NRK Meny
Normal

Egypts største komiker på tynn is

KAIRO (NRK): I dag skulle millioner av egyptere ha benket seg foran tv-skjermen for å følge satirikeren Bassem Youssef. Det blir ikke noe av.

Bassem Youssef

Bassem Youssef er Egypts svar på Jon Stewart, men får ikke lenger vitse om regjeringen på TV.

Foto: Amr Nabil / Ap

Etter å ha blitt rekordpopulær ved å vitse om Mohammed Morsi, krysset den egyptiske satirikeren Bassem Youssef en grense ved å gjøre det samme med hærsjefen. Derfor kommer ikke showet hans på lufta.

NRK er på en kafé i sentrum av Kairo. Det skal godt gjøres å finne noen som kommer til å savne Bassem Youssef her.

En mann gjør obskøne gester og later som han spytter når jeg sier jeg er kommer for å høre hva de synes om komikeren, mens en annen, ved navn Hassan Mohammed, uttrykker seg mer polert.

– Jeg tror ikke det blir noe TV-show fordi han sa stygge ord om Sisi,» sier han med henvisning til Egypts hærsjef Abdel Fattah al-Sisi.

Mohammed misliker sterkt at det gjøres narr av nasjonale symboler. Det var det som fikk det til å renne over for cirka halvparten av Egypts befolkning, for ikke å snakke om landets nye myndigheter.

LES OGSÅ: Retten dropper sak mot egyptisk stjernekomiker

Fortsatte der han slapp

Den egyptiske TV-høstenes høydepunkt skulle vært premieren på Bassem Youssefs show EL Bernameg. Det er et satireprogram der Youssef vitser med ukas nyheter og hendelser, inspirert av Jon Stewart i USA.

Han hadde ikke vært på lufta i tre måneder. Men i det første programmet etter oppstarten gikk det helt galt da han fortsatte der han slapp – nemlig med å vitse om landets ledere.

Han var riktignok mer forsiktig med overgangsregjeringen og Sisi enn han var med brorskapet og Morsi, men han tillot seg for eksempel å vitse med Sisi-sjokolader som nå selges i Kairo og kalte ham en farao som fikk blind støtte fra folket.

Og i en mer alvorlig tone sa han at på samme måte som han var redd for fascisme i religionens navn var han redd for fascisme i nasjonalismens navn.

– Kan bli farlig

– Han snakket om det som skjedde her i landet på en morsom måte og det var en måte å finne ut hva som skjedde på. Vi moret oss i de to timene showet varte, sier dataingeniøren Mohammed Gafr.

Som mange unge likte han showet til Bassem Youssef.

Hver fredag var ungdommelige steder stappfulle av tv-seere. Youssefs Facebook – side har 3, 8 millioner likes. Han er en av Midtøstens største tv-stjerner, som det nå altså ikke er plass til i det nye Egypt.

TV-kanalen hans CBC sa det ikke passet med kanalens redaksjonelle retningslinjer og Youssef befinner seg nå i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

LES OGSÅ: TV-stasjon trues med stegning hvis komiker ikke skjerper seg

I Egypt spekuleres det nå i om en annen kanal kan ta over programmet.

– En ny kanal vil kanskje sende programmet, men han må ta ansvaret for ytringene sine selv. Det kan bli farlig for ham, sier Gafr.

Han mener at grunnen til at Youssefs program så langt er tatt av luften er at politiet nå er tilbake i Egypt.

Strengere politi

Og om det er han i hvert fall enig med sine eldre landsmenn.

– Det hemmelige politiet har latt folket gjøre som de ville fram til nå. Det var ikke slik under Mubaraks dager, sier Mohammed Hassan.

For noen er latter den farligste trussel.

Folk i Egypt samlet seg for å se på den første episoden av Bassem Youssefs TV-show El Bernameg.

Folk i Egypt samlet seg for å se på den første episoden av Bassem Youssefs TV-show El Bernameg.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt