6. januar i fjor, klokken 19.11, ber Trump tilhengerne sine marsjere mot kongressen.

Demonstrant med sørstatsflagg inne i kongressbygningen

Timer senere tar demonstrantene seg inn og skaper kaos i kongressbygningen.

Svart bakgrunnsfarge

Washingtons dramatiske timer

Tidslinje for beleiringen av Kongressen: Slik var de dramatiske timene

Denne tidslinjen ble første gang publisert 7. januar i fjor, og er basert på tidspunkter fra flere amerikanske medier, deriblant AP, Washington Post, USA Today og Los Angeles Times og er omtrentlige. Tidspunktene er oppgitt i norsk tid, 6. januar 2021.

Klokken 19.02: Visepresident Mike Pence sier han ikke har myndighet til å forkaste valgmannsstemmene som har gått til Joe Biden.

Mike Pence i Kongressen
Foto: POOL / Reuters

19.11: Trump avslutter sin tale under sitt eget «Save America Rally» utenfor Det hvite hus.

– Vi skal gå ned Pennsylvania Avenue. Og vi skal prøve å gi våre republikanere – de svake, fordi de sterke ikke trenger vår hjelp – vi skal prøve å gi dem stoltheten og motet de trenger for å ta tilbake landet vårt, avsluttet Trump.

19.20: En gruppe demonstranter samler seg utenfor kongressbygningen. Trump-tilhengere prøver å bryte seg gjennom politisperringene.

Demonstrantene kom seg raskt forbi politisperringene utenfor kongressbygningen i USA.

19.55: Politiet evakuerer Cannon House Office Building og Library of Congress på andre siden av veien for kongressbygningen, på grunn av økt «politiaktivitet» utenfor. Tusenvis av demonstranter hadde rykket inn mot kongressbygningene i påvente av at Kongressen offisielt skulle erklære Joe Biden som vinner av valget.

20.20: Texas-senator Ted Cruz sier at demokratiet er i krise. Han viser til meningsmålinger som sier at mange velgere tror det har foregått valgfusk. Han motsatte seg å godkjenne valgresultatet fra Arizona, og tok til orde for en tidagers gransking av valget.

20.20: Senatet tar pause i debatten. Politiet stenger dørene grunnet trykket fra demonstranter på utsiden. Dørene blir låst og pressen bes om å holde seg på galleriet.

Kongressen
Demonstranter river ned gjerder på bunnen av trappene utenfor kongressbygningen.

Politiet tar på seg opprørsutstyr og skjold, og bruker pepperspray. Dette skjedde kort tid etter at Trump snakket til støttespillerne og fyrte dem opp.
Capitol, Kongressebygningen
20.30: Demonstrantene har kommet seg inn i kongressbygningen.

20.31: Borgermesteren i Washington, D.C. innfører portforbud fra midnatt norsk tid.

Laster Twitter-innhold

20.45: Kongressen blir evakuert fordi demonstrantene har tatt seg inn i bygningen. Majoritetsleder Mitch McConnell og andre senatorer blir ledet ut av politiet. Demonstranter ble filmet da de marsjerte gjennom Statuary Hall med Trump-bannere, mens de ropte og svingte amerikanske flagg.

20.48: Donald Trump ber demonstrantene om å «stay peaceful».

Laster Twitter-innhold

20.50: Det blir brukt tåregass i det som heter Capitol Rotunda, som er den store domen midt i parlamentsbygningen. Medlemmer av Representantenes hus som befinner seg inne i representant-salen får beskjed av politiet om å ta på seg gassmasker.

21.00: Demonstrantene er inne i senator-salen. Blant de er skuespilleren Jake Angeli – Q-sjamanen. Angeli skiller seg ut på bildene fra stormingen, fordi han er iført en stor pelshatt med horn, rød og hvit ansiktsmaling, bar overkropp og et spyd med det amerikanske flagget.

Trump-tilhenger i Kongressen, muligens Jake Angeli
Foto: Win Mcnamee / AFP / nTB

21.10: Flere ber Trump ta avstand fra demonstrasjonene. På Twitter skriver hans tidligere kommunikasjonssjef i Det hvite hus, Alyssa Farah, «Fordøm dette nå. Du er den eneste de vil lytte til. For landet vårt!»

Laster Twitter-innhold

21.23: Trump oppfordrer demonstrantene til å holde seg rolige. Han tvitrer «Ingen vold!», men ber dem ikke trekke seg unna parlamentet.

Laster Twitter-innhold

21.15: En talsperson fra Forsvarsdepartementet sier at Washington, D.C. har bedt om 200 soldater fra nasjonalgarden etter sammenstøt mellom demonstranter og politi. Forespørselen vurderes av Forsvarsdepartementet.

21.30: En person blir skutt etter at demonstrantene stormet bygningen. Senere ble det klart at det dreide seg om en kvinne, som ble skutt av politiet etter å ha forsøkt å bryte seg inn en dør som var barrikadert av bevæpnede politifolk.

21:35: Det amerikanske sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security) sender føderale agenter til kongressbygningen for å stagge demonstrantene. Blant annet agenter fra Secret Service.

21.40: Flere og flere republikanere ber president Trump om å gjøre noe for å roe ned situasjonen. Minoritetslederen i Representantenes hus, Kevin McCarthy, sier at han snakket med presidenten tidligere på dagen og ba ham komme med en uttalelse for å roe ned demonstrantene. Også Marco Rubio tvitret og Jeff Van Drew snakket med AP. Republikaneren Mike Gallagher postet en video hvor han ba Trump stanse demonstrasjonene.

21.50: Det hvite hus bekrefter at soldater fra nasjonalgarden er på vei til kongressbygningen sammen med føderale agenter.

