Hopp til innhold

EU-kommisjonen vil forby flere plastprodukter

Sugerør av plast, plastbestikk og q-tips er noen av produktene EU vil forby for å redusere plastsøppel i Europa.

sugerør

STRAFFESKATT: EU-kommisjonen foreslår også å innføre en straffeskatt på plasten som ikke resirkuleres.

Foto: Patrick Pleul / AFP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Mandag ble det klart at EU-kommisjonen går inn for forbud mot q-tips, sugerør, bestikk, tallerkener og en rekke andre plastprodukter til engangsbruk.

Dette skriver de selv i en pressemelding på sine hjemmesider.

Forbudet er del av en større tiltakspakke som EU nå foreslår for å redusere plastforsøplingen i Europa.

– Det er viktig å ikke bare snakke om hva som skal forbys, men også se på hva nye løsninger kan være, sier fagansvarlig for bygg og materiale i Zero Guro Hauge til NRK.

Vil innføre straffeskatt

Debatten om plast er et stadig økende tema både nasjonalt og internasjonalt.

World Economic Forum har tidligere advart mot at hvis det ikke handles snarest, så vil det være mer plast enn fisk i havet innen 2050.

– Med den store og økende andelen av skadelig plastavfall i havet, forslår EU-kommisjonen nå nye regler for å bukte med de ti engangsproduktene av plast som oftest finnes på europeiske strender og i havet, skriver EU-kommisjonen i pressemeldingen.

EU-kommisjonen mener alle plastprodukter til engangsbruk bør forbys hvis det finnes rimelige alternativer som er lett tilgjengelige. Forbudet vil omfatte engangsprodukter som bomullspinner, bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner og ballongpinner.

World Press Photo Awards 2017 - Nature - First Prize, Singles - Francis Perez - Caretta Caretta Trapped

TRUET: Havskilpadden regnes som en av artene spesielt truet av den økte mengden av plast i havet.

Foto: Handout / Reuters

For at medlemslandene skal få fart på resirkuleringen, foreslås også en straffeskatt på et viss beløp per kilo med plast som ikke blir resirkulert.

Dette er blant annet for å sette en stopper for det høye forbruket av plast- og engangskopper og hurtigmat-emballasje.

– Tiltaket gir insentiver til nasjonale politikere til å undersøke hvordan de kan redusere plastbruken, for eksempler gjennom forbud, utdanning, nasjonale skatter og plastposeavgifter, sier kommisjonær for budsjettet i EU-kommisjonen Günther Oettinger til nettavisen.

Tror forslaget gir ekstra trøkk i Norge

Fagansvarlig for bygg og materiale i Zero Guro Hauge, mener tiltakspakken er bra, men at det også er viktig å være tydelig på løsninger.

– Denne tiltakspakken er viktig. Plast har et høyt klimafotavtrykk, og klarer vi å resirkulere plasten kan vi få ned klimagassutslippene. Men det er også viktig å ikke bare snakke om hva som skal forbys, men også se på hva nye løsninger kan være, sier Hauge til NRK.

Forbudet kan påvirke EØS-avtalen og dermed også Norge på sikt. Hauge mener det er viktig at Norge viser seg som løsningsorientert innen plastutfordringen.

– Dette forslaget gir en ekstra trøkk, og er noe Norge må forholde seg til, sier hun og legger vekt på to hovedpunkter.

Guro Hauge

TENK LØSNINGER: Fagansvarlig for bygg og materiale i Zero Guro Hauge mener det er viktig å ikke bare se på forbud for å løse plastproblemet.

Foto: Tobias Simonsen / NRK

– For det første må vi en plastinnsamling som lønner seg økonomisk - noe som vil øke insentivene og motivasjonen for det. I tillegg kan mye gjøres innen produsentansvaret, som EU også vektlegger, sier Hauge.

– Merkingen av produkter kan bli bedre, der de informerer om hva produktene inneholder og hvordan de påvirker miljøet negativt, fortsetter Hauge.

I tillegg understreker hun at det er det viktig å passe på at plastproduktene ikke erstattes av andre forurensende produkter.

Elvestuen: – Jeg ble veldig glad

Det er fortsatt ikke kjent når forslaget vil bli behandlet av EU-parlamentet og EUs ministerråd.

– Hvor realistisk tror du det er at forslaget godkjennes?

– Det er usikkert å si, men med så høy oppmerksomhet som plastforsøpling har fått, så er det nok ganske mange politiske organer som nå ser på at man må gjøre noe. Jeg tenker at er det et tidspunkt hvor vi har rom til å innføre kraftigere tiltak, så er det nå, sier Hauge.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen mener forslaget er et viktig steg i riktig retning. Han har ingenting imot å bli med.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen

GLAD: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er positiv til å iverksette plasttiltak så snart som mulig.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Jeg er veldig glad. Dette er noe jeg har ventet på, sier Elvestuen til NTB.

Han lover å komme raskt tilbake til Stortinget med detaljer om hvordan de nye kravene skal følges opp på norsk side.

– Vi vil selvfølgelig gjøre en vurdering av dette umiddelbart og sette i gang med det forberedende arbeidet. Det er ingen grunn til å vente med tiltak.

Tiltakspakken har blitt varslet i forkant, og flere land har på forhånd uttalt at de er positive til de nye plasttiltakene, deriblant Tyskland.

– Engangsprodukter av plast bør bli regulert på europeisk nivå, sa miljøminister Svenja Schulze til German TV ARD søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt