Hopp til innhold

- De ni ble skutt til døde

Åtte tyrkiske statsborgere og en amerikaner er identifisert blant de døde etter Israels bording av aktivistskipet «Mavi Marmara». Ifølge eksperter ble alle de ni skutt til døde.

Israelske styrker border nødhjelpskonvoien på vei til Gaza

Israelske styrker border nødhjelpskonvoien på vei til Gaza.

Foto: Israel Defence Force / Ap

Av de ni som er bekreftet drept da israelske kommandosoldater bordet det første skipet i Gaza-konvoien, var åtte tyrkiske statsborgere og en amerikansk statsborger med tyrkisk opphav.

Nasjonalitetene er bekreftet av tyrkiske myndigheter.

Ifølge tyrkiske kriminalteknikere ble alle ni skutt - hvilken type våpen er foreløpig ikke oppgitt.

En av de drepte skal være skutt på nært hold, ifølge rapportene. Det er funnet sår etter dødelig kuler på alle de ni, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

Den amerikansk-tyrkiske statsborgeren skal være 19-årige Furkan Dogan. Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået ble han truffet av fire kuler i hodet, og en i brystet.

Også en kjent taekwando-utøver, Cetin Topcuoglu, har blitt identifisert.

De ni døde kroppene ble fraktet fra Israel til Istanbul med et av de chartrede tyrkiske flyene som landet i natt.

Ble skutt i hodet

Gaza-aktivister til Istanbul

Et eget fly fraktet de døde og skadde fra Israel til Istanbul.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Ifølge en av frigitte svenskene, professor i religionshistorie Mattias Gardell, ble flere av ofrene skutt i hodet. Han og kona Edda Manga befant seg på skipet «Mavi Marmara».

– Israelerne begikk overlagt drap. Det var kommandosoldater med lasersikter. To personer ble skutt i pannen og drept, én ble skutt i bakhodet og én i brystet, sier Gardell til SVT.

De tyrkiske kriminalteknikerne opplyser at de vil kunne si langt mer om omstendighetene rundt drapene etter at en mer grundig rettslig obduksjon er foretatt av de ni likene. Dette vil ta rundt en måned.

Vi kan dø, vi kan bli martyrer - men ikke la oss bli som de som skjøt.

IHH-leder Bulent Yildirim

Tok soldater til fange

Gardell hevder aktivistene på skipet ikke hadde våpen, men at de likevel klarte å ta noen av israelerne til fange.

Deretter skal israelske fallskjermsoldater i helikoptre ha begynt å skyte mot aktivistene med skarpladde våpen.

Gazaaktivister kommer til Istanbul

Med på flyene fra Istanbul i natt, var flere av de 30 skadde med.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Gardells opplysninger bekreftes av lederen av den tyrkiske organisasjonen som organiserte «Free Gaza»-konvoien, IHH, Bulent Yildirim, som også var om bord i skipet som ble bordet.

Han sier at aktivistene fikk fratatt våpenene til 10 av de israelske kommandosoldatene, - og at aktivistene handlet i selvforsvar.

- Ja, vi tok våpnene. Folk ropte til oss at vi ikke skulle bruke dem.

- Men det ville også vært selvforsvar hvis vi hadde avfyrt de israelske våpnene, sier Yildirim til nyhetsbyrået Reuters.

Jeg tok av meg T-skjorten og veivet med den - som et hvitt flagg.

IHH-leder Bulent Yildirim

- Vi ropte tilbake til våre venner: Vi kan dø, vi kan bli martyrer - men ikke la oss bli som de som skjøt. Ved denne avgjørelsen aksepterte våre venner døden - og vi kastet alle våpnene vi hadde fått tak i over bord, sier Yildirim.

Det israelske militæret hevder på sin side at to av deres sårede soldater ble skutt med sine egne våpen. Og at soldatene startet å skyte etter å ha blitt angrepet med kniver, batonger og etter at to av soldatene var blitt fratatt pistoler.

Bulent Yildirim

Bulent Yildirim da han kom til Ataturk internasjonale flyplass i natt.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

IHH-lederen sier at soldatene først startet å skyte med gummikuler, deretter med vanlig ammunisjon - da aktivister forsøkte å angripe soldatene.

Dødstallene kan stige

Ifølge Gardell skjedde angrepet klokken 04.10 natt til mandag.

14 militære fartøy sirklet inn skipet «Mavi Marmara».

- Det var tre store fregatter, fire panserbåter og et stort antall stillegående båter som bordet skipet. Til og med en ubåt var i farvannet, sier Gardell.

Den svenske professoren frykter at dødstallene kan komme til å stige.

– Mange er hardt skadd etter angrepet og ble behandlet på en slik måte at skadene ble forverret. De ble bundet og plassert under dekk. Mange av dem i verste Guantanamo-stil. Noen blødde etter at de var skutt i ryggen, men de fikk ingen legehjelp, forteller Gardell.

Skutt mens han hjalp

Bulent Yildirim sier at listen over savnede personer, som de vet var ombord i ett av aktivistskipene, er langt. Han frykter av den grunn at flere kan være døde.

IHH-lederen hevder at en indonesisk lege ble skutt i magen i det han hjalp en såret israelsk soldat.

- Mens kampene foregikk oppe på dekk, tok vi soldater ned - hvor vi gav dem vann og sa at våre venner døde der oppe. Vi bad den indonesiske legen ta soldaten med opp igjen, til sine medsoldater, hvor han da ble skutt fem ganger i magen.

To personer ble skutt i pannen og drept, én ble skutt i bakhodet og én i brystet.

Mattias Gardell

Yildirim beskriver videre en fotograf som ble skutt i pannen på en meters avstand. En annen aktivist ble skutt, etter at han var omringet.

- Jeg tok av meg min T-skjorte og veivet med den - som et hvitt flagg. Vi trodde det kunne få dem til å skjønne at vi overgav oss, men de fortsette å drepe og skyte, sier Yildirim.

Gaza-aktivistenes ankomst til Istanbul

Gaza-aktivistene ble møtt av et folkehav i Istanbul.

Foto: Mustafa Özer / AFP

Han hevder det ble funnet to skutte personer på et toalett.

Ifølge de som avhørte Bulent Yildirim i det israelske fengselet, skal soldatene hatt tillatelse til å skyte med skarpt først etter 35 minutter. Dette er ikke bekreftet av andre.

Video Døde aktivister begraves i Tyrkia

Video: De første døde aktivistene begraves i Tyrkia.

Tyrkias president Abdullah Gul sier i dag at forholdet til Israel - som har vært nært siden staten Israel ble opprettet - har fått utbotelige skader, og vil aldri mer bli det samme.

- Slikt som dette kan verken glemmes eller dekkes over, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.