjonen vil støtte opprettelsen av «bobler» eller «korridorer», skriver The Guardian. Det vil bety at enkelte land eller mindre grupper åpner for hverandre.

Slike løsninger kan være vanskelig å gå med på for en union som er bygget på at alle skal behandles likt. Det siste betyr blant annet at dersom Østerrike åpner for å slippe inn tyskere, må det også gjelde andre borgere som bor i Tyskland.

– Medlemsland kan ikke åpne grensene for borgere fra ett EU-land, men ikke et annet. Det sa kommissær Ylva Johansson til EU-parlamentarikere forrige uke, ifølge avisa.

Lufthansa er ett av mange flyselskap som har satt store deler av flåten på bakken. Å gjenåpne reiselivet innebærer å balansere smittevern, økonomiske hensyn og forbrukerrettigheter.

Lufthansa er ett av mange flyselskap som har satt store deler av flåten på bakken. Å gjenåpne reiselivet innebærer å balansere smittevern, økonomiske hensyn og forbrukerrettigheter.

Foto: Matthias Schrader / AP

Ikke fritt frem for nordmenn

Selv om lokale myndigheter skulle åpne for turister bør du tenke deg godt om før du setter deg på et fly til utlandet. Utenriksdepartementet fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder på ubestemt tid.

Så lenge det er utstedt reiseråd vil de aller fleste reiseforsikringer ikke gjelde.

– Vi i skjønner godt at slike utspill gjør at reiselysten melder seg. Men det er norske myndigheter, med UD i spissen, vi lytter til når det gjelder hvor det er trygt for nordmenn å reise. Dette gjelder både under koronapandemien og ellers, skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland, i Europeiske Reiseforsikring, i en e-post til NRK.

Det er ventet at det vil komme en oppdatering fra Regjering angående reiserådet på fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt