Hopp til innhold

Trues på livet etter Gaza-aksjon

For første gang har en israelsk politiker fått livvakter for å beskytte seg mot andre politikere. Opptakten var forsøket på å bryte Gaza-blokaden og den villeste debatten i Knessets historie.

Hanin Zoabi

Hanin Zoabi har vakt raseri blant høyresiden i Knesset.

Foto: Ariel Schalit / Ap

Sidsel Wold
Foto: NRK

Etter at den arabiske folkevalgte Hanin Zoabi stilte kritiske spørsmål i Knesset om Israels håndtering av den tyrkiske flåten, mistet flere av de andre Knesset-medlemmene besinnelsen.

- Hun er en terrorist! En forræder! roper flere Knesset -medlemmer.

- Sjekk om hun har en kniv på seg! roper andre.

Sjelden hadde noen sett maken til oppførsel i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset under debatten om bordingen «Mavi Marmara» den 2. juni.

Det var da det arabiske Knesset-medlemmet Hanin Zoabi tok ordet at parlamentarikerne mistet besinnelsen.

Zoabi var med på skipet «Mavi Marmara», som skulle forsøke å bryte blokaden av Gaza. Fra talerstolen stilte hun kritiske spørsmål om håndteringen av flåten, sensuren og blokaden av Gaza.

Det ble for mye for de jødisk-israelske folkevalgte fra Likud, Israel Beiteunu og Kadima.

Video Knesset koker over

Knesset kokte over da Haneen Zoabi skulle snakke.

Se mer fra diskusjonen i Knesset her (You Tube)

Speaker Reuven Rivlin hadde store problemer med å styre debatten.

- Kanskje du skulle ta deg en tur ut for å roe deg litt, roper speaker Rivlin til en av de folkevalgte.

- Blokaden er illegal og ulovlig, forsøker Hanin Zoabi å si.

- Dra tilbake til Gaza, din forræder, roper flere tilbake til henne.

- Er du her ennå, jeg har sagt at du skal gå ut, roper speakeren til en representant fra Likud.

Rivlin utviste mange folkevalgte denne dager på grunn av uakseptabel oppførsel.

Lever med livvakt

Hanin Zoabi mottok i etterkant flere drapstrusler. Innenriksminister Eli Ishai ville frata henne det israelske passet og den parlamentariske immuniteten, noe nesten 40 prosentene av israelerne støttet.

- Senest i går da jeg gikk forbi en representant fra Kadima i Knesset, sa han at «det er enkelte folk jeg ville like å drepe», forteller Hanin Zoabi i intervju med NRK.

- Og svært mange har sluttet å hilse, kun et fåtall snakker med meg.

41-åringen, som er skoleinspektør av yrke, var den første arabiske kvinnen som ble valgt inn i Knesset. Hun er nå en av ti arabiske folkevalgte i Israels nasjonalforsamling.

Zoabi representerer partiet Balad, som vil endre Israel fra å være en jødisk stat til å bli en stat for alle dets innbyggere, jøde som araber.

Selv er hun er fra Nasaret, hovedstaden til de israelske araberne som til sammen teller 20 prosent av Israels befolkning. 75 prosent av israelerne er nå jøder.

- Det å sitte i Knesset men å være i mot deler av staten Israel, må da være et paradoks?

- Husk at jeg og vi er det opprinnelige folket her, vi emigrerte ikke til Israel, Israel kom til oss, sier Haneen Zoabi.

- Dette er hjemlandet mitt, og jeg tar statsborgerskapet mitt alvorlig. Jeg forsvarer mine og våre rettigheter, demokratiske rettigheter som burde være like for alle i Israel.

Knesset ser hun på som et forum hvor hun kjemper for sine arabiske velgere.

- Når jeg sloss for likebehandling mellom arabere og jøder, sloss jeg også for demokrati og vanlige menneskerettigheter. Israelerne burde takke oss arabere for at vi deltar, og dermed bidrar til at det er et demokrati her, sier Zoabi som svar på den vanlige påstanden om at Israel er det eneste demokratiet i Midtøsten.

Hun forteller at hun fikk støtte fra en israelsk jøde, som i en avisartikkel trakk frem at det er israelerne som burde takke og respektere palestinerne - for at de anerkjenner en stat som kaller seg jødisk - en stat som ikke anerkjenner palestinerne tilbake.

- Jeg tror på kampen for likeverd og vil fortsette den, sier Hanin Zoabi.

- Det er 19 lover som diskriminerer palestinere, blant annet i forhold til statsborgerskap, eiendom, utdanning m.v. Utdanningsloven sier at at skolen skal fremme jødisk kultur, jødiske verdier - uten å nevne at det er palestinere her.

- Jødiske barn får ikke presentert fakta og eller historien før 1948. De tror jødene kom til et tomt land, et evakuert land, som de bygget opp. Og at de fikk landet fordi de fortjente det.

- Mange av dagens Knesset-medlemmer er oppdratt i dette systemet. De er ikke bevisst på at arabere og palestinere også er en del av dette landet, de ser Israel kun som sitt hjemland og ikke vårt.

- Lovene definerer Israel som stat som jødisk, men jeg er ikke sionist, jeg er ikke jøde, men jeg er israeler.

- Jeg velger å gjøre et historisk kompromiss og kjempe for en demokratisk stat. Dette er som sagt også vårt hjemland, vi har ikke noe annet, og jeg vil kjempe for anerkjennelse for en rettferdig stat med like rettigheter også for minoriteten.

Gjør livet surt

Den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman

Avigdor Lieberman vil ikke

Foto: JACK GUEZ / AFP

Særlig har utenriksminister Avigdor Lieberman, som leder det nasjonalistiske russerpartiet Israel Beiteinu, laget livet surt for Israels arabere og de arabiske Knesset-medlemmene fra ikke-sionistiske partier.

Lieberman vant valgkampen på at araberne bør avlegge en lojalitetsløfte til den jødiske staten, hvis ikke bør de miste statsborgerskapet sitt.

Hatobjekt

Hanin Zoabi er blitt et hatobjekt for Israels høyreside, som nå utgjør den politiske hovedstrømningen i Israel.

- Jeg er ikke redd for min egen del, verken for statsborgerskap eller andre rettigheter. Men jeg er bekymret for de politiske følgene; for hva dette betyr for de israelske araberne, for de arabiske lederne og politikerne.

Knesset og Hanin Zoabi

Hanin Zoabi blir angrepet av et partimedlem fra Israel Beiteinu.

Foto: David Vaaknin / Ap

- Når medlemmer av nasjonalforsamlingen kaller medrepresentanter og medinnbyggere for forrædere og terrorister, så skaper dette et klima som ikke er bra for et land.

- «Mavi Marmara» er kanskje glemt om tre-fire måneder, men de langsiktige virkningene bekymrer meg veldig.

Hanin Zoabi forteller at hun aldri var redd da hun stod der på talerstolen.

- Jeg bestemte meg for å forholde meg rolig, de andre kunne få min respekt selv om jeg ikke fikk deres.

- Men debatten er kun uttrykk for en prosess som har pågått lenge, som startet etter den andre intifadaen (palestinsk opprør red.anm). Ved å redusere legitimiteten til det politiske engasjement som israelske-arabiske politikere har, reduserer de også det som utforder skjevheten i den israelske staten - som jeg har vært inne på.

Knesset-medlemmene angrer ikke på at hun gikk ombord i «Mavi Marmara».

- Nei, ikke i det hele tatt. Får jeg en ny invitasjon, deltar jeg igjen, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt