Hopp til innhold

Trump lover å bidra til ryddig maktovertakelse

President Donald Trump fordømmer nå volden mot USAs Kongress og sier en ny regjering skal på plass 20. januar. Nå vil han fokusere på å bidra til en ryddig maktovertakelse.

President Donald Trump

President Donald Trump erkjenner nederlag i en ny videohilsen.

– Kongressen har sertifisert valgresultatet. En ny regjering skal innsettes 20. januar. Jeg vil bidra til at overgangen vil skje i ordnede former. Det er tid for helbredelse og forsoning sier president Donald Trump i sin nye videohilsen på Twitter.

Han beklager at valgresultatene ikke gikk som mange hadde håpet på.

– Å få være deres president, har vært den største æren i mitt liv, sier han videoen.

Dette er første gang Donald Trump så tydelig anerkjenner valgtapet 3. november.

Trump har fått krass kritikk, også fra sine egne partifeller, for sin rolle i beleiringen av Kongressen onsdag. Trump holdt en tale til sine tilhengere rett før protestene startet, der han nektet å anerkjenne valgresultatet.

– Vil bli straffeforfulgt

I sin tale nå kaller Trump opptøyene for avskyelige angrep.

– I likhet med alle amerikanere er jeg sjokkert av volden, lovløsheten og galskapen, sier han.

Trump sier han selv innkalte nasjonalgarden og føderalt politi for å sikre kongressbygningen. Flere medier melder derimot at det var visepresident Mike Pence som sørget for det.

– Amerika er og skal alltid være en nasjon for lov og orden, sier han.

Videre sier han at demonstrantene som infiltrerte kongressen har mislyktes og at de som brøt loven vil bli straffeforfulgt.

Bare ti minutter før angrepet mot Kongressen startet onsdag, holdt Trump imidlertid en tale der han oppfordret tilhengerne sine til å marsjere mot Kongressen.

Der var USAs folkevalgte i ferd med å godkjenne valgresultatet. Etter tapet i presidentvalget i november, har Trump utallige ganger avvist resultatet og kommet med udokumenterte påstander om valgfusk.

Demonstranter med flagg utenfor Kongressen i Washington

BELEIRET: Trump-tilhengere beleiret Kongressen onsdag.

Foto: ALEX EDELMAN / AFP / NTB

– Vår reise har nettopp startet

Nå sier Trump det nå er på tide å roe ned, så landet kan fortsette.

– Vi har prøvd alle juridiske veier for å bestride valgresultatet. Mitt eneste mål var å sikre valgets integritet. For å kjempe for demokratiet i Amerika, sier han.

Trump tok med en hilsen til sine støttespillere.

– Jeg vet dere er skuffet, men jeg vil også at dere skal vite at vår utrolige reise nettopp har startet.

Vil fjerne Trump

De voldsomme opptøyene i den amerikanske nasjonalforsamlingen har ført til at flere av presidentens nærmeste har vendt president Trump ryggen det siste døgnet. Flere kongresstopper har tatt til orde for at Donald Trump må fjernes fra makten før Joe Biden innsettes 20. januar.

Leder av Representantes Hus, demokraten Nancy Pelosi, har bedt visepresident Mike Pence om å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget. Det åpner for at visepresidenten og et flertall av Trumps statsråder kan fjerne presidenten.

Flere amerikanske medier melder i dag at Mike Pence ikke vil fjerne president Trump på den måten. Ifølge Fox News, sier anonyme kilder nær Pence at han avviser å bruke det 25. grunnlovstillegget.

Mike Pence i Kongressen

VIL IKKE: Mike Pence vil ikke bruke grunnlovstillegget for å fjerne Trump, ifølge amerikanske medier.

Foto: POOL / Reuters

Trump kan i teorien også avsettes via riksrett i Kongressen, men det kan ta tid. Trump går uansett av som president 20. januar.

Fordømmer volden

Pressesekretæren i Det hvite hus Kayleigh McEnany holdt et kort pressemøte natt til fredag. Hun sa Trump og regjeringen fordømmer volden og dem som stormet Kongressen.

– De som beleiret Kongressen i går er det motsatte av alt denne regjeringen står for. Kjerneverdien til vår regjering er at alle borgere har rett til å leve i sikkerhet, fred og frihet, sa Kayleigh McEnany torsdag kveld.

Pressesekretæren i Det hvite hus, Kayleigh McEnany, besvarte ingen spørsmål på det korte pressemøte

Også Erna Solberg og allierte fra flere land er sjokkert over å se over hendelsene i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt