Hopp til innhold

Donald Trump er permanent utestengt fra Twitter

Den personlige kontoen til USAs president Donald Trump er permanent utestengt fra Twitter. Trump svarer at de prøver å «bringe han til taushet» og vil vurdere å lage sin egen medieplattform.

A photo illustration shows the suspended Twitter account of U.S. President Donald Trump on a smartphone at the White House briefing room in Washington

Kontoen blir sperret av Twitter, fordi det ifølge selskapet er risiko for ytterligere opphissing til vold, etter at støttespillere av presidenten torsdag stormet Kongressen

Illustrasjon: Joshua Roberts / Reuters

President Donald Trumps Twitter-konto @realDonaldTrump er ikke lenger aktiv.

Selskapet skriver at det skjer etter en nøye gjennomgang av nylige Twitter-meldinger fra kontoen, konteksten rundt dem og hvordan de blir oppfattet

– Vi har permanent stengt kontoen på grunn av risiko for ytterligere å hisse opp til vold, heter det i en uttalelse.

Laster Twitter-innhold

Det skjer etter at presidentens støttespillere onsdag stormet Kongressbygningen i Washington D.C.

Ti minutter før angrepet mot Kongressbygningen holdt Trump en tale der han oppfordret tilhengerne sine til å marsjere mot Kongressen.

Fem personer døde som følge av hendelsen.

Kan inspirere til nye aksjoner

Twitter viser til to meldinger publisert fredag som årsak for utestengelsen.

I den ene meldingen skrev Trump at han ikke vil være til stede når påtroppende president Joe Biden tas i ed.

I den andre het det blant annet at de 75 millioner amerikanerne som stemte på ham, som Trump kaller amerikanske patrioter, vil ha «en høy stemme» langt inn i framtida, og at de ikke vil bli behandlet urettferdig eller med manglende respekt.

Twitter mener det er sannsynlig at meldingene kan inspirere andre til å gjenskape voldshandlingene som fant sted ved Kongressen 6. januar. Selskapet mener også at det er «flere indikatorer» på at det kan bli oppfattet som «oppmuntring til å gjøre det».

Natt til lørdag ble også kontoen til Trumps valgkampanje-konto «TeamTrump» stengt, for brudd på selskapets retningslinjer, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg forutså dette

Etter at president Donald Trump ble utestengt fra sin offisielle konto anklager han Twitter for å ha konspirert med politiske fiender for å «bringe han til taushet», melder Reuters.

– Jeg forutså at dette ville skje, tvitret Trump fra den offisielle kontoen til det amerikanske presidentembetet (@Potus).

Presidenten sier at han vurderer en egen medieplattform.

– Vi har forhandlet med en rekke andre, og vi kommer til å komme med en stor kunngjøring snart, og vi ser også på mulighetene for å lage en egen medieplattform, skrev Trump.

Meldingene ble siden fjernet av Twitter.

Twitterkontoen til presidentembetet og Det hvite hus har ikke blitt stengt, men har fått begrenset brukertilgang, opplyser Twitter til CBSNews.

Dersom president Donald Trump oppretter en ny personlig konto for å unngå forbudet, vil også den bli utestengt.

I tillegg har Google blokkert medieplattformen Parler, som er populær blant Trump-tilhengere, fordi plattformen ikke modererer voldsfremmende innhold, ifølge Google.

Ble advart

Presidenten hadde rundt 88 millioner følgere på Twitter.

Hele 56.571 av Trumps meldinger er nå slettet. Trump har mistet verktøyet han aktivt har brukt til å kommunisere direkte med det amerikanske folket.

Han har brukt plattformen til å presentere politikk, utfordre motstandere, fornærme fiender, rose allierte og til å spre desinformasjon, oppsummerer nyhetsbyrået AP.

Twitter stengte Trumps konto i 12 timer etter å ha bedt ham om å slette tre meldinger onsdag.

Trump ble advart at ved fremtidige brudd på retningslinjene til Twitter ville føre til permanent suspensjon.

Torsdag var presidenten tilbake på Twitter med en videohilsen. Der han blant annet fordømte støttespillere som stormet Kongressen. Han anerkjente også valgseier til Joe Biden, og ville fremover ha fokus på å en ryddig maktovertakelse.

– Ytringsfriheten eksisterer ikke

Presidentens sønn Donald Trump jr. omtaler utestengelsen som galskap.

Han trekker paralleller til overvåkingssamfunnet i George Orwells dystopiske roman «1984», der staten har full kontroll over innbyggernes handlinger og tanker.

– Vi lever i Orwells 1984. Ytringsfriheten eksisterer ikke lenger i USA. Den døde med big tech, og gjelder bare for noen få utvalgte. Dette er total galskap, tvitrer han.

Laster Twitter-innhold

Støttespillere utestengt

To av presidentens støttespillere ble også permanent utestengt fra Twitter fredag, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og Trumps advokat Sidney Powell.

De skal de siste ukene skal de ha jobbet aktivt med å få omgjort valgresultatet, skriver NBCNews.

Merket meldinger

Presidenten har i sin fire år lange periode vært spesielt kjent for å bruke Twitter aktivt

Twitter startet i mai i fjor med å merke meldinger fra Donald Trump med en faktasjekk-boks med korrekt informasjon.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt