Hun tester demokratiets grenser i Israel

– De israelske soldatene er mordere, ropte Haneen Zoabi fra Knessets talerstol. Kvinnen fra Nasaret representerer Israels araberne i nasjonalforsamlingen. Nå vil statsminister Netanyahu utvise henne. – Hun er en test på om Israel er et demokrati, mener Haaretz.

MIDEAST-CONFLICT-GAZA-DEMO-AID-ZOABI MIDEAST-CONFLICT-GAZA-DEMO-AID-ZOABI

HATET: Etter at arabiske Haneen Zoabi stilte spørsmål i Knesset om hvorfor IDF bordet det tyrkiske aktivistkipet Mavi Marmara i internasjonalt farvann, ble hun skjelt ut av den russiskfødte folkevalgte Anastassia Michaeli og flere andre.

Foto: GIL YOHANAN / Afp

Zoabi snakket om soldatene som bordet Gaza-flåten sommeren 2010. I 2009 ble hun valgt inn i Knesset for det arabiske partiet Balad. Året etter ble hun hatobjekt for israelske jøder.

Gaza-flotilje

Da hadde Knesset-parlamentarikeren deltatt på den tyrkiskledede Ships to Gaza-flåten som forsøkte å bryte Israels blokade av Gaza. Natt til 31. mai 2010 bordet israelske soldater aktivistskipet Mavi Marmara i internasjonalt farvann. Soldatene skjøt og drepte ni tyrkere ombord. Drapene ødela Israels gode forhold til Tyrkia.

Stridsøksen begravet

Men etter seks år har Israel og Tyrkia sett seg tjent med å gjenoppta samarbeidet. Israel skal betale 20 millioner USD til et fond i Tyrkia som skal hjelpe familiene til de drepte tyrkerne. Og Tyrkia får sende humanitær hjelp til Gaza og ruste opp infrastruktur ødelagt etter år med blokade og krig, ifølge The Washington Post.

Kaos i Knesset

Men da Tyrkia-avtalen var tema i Knesset nylig brøt kaoset løs.

I 2010 forsvarte Israel angrepet på flåten med at «flåtens organisatorer (IHH) var kjent for sine bånd til Global Jihad, Al-Qaeda and Hamas» ifølge viseutenriksminister Ayalon. At Israel nå går med på å betale erstatning til «terrorister» er omstridt av flere grunner.

Turkey Gaza Ship

MAVI MARMARA: Banner med portretter av de ni tyrkerne som ble drept om bord på aktivistskipet. Her er Mavi Marmara tilbake i Istanbul.

Foto: Burhan Ozbilici / Ap

– Jeg sto her for seks år siden. Noen av dere husker fiendtligheten mot meg. Se hvor vi er nå. Beklagelser og erstatning til familiene til dem som ble kalt «terrorister»! tordnet Zoabi fra Knessets talerstol.

Hun krevde unnskyldning til alle som var ombord på Mavi Marmara. Og vil også selv ha en beklagelse og erstatning etter seks år med utskjelling og hat.

Erstatningen vi hun donere til den neste Gaza-flåten. Under innlegget ropte salen «Dra til Gaza!», «Kom deg ut!» og «Forræder!»

- Vær stille! Hold dere i ro! ropte speakeren forgjeves da flere folkevalgte truet Zoabi.

– Soldatene på Mavi Marmara er mordere! fortsatte hun.

Salen forlangte en unnskyldning.

Soldatene må be om unnskyldning – ikke jeg! svarte den kontroversielle 47-åringen.

Mideast Israel Politics Hanin Zoabi

UØNSKET: Haneen Zoabi på vei til en høring i 2012 i israelsk høyesterett som skal ta stilling om hun skal ekskluderes fra å stille til parlamentsvalg. Hun er også omstridt blant sine egne, for ikke alle mener hun representerer den arabiske minoriteten på en god måte.

Foto: Emil Salman / Ap

Hatobjekt i Israel

Da Zoabi ble fjernet fra talerstolen, gikk flere i Knesset inn for å utvise henne som de omtalte som «neo-fascist» og «terrorist». Statsminister Netanyahu ba justisministeren finne ut hvordan Zoabi raskest kan ekskluderes fra Knesset.

Høyresiden er frustrert over innrømmelsene i Tyrkia-avtalen, derfor gjør de Zoabi til syndebukk, skriver Orly Noy i + 972 Magazine.

For Netanyahu og høyresiden er Zoabi bare begynnelsen på en svekkelse av arabisk representasjon i Knesset, mener venstresidens avis Haaretz. – Om ikke Israel aksepterer Zoabi er ikke landet lenger et demokrati.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt