Gorbatsjov frykter ny kald krig

Dagen før markeringen av at det er 25 år siden Berlinmurens fall, frykter Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov en ny kald krig i Europa.

Mikhail Gorbatsjov vinker i Berlin

Mikhail Gorbatsjov er en populær mann i Tyskland, og er en av æresgjestene på markeringen av 25-årsdagen for murens fall. Du kan følge markeringene på NRK1 og nrk.no søndag.

Foto: JENS KALAENE / Afp

Turister, myndighetene og ikke minst Berlins befolkning forbereder seg på den store markeringen som er planlagt søndag. De skal feire at det er 25 år siden Berlinmuren falt, og Øst- og Vest-Tyskland ble gjenforent.

Dette var samtidig slutten på den kalde krigen. I dag advarte Gorbatsjov mot nye motsetninger mellom øst og vest.

– Verden er på randen av en ny, kald krig. Noen sier den allerede er begynt, sier 83 år gamle Gorbatsjov til nyhetsbyrået DPA.

Gorbatsjov og Honecker

Kysset mellom Mikhail Gorbatsjov og Erich Honecker er symbolsk viktig for murens fall. Få dager etterpå gikk Honecker av som DDR-leder.

Foto: Gaby Sommer / Reuters

Frykter Ukraina-krisen

Gorbatsjov, som selv var sentral i at muren ble revet med sin glasnost- og perestrojka-politikk, er invitert som en viktig gjest på 25-årsmarkeringen. Han er svært populær i Tyskland.

Gorbatsjov mener konflikten om Ukraina viser motsetningene som fortsatt finnes mellom Russland og Vesten.

– Vi må huske at det ikke kan være noen sikkerhet i Europa uten et tysk-russisk partnerskap, sa han.

Vesten, spesielt USA, «tålte ikke seieren» da Sovjetunionen ble oppløst, mener den aldrende russiske ekspolitikeren, som tror det er en medvirkende årsak til at Vesten ikke lykkes i konfliktene i Midtøsten og med Russland i Ukraina.

Han mener også å se nye murer i verden i dag.

– I Ukraina ønsker de å grave en diger grøft.

Mauerpark i Berlin

Langs Mauerpark står en del av ballongene som skal illustrere hvordan muren gikk gjennom Berlin.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Ballonger markerer muren

På 25-årsdagen for Berlinmurens fall er det sterke virkemidler som skal brukes for å minnes. En rekke dannet av 7.000 gassballonger og metallstenger skal markere strekningen der muren delte byen i to i 28 år.

De skal slippes til vers klokka 19.15 i morgen for markere at den forhatte muren er borte, og flere hundre tusen mennesker er ventet å delta i markeringen.

I dag marsjerte rundt 100.000 langs en 15 kilometer lang løype i Berlins gater.

NRKs medarbeider i Berlin forteller om planene for markeringen av at det er 25 år siden muren falt.

Se Arnt Stefansen rapportere fra Berlin, dagen før den store markeringen.

Mange gjester

Feiringen skal pågå gjennom hele helgen, og kulminerer søndag kveld. Flere prominente gjester deltar, blant andre flere nobelprisvinnere, politiske ledere fra 25 år tilbake og kjente kulturpersonligheter fra inn- og utland.

Angela Merkel sa i en tale lørdag at en lengsel etter frihet til slutt gjorde at muren ble fjernet.

– At muren falt uten at et eneste skudd løsnet, er et mirakel, sier Tysklands statsminister Angela Merkel ifølge AFP. Også hun deltar selvsagt i feiringen, som strekker seg over tre dager, med høydepunkt på søndag.

NRK1 sender markeringene fra klokken 10-12, og gjennom hele dagen vil du kunne følge det som skjer i Berlin på nrk.no.

SISTE NYTT

Siste nytt