TV-stasjon trues med stegning hvis komiker ikke skjerper seg

Den populære egyptiske satirikeren Bassem Youssef, som ble arrestert for fornærmelser mot president Mohammed Morsi, er av myndighetene bedt om «å tone ned språket», for å gjøre det mer «familievennlig». Hvis ikke stenger de hele tv-kanalen.

Bassem Youssef

«Showet» og fjernsynskanalen CBC trues nå med sanksjoner av myndighetene hvis de ikke blir mindre uærbødige.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Det var Abdel Moneim al-Alfy, som er nestsjef for et myndighetsorgan, som sier til den egyptiske avisen Al-Masry Al-Youm at de har mottatt en rekke klager på Youssef og programmet og «Albernameg», eller «Showet» som det blir i norsk oversettelse.

Al-Alfy sier derfor Youssef må endre språkføringen til å bli mer passende og familievennlig og i tråd med kulturelle verdier.

Arrestert for fornærmelser

Bassem Youssef har gjennom sitt talk show, som sendes på den privateide tv-kanalen CBC, presset grensene i Egypt for hva man offentlig sier høyt om landets ledere og religion.

Youssef ble i slutten av mars arrestert. Begrunnelsen var at han hadde fornærmet president Morsi ved å gjøre narr av hans internasjonale anseelse, satt folket opp mot presidenten og dessuten fornærmet islam ved å gjøre narr av bønneritualer. Youssef elsker, i tillegg til å gå løs på politikernes gjøren og laden, å trekke frem motstridende uttalelser fra Egypts øverste religiøse.

Bassem Youssef

Bassem Youssef (i midten) da han ankom kontoret til den egyptiske påtalemyndigheten lørdag 31. mars i forbindelse med etterforskning av klagene mot ham.

Foto: Amr Nabil / Ap

Youssef ble løslatt mot kausjon og nå advares både han og tv-kanalen av myndighetene.

Abdel Moneim al-Alfy sier til Al-Masry Al-Youm at CBC har ansvaret for at Youssefs opptredener og språk er passende i forhold til kravene i den tildelte lisensen.

Hvis kanalen og dens eiere ikke tar advarslene alvorlig, kan myndighetene gå til det skrittet å stenge kanalen, opplyser al-Alfy.

Han legger til at det ikke er berørte politikere som har innlevert klage på innholdet. Derimot kommer klagene fra en rekke privatpersoner, uten at Al-Alfy vil spesifisere hvem eller hvor mange.

Presidentens kontor: «Det var ikke oss»

Etterforskningen og arrestasjonen av Bassem Youssef har vakt stor oppsikt, både nasjonalt og internasjonalt.

Det er trolig årsaken til at presidentens kontor i dag gikk til det uvanlige skrittet å sende ut en pressemelding hvor det står at «presidenten har ikke levert inn noen klager mot standupkomiker Bassem Youssef» og at «klagene som er gjort kjent for offentligheten har vært etter initiativ fra egyptiske borgere og ikke presidenten».

Ifølge egyptiske medier skal minst fire av klagene komme fra presidentens allierte i Det muslimske brorskap, hvor Morsi var en av de fremste lederne inntil han ble valgt til president i juni i fjor.

Støttes av forbildet Stewart

«Showet» startet som et politisk satireprogram på nett etter at president Hosni Mubarak var tvunget fra makten. Siden ble programmet flyttet over til fjernsyn og sendes hver fredag kveld, med en satirisk advarsel i forkant om at «programmet kan inneholde støtende innhold og at det kun er for seere over 18 år.»

Bassem Youssef, som av yrke er hjertekirurg, kalles Egypt svar på Jon Stewart, som også er hans forbilde.

Og den amerikanske satirikeren tok sin egyptiske kollega i forsvar i ett av sine siste «The Daily Show».

Han erklærte solidaritet med egypteren.

– Å gjøre narr av presidentens hatter og mindre gode engelsk? Det var hele min karriere i åtte år, sa Jon Stewart i programmet og henviste til hvor mye han gjorde narr av USAs forrige president, George W. Bush.

Stewart fulgte opp med utklipp hvor han vitset med nåværende president Barack Obama – «som vi til og med liker», som han uttrykte. Så gikk han rett i angrep på Egypts president Morsi:

– Uten Bassem og alle journalistene, bloggerne og de modige demonstrantene som marsjerte til Tahrir Square for å uttrykke sine «avvikende» meninger, ville ikke du vært i en posisjon til å undertrykke dem.

– For en som har tilbrakt lang tid i fengsel under Mubarak, så virker du usedvanlig ivrig til å sende folk dit for de samme ikke-forbrytelsene, og i likhet med deg, så vil de bare komme ut fra fengselet sterkere og mer bestemte.

Se Jon Stewart støtte Bassem Youssef og harselere med president Morsi her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Økende klager på journalister

Den amerikanske ambassaden i Kairo har sørget for å få lagt ut «The Daily Show» tilgjengelige for egyptere.

Da Bassem ble arrestert, uttrykte det amerikanske utenriksdepartementet bekymring over situasjonen for ytringsfrihet i Egypt.

Det muslimske brorskapet betrakter dette som en innblanding i interne egyptiske forhold og kom via sitt politiske organ med en fordømmelse.

Formelt blir klager på innhold i magasiner, aviser, TV- eller radioprogrammer innlevert til den egyptiske påtalemyndigheten, som deretter avgjør om det er bevis nok til etterforskning og mulig tiltale.

En økende klagestrøm på journalister og journalistisk innhold, uten at noen klarer å vise at klagene ikke kommer fra systemet rundt presidenten, sår tvil om hva president Morsi egentlig mener om ytringsfriheten.

Rett til å si og mene hva du vil, og stemme hva du vil, var ett av hovedkravene til de revolusjonære ungdommene på Tahrir-plassen for to år siden. Medlemmer av Det muslimske brorskap stilte seg etter hvert skulder til skulder med de liberale og sekulære unge, og sammen ble deres krav sterkere enn hva det mektige Militærrådet turde å ignorere. De ofret president Mubarak, selv om han var en av sine egne.

Nå føler de liberale og sekulære at de religiøse mer og mer stikker av med revolusjonen og skaper et mindre tolerant samfunn, og ikke mer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt