Hopp til innhold

Vil lage designmøbler av plast i havet

Åtte millioner tonn plast havner i verdenshavene årlig. Nå satser en møbelprodusent på å lage møbler av søppelet.

Designhyller blant strandsøppel

HYLLER AV PLAST: Det er slike hyller møbelbedriften vil produsere av plast.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Vi har et håp om at plasten er en ressurs å bruke i våre produkter. På den måten kan vi skape et marked for å samle opp mer av den plasten som flyter i havet, sier daglig leder i møbelprodusenten Ope, Lars Urheim.

Møbelprodusenten i Rogaland er del av et internasjonalt forskningsprosjekt, Circit, der det blir jobba med sirkulær økonomi. Dette innebærer at produkter gjenbrukes, gjerne også utenom sitt opprinnelige formål.

Lars Urheim, daglig leder i Ope

Lars Urheim er daglig leder i OPE.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Selskapet i Stavanger arbeider nå sammen med forskningsinstituttet Iris for å få omgjort ideene til realitet. Plasten må i tilfelle males opp, og støpes inn i produktene.

– Det er egentlig svært få produkter som er designet for gjenbruk. Dette er noe som må komme, og som viktig i framtida. Det er på full fart inn, sier Urheim.

Pionerer i bransjen

I Norge er det svært få bedrifter som arbeider på dette måten. Noen få har begynt å ta i bruk returmateriale i sin produksjon, men svært få eksperimenterer med å ta i bruk det som i dag er søppel i naturen.

Planen er å la plasten enten ligge skjult inni produktene, eller være en del av identiteten til møblene.

– Det kan komme andre ideer underveis, kanskje det kommer opp helt nye ideer til hva denne plasten kan brukes til, sier Urheim.

Nytt anlegg til plastavfall

Ifølge FNs miljøprogram havner over åtte millioner tonn plast i verdenshavene årlig, uten at man helt kjenner konsekvensene.

– Det er store mengder, sier Urheim.

Selskapet var i helga med på på strandryddedagen, sammen med titusenvis av andre nordmenn.

Beregninger viser at bare innbyggerne bare på Nord-Jæren har nærmere 10 millioner kilo plastsøppel årlig.

Overingeniør Tord Tjelflaat i IVAR

Tord Tjelflaat er overingeniør i IVAR. men vil uansett tilby IVAR sine små plastkuler, eller granulat.

Foto: Ole Andreas Bø

Renovasjonsverket på Nord-Jæren, IVAR, bygger i disse dager et helt nytt sorteringsanlegg for søppel og plast. Anlegget skal automatisk sortere plasten fra restavfallet, slik at det blir lettere å resirkulere.

– Når anlegget er klart til høsten, vil vi klare å ta ut 80 prosent av plasten i restavfallet fra 320.000 mennesker, sier assisterende avdelingsleder Tord Tjelflaat i IVAR.

Ønsker et samarbeid

Gjenvinningsselskapet liker produsentens ide om å bruke plasten i møbler, og vil gjerne teste om havsøppelet kan gjenvinnes hos dem,

– Vi inngår gjerne et samarbeid med Ope dersom de kan bruke plasten som vi har vasket og gjort klar til gjenvinning. Dette kan bli kortreist råstoff i alle fall, sier Tjelflaat.

Selve plasten som kommer til gjenvinningsanlegget skal sorteres i ulike typer og kvaliteter. Den skal vaskes og rengjøres, og smeltes om til bitte små plastkuler. Disse er råstoff for ny plastproduksjon.

– Vi tenker at produkter skal kunne brukes om og om igjen, men dessverre brukes mye av plasten bare en gang, og mye av det blir søppel, sier Urheim.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet 0.0 tonn plast i havet. Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet0,0 tonnplast i havet

Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Ta quizen og redd hvalen