NRK Meny
Normal

Elden: – Trodde ikke de kom til å skyte oss

Sammen med venner kastet John Christian Elden seg i en bil og kjørte til Berlin i 1989. De ble med på å rive muren. – Jeg var ikke redd, men situasjonen var veldig usikker, sier Elden 25 år senere.

John Christian Elden med murstein foran Berlin-muren

Som ung student og politiker fulgte John Christian Elden det som skjedde i Europa i 1989. Han klatret på muren, og var med på å rive den de dramatiske timene 9. november. NRK har fått lov til å bruke bildene hans fra 25 år tilbake.

Foto: Geir Staib / privat

Elden, som i dag er profilert advokat, var i 1989 medlem av Unge Høyre, og sier de hadde fulgt det som skjedde den sommeren og høsten nøye.

John Christian Elden

John Christian Elden slik vi er vant til å se ham.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

De ante at noe ville skje i Berlin, men ingen visste hvor fort – eller hvordan.

– Vi var studenter og vi ville være med på det som skjedde. Tyskland var det mest delte landet i Europa. Det var stor forskjell på dem vi møtte i øst og vest, sier han til NRK.

Folk står på grensen mellom Øst- og Vest-Berlin

Folk på vestsiden av grensen venter spent på om noen vil komme over fra øst. Ifølge Elden var området til høyre i bildet tidligere sikkerhetssonen der man var garantert å bli skutt.

Foto: John Christian Elden / privat

Rev muren

Da de kom til muren 9. november, sto vesttysk politi med vannkanoner rettet mot dem. De ønsket å beskytte Elden og vennene mot det ukjente som ventet på østsiden av muren. De så også østtysk politi med våpen.

– Vi trodde ikke de ville skyte oss som kom fra vestsiden, sier han, selv om han visste grensevaktene hadde ordre om å skyte dem som prøvde å krysse muren.

Sammen med vennene klatret han opp på muren – med hjelp fra de østtyske vaktene. Der ble steiner kastet ned, og store blokker ble revet.

– I ettertid er jeg veldig glad for at vi reiste og var med på det. Vi visste jo ikke hva som ville skje, sier han.

Vakt på Berlin-muren

Vaktene hadde våpen, forteller Elden. Han var ikke redd, men sier situasjonen da muren falt, var svært usikker.

Foto: John Christian Elden / privat

Hadde med seg alt de eide

Kate Hansen Bundt

Kate Hansen Bundt

Foto: Den Norske Atlanterhavskomiteen

Han sier det som gjorde det største inntrykket var å se ansiktene til dem som kom gjennom den nedrevne muren på Potsdamer Platz.

– Noen hadde med seg alt de eide i bilen. De visste ikke hvor lenge dette ville vare, sier han.

sin blogg skriver Elden i dag at han ser på seg selv som et tidsvitne, og at det er hans ansvar å være med å sørge for at ingen europeiske borgere skal komme i samme situasjon igjen.

– Det var et menneskefiendtlig system. Det vi feirer i dag, er friheten. Folk ble skutt og kastet i fengsel for meningene sine, sier Kate Hansen Bundt, leder av Den norske Atlanterhavskomité til NRK.

Hun bruker en David Bowie-konsert i Vest-Berlin som eksempel.

– De østtyske ungdommene som dro bort til muren for å høre på musikken som kom fra vest, ble banket opp, sier hun.

Gå til forsiden

25 år siden Berlinmurens fall

Berlin lichtgrenze

25 år siden Berlinmurens fall

15 bilder

  Stor markering

  I dag markeres 25-årsdagen for murens fall med et stort program i Berlin. Først er det en offisiell del, der ofrene for muren minnes. 136 østtyskere mistet livet da de forsøkte å rømme over til vest.

  GERMANY-WALL/ German Chancellor Merkel places flower during ceremony marking 25th anniversary of fall of Berlin Wall

  Angela Merkel åpnet markeringen i Berlin.

  Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

  Ved å feste en rose i minnesmerket over Berlinmuren, åpnet Tysklands statsminister Angela Merkel den offisielle feiringen av 25-årsdagen for murens fall.

  – Det tok lang tid og mange mennesker led før det ble mulig for muren å falle. Ikke bare i Tyskland, men også i Polen, Ungarn, Tsjekkoslovakia og mange andre land. Det er noe vi bør minnes i dag, sa Merkel i sin tale etterpå.

  Søndag ettermiddag og kveld skal 7.000 gassballonger, som er plassert langs strekningen der muren gikk i 28 år, slippes til værs. Slik markeres det at muren virkelig er borte.

  Det blir også folkefest ved Brandenburger Tor, der det er ventet flere hundre tusen mennesker – fra både øst og vest.

  Laster innhold, vennligst vent..
  Laster innhold, vennligst vent..

  SISTE NYTT

  Siste nytt