21.55: Demokratiske ledere i Kongressen krever at Donald Trump beordrer tilhengerne sine til å forlate kongressbygningen. Det kommer uttalelse fra senatoren Chuck Schumer og lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Laster Twitter-innhold

22.00: Forsvarsdepartementet sier at 1100 soldater fra nasjonalgarden mobiliseres for å hjelpe politiet i den amerikanske hovedstaden. Disse skulle brukes ved veisperringer og for å hjelpe til med å håndheve portforbudet.

22.05: Visepresident Mike Pence ber demonstrantene om å forlate kongressbygningen umiddelbart. Han tvitret også at de involverte vil bli straffeforfulgt.

Laster Twitter-innhold

22.10: Påtroppende president Joe Biden kaller de voldelige demonstrasjonene et angrep på det mest hellige. Han krever at Trump går på TV og ber dem som støtter ham om å stanse volden.

22.35: Minst en bombelignende gjenstand blir funnet nær kongressbygningen.

22.37: Lederen for industriorganisasjonen National Association of Manufacturers, Jay Timmons, ber Mike Pence bruke det 25. grunnlovstillegget for å bevare demokratiet.

Jay Timmons og Donald Trump

Jay Timmons i møte med Donald Trump i Det hvite hus 31. mars 2017.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters / NTB

22.40: Trump ber demonstrantene om å gå hjem i en video på Twitter.

23.00: Politimester Robert Contee i Washington D.C sier de definerer det som skjer som et opprør. Han hevder at demonstrantene har brukt «kjemiske virkemidler» mot politiet for å komme seg inn i bygningene. Contee bekrefter at en sivil person er skutt inne parlamentsbygningen og at 13 personer er arrestert. Ordfører Muriel Bowser sier at Trump-tilhengernes oppførsel er skammelig, upatriotisk og ulovlig.

23.05: Trump-tilhengere har demonstrert ved delstatsforsamlinger flere steder i landet, som fører til evakueringer i Minnesota og Utah.

23.25: Politimester Contee sier at minst fem våpen er beslaglagt.

23.30: Den republikanske senatoren Ben Sasse klandrer president Trump personlig for stormingen av kongressbygningen.

Laster Twitter-innhold

23.40: Politiet bruker tåregass og sjokkgranater for å fjerne Trump-tilhengere fra området. Demonstrantene kastet stillas satt opp i forbindelse med innsettingsseremonien mot politifolkene.

Politiet skyter tåregassgranater mot demonstranter ved kongressbygningen.
Foto: Shannon Stapleton / Reuters

23.50: Kongressbygningen blir erklært som trygg etter at politiet har gått inn for å stanse den nær fire timer lange beleiringen. Dette skal ha blitt sagt over høyttaleranlegget, og kongressmedlemmer som oppholdt seg på et sikkert sted i bygningen, skal ha applaudert til beskjeden.

00.10: Kvinnen som ble skutt inne i kongressbygningen blir bekreftet omkommet, ifølge to tjenestepersoner som har uttalt seg til nyhetsbyrået AP.

00.25: Trump sier «Det er dette som skjer når du stjeler en valgseier fra patrioter».

Trump tweet

00.30: Mitt Romney klandrer president Trump for å sette i gang de voldelige demonstrasjonene.

00.45: Flere dusin Trump-tilhengere er fortsatt i gatene i hovedstaden til tross for portforbudet som trådte i kraft ved midnatt norsk tid.

00.55: Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sier de vil fortsette å telle valgmannsstemmer siden kongressbygningen er erklært trygg.

01.20: Republikaneren Del. Derrick Evans publiserer en video av seg selv og andre demonstranter som tok seg inn i kongressbygningen. Videoen blir senere slettet fra sosiale medier.

01.45: Ledelsen i Det republikanske partiet fordømmer de voldelige handlingene og understreker at det ikke handler om patriotisme, men et angrep på landet og grunnleggende prinsipper. Kommunikasjonssjef Michael Ahrens i partiets øverste organ kaller det som har skjedd for innenlandsterrorisme.

01.55: Melania Trumps stabssjef trekker seg som følge av de voldelige demonstrasjonene.

Laster Twitter-innhold

02.05: Tidligere forsvarsminister Jim Mattis klandrer president Trump for volden som oppstod i forbindelse med demonstrasjonene i hovedstaden.

02.10: Senatet fortsetter debatten om valgresultatet, hvor det var ventet at flere republikanere ville utfordre Joe Bidens valgseier. Det var uklart om motforestillingene ville være like kraftige etter det som har skjedd.

02.55: Flere republikanske senatorer har endret standpunkt og sier at de ikke vil motsette seg at Kongressen erklærer Joe Biden som vinner av presidentvalget i fjor.

03.10: Guvernør Andrew Cuomo sender 1000 soldater fra New Yorks nasjonalgarde til landets hovedstad. De skal bidra til å sikre en fredelig maktovertakelse frem mot den 20. januar, da Joe Biden skal ta over som landets president.

Laster Twitter-innhold

04.00: Politiet sier at de har arrestert 30 personer for å ikke overholde portforbudet. 15 andre er arrestert for andre hendelser i anledning demonstrasjonene, blant annet for å ha våpen eller for voldshendelser.

05.10: Fire personer er døde etter de voldelige sammenstøtene i Washington, D.C., bekrefter politimester Robert Contee. Den ene av de døde er kvinnen som ble skutt av politiet. De tre andre døde av medisinske årsaker, ifølge politiet. De bekrefter også at to rørbomber ble funnet, én utenfor kontorene til ledelsen i Det demokratiske partiet og én utenfor kontorene til ledelsen i Det republikanske partiet.

Laster Twitter-innhold