Hopp til innhold

Utestenger Trump fra sosiale medier i to uker

President Donald Trump vil bli utestengt fra Instagram og Facebook frem til Joe Biden blir innsatt som president.

Donald Trump under March for Life, Washington, D.C. 24. januar 2020.

UTESTENGT: Facebook-sjefen fortsetter å blokkere Donald Trump.

Foto: Sipa USA

Det melder Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

– Prioriteten for hele landet må nå være å sikre at de resterende 13 dagene, og dagene etter innsettelsen, går fredelig og i samsvar med etablerte demokratiske normer, skriver Zuckerberg på sin egen Facebook-profil.

Donald Trump ble i natt utestengt fra sosiale medier etter opprøret i Washington. Fire døde da Trump-tilhengere stormet Kongressen.

Nå varsler altså Facebook-sjefen at de forlenger blokkeringen på deres to plattformer, Instagram og Facebook.

Mark Zuckerberg på sikkerhetskonferansen i sørtyske München.

FACEBOOK-SJEF: Mark Zuckerberg.

Foto: ANDREAS GEBERT

– Hans valg om å akseptere, snarere enn å fordømme, angrepet velgerne hans gjorde mot Capitol-bygningen har forstyrret det amerikanske folk og hele verden, skriver Zuckerberg.

Kontoene er fortsatt mulig å besøke, men det har ikke kommet nye oppdateringer fra presidenten siden onsdag.

– Risikoen er for stor

– Risikoen ved å la presidenten fortsette å bruke tjenesten vår i denne perioden er rett og slett for stor, skriver Zuckerberg.

Han melder derfor at de vil fortsette å blokkere kontoene hans på Facebook og Instagram på ubestemt tid, «og i minst de neste to ukene til den fredelige overgangen av makt er fullført».

Også Snapchat, YouTube og Twitter har utestengt presidenten. Til og med Trumps tidligere støttespillere har i dag sagt at president Trump viser vilje til å oppildne til vold.

Sofie Høgestøl i Dagsrevyen 7. januar, etter opptøyene ved Kongressbygningen

Sofie Høgestøl i Dagsrevyen 7. januar, etter opptøyene ved Kongressbygningen

Twitter stengte Trumps konto etter å ha bedt ham om å slette tre meldinger onsdag. Trump ble i første omgang fjernet fra Twitter i 12 timer og fra Facebook og Instagram i 24 timer.

Presidenten har i sin fire år lange periode vært spesielt kjent for å bruke Twitter aktivt. Selskapet vil foreløpig ikke vil si når Trump ville være i stand til å tvitre igjen, ifølge CNN.

Twitter startet i mai i fjor med å merke meldinger fra Donald Trump med en faktasjekk-boks med korrekt informasjon.

Talte på sosiale medier

Noe av det siste Trump sa via sosiale medier, var en tale på Twitter i går:

– Vi elsker dere. Dere er veldig spesielle, sa Trump til demonstrantene, samtidig som han ba dem om å dra hjem.

Kan gå til mer lukkede forumer

Utestengelsen fra sosiale medier kan bety at Trump går til mer lukkede nettforumer, sier teknologikommentator Ingeborg Volan. Mange av hans tilhengere er allerede aktive der, nettopp fordi de føler seg sensurert av de kjente sosiale mediene.

Ingeborg Volan, publiseringsredaktør i Dagens Næringsliv.

KOMMENTERER: Ingeborg Volan, publiseringsredaktør i Dagens Næringsliv.

Foto: Per Thrana / Dagens Næringsliv

– Trump, og ikke minst hans tilhengere, bruker allerede andre forumer. De anklager Facebook og andre for å være sensurerende og partiske. Dermed har det oppstått tjenester for mer lukkede kretser som er enige med hverandre, som for eksempel Parler, og flere andre nettforumer, sier Ingeborg Volan, publiseringsredaktør og teknologikommentator i Dagens Næringsliv.

Volan er litt overrasket over utestengelsen. Hun tror profilene til Trump vil bli åpnet igjen.

– I mange år har disse selskapene prøvd å ta minst mulig ansvar for hva for eksempel Donald Trump, eller for den del Angela Merkel eller Erna Solberg, sier på sine plattformer. De sier «vi bare formidler» og statsledere og andre som i seg selv er nyhetsverdige skal ha en spesielt stor frihet til å si det de vil, sier Volan.

Utestengelsen er en del av et langsiktig bilde der disse teknologiselskapene langsomt har blitt tvunget mer og mer til å ta ansvar for hva folk sier på deres plattformer, inkludert demokratisk valgte statsledere, sier Volan.

Hun mener utestengelsen kan ha litt å si på kort sikt.

– Vi har allerede sett ham på TV etter utestengelsen, men for hans evne ved enkelt å dele budskap som så blir spredd av mange har det litt å si.

SISTE NYTT

Siste nytt