NRK Meny
Normal

Digitalt folkeopprør for Marte

Folk bruker sosiale medier for å si hva de mener om behandlingen av Marte Deborah Dalelv, som holdes fanget i Dubai. Firmaet som sa henne opp etter voldtekten har nå slettet Facebook-siden sin.

Reaksjoner i sosiale medier på voldtektssaken i Dubai

Sosiale medier flommer over av støtte til norske Marte Deborah Dalelv. Også utenlandske lesere følger med på kampen for å få Dalelv hjem til Norge.

Foto: Skjermdump / Montasje

Saken har vakt sterkt engasjement på et av verdens mest populære nettforum, Reddit.

En tråd som viser til denne NRK.no-artikkelen om firmaet der Dalelv jobbet, blir nå heftig debattert og har over 1800 kommentarer. Svært mange er skrevet av utenlandske brukere som er opprørte over skjebnen til den norske jenta, og vil vite hvordan norske myndigheter håndterer saken.

Reddit har flere hundre tusen brukere hver dag. Tråden ble lagt ut torsdag ettermiddag, er blant de mest leste.

Marte Dalelv

Marte Deborah Dalelv (24) er takknemlig for all støtten hun får fra folk i hjemlandet. Hun er fratatt passet, og oppholder seg fortsatt ved den norske Sjømannskirken i Dubai.

Foto: Privat, handout fra familien. / NTB scanpix

Oppfordrer til Dubai-boikott

Mange uttrykker harme og forbauselse over det som har skjedd, og advarer mot forholdene i Emiratene.

Enkelte norske brukere har tatt til orde for boikott av Dubai som reisemål, og mener Norge og verden nå må våkne: «Verden er nødt til å frike ut over dette. Dubai trenger å bli minnet på at dette middelalderske tullet ikke er greit.»

Andre mener en offensiv linje mot Emiratene kan føre til en mer tilspisset og fastlåst situasjon for Dalelv. De skriver at det er lurt av norske myndigheter å holde en lav profil i mediene, og heller hjelpe Dalelv på andre måter.

Facebook-storm mot interiørfirma

Etter at det ble kjent at Marte Deborah Dalelv fikk sparken av interiørfirmaet The One, har facebooksiden til selskapet flommet over av rasende kommentarer fra sinte nordmenn.

«Dere skulle skamme dere! Jeg er sjokkert, særlig siden selskapet ble grunnlagt av en svenske», skriver en kvinne.

Flere oppfordrer til boikott og skriver at de ønsker at selskapet går konkurs. Det blir også oppfordret til å boikotte Dubai som feriemål. Mange legger engelskspråklige avisartikler, for å opplyse lesere fra andre land.

På en Facebook-side for Dubai har administratoren for siden gitt sin støtte til Dalelv og lagt ut en lenke til en støttegruppe for henne.

Sletter innlegg

Folk oppfordres også til å sende twittermeldinger til den svenske grunnleggeren, Thomas Lundgren. En av dem som har kontaktet Lundgren, spør: «Marthe Dalelv, en av dine ansatte er voldtatt og tiltalt for utenomekteskapelig sex i Dubai. Hva har du tenkt å gjøre med det?»

Innleggene har systematisk blitt slettet, men firmaet har ikke greid å ta unna innleggene fra engasjerte nordmenn.

I ettermiddag har selskapet åpenbart valgt å slette hele Facebook-siden sin. Siden hvor du kan «like» The One - men ikke skrive innlegg - eksisterer fortsatt.

3000 nordmenn bor i Emiratene

Nye tall fra UD viser at over 3000 nordmenn er registrert med arbeid eller oppholdstillatelse i Emiratene. De fleste av dem bor i Dubai.

Over 50 norske selskaper er etablert i Emiratene, blant dem Jotun, Wilhelmsen, Odfjell, Statoil, DNV, Goltens og Kongsberg Gruppen.

Her kan du lese den norske ambassadens råd for sosial adferd i det offentlige rom i Dubai.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt