Hopp til innhold

– De forente arabiske emirater lever i middelalderen

Vakre bygg blender og gir en følelse av å være i en pulserende storby, men bak fasaden i Dubai befinner samfunnet seg på mange måter fremdeles i middelalderen, forteller nordmann i byen til NRK.

Burj Khalifa, the world's tallest tower

Dubai er blitt et yndet reisemål for nordmenn, men UD oppfordrer alle til å sette seg grundig inn i deres reiseråd før de tar turen til det muslimske landet.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Nordmannen sier til NRK at han er dypt sjokkert og bedrøvet over at en ung, norsk kvinne er dømt til fengselsstraff etter å ha blitt voldtatt i byen han bor i, men at han dessverre ikke er overrasket.

– Dubai kan virke veldig vestlig og pulserende på turistene, det er fult kjør og mye moro. Det kan føles som en hvilken som helst storby i verden, men i virkeligheten er det helt andre regler som gjelder, sjokkerende regler, sier han.

Frykter represalier

Nordmannen har bodd i De forente arabiske emirater i seks år og mener det er viktig å gjøre folk oppmerksomme på at landets lover strider med menneskerettighetene. Derfor vil han å gi et intervju til NRK, men i frykt for egen sikkerhet og fremtid i landet velger han å være anonym.

– Man kan jo si «er det virkelig så galt?», men ja det er virkelig så galt, derfor velger jeg å være anonym, men fortelle vil jeg gjerne, sier han.

I løpet av årene han har bodd i Dubai har han hørt mange historier som viser hvor skjørt kvinners rettsvern er i et land hvor sharia-loven håndheves.

– Det er dog som oftest utenlandske, asiatiske hushjelper som erfarer å bli dømt for seksuelt samvær utenfor ekteskapet etter å ha blitt voldtatt av sine arbeidsgivere. Hushjelpenes rettsvern er så godt som ikke-eksisterende, sier nordmannen.

DUBAI/ A man throws bread to seagulls at a beach in Jumeirah in Dubai

Fuglene flyr fritt på Jumeirah-stranden i Dubai, men folkets frihet er svært begrenset i det muslimske landet.

Foto: JUMANA EL HELOUEH / Reuters

I 2005 ble en kvinnelig hushjelp dømt til 150 piskeslag av en sharia-domstol i landet etter at arbeidsgiveren anmeldte henne. Forbrytelsen de mente hun var skyldig i var å være gravid uten å være gift.

– Media er kontrollert og rapporterer som oftest ingenting fra slike saker, men via jungeltelegrafen forteller folk i ulike firmaer om misbruk, vold og voldtekter. Mørketallene er åpenbart høye, men det er som oftest de som befinner seg lavest på rangstigen i samfunnet her, hushjelper og asiatiske arbeidere, som utsettes for slikt, sier nordmannen.

Men med jevne mellomrom kommer historier om turisters mareritt i det muslimske landet etter å ha havnet på kant med loven. En lov som for mange er vanskelig å fatte.

Britisk kvinne fengslet for kyssing

Vince Acors

Vince Acors og kjæresten Michelle Palmer ble først dømt til seks måneders fengsel i 2008 for å ha hatt seksuelt samvær på stranden, men fikk straffen redusert til en måned og ble deretter deportert fra landet.

Foto: AZIZ SHAH / AP

I januar 2010 ble en britisk 23-åring arrestert for seksuelt samvær utenfor ekteskapet etter å ha blitt voldtatt. Kjæresten hadde nettopp fridd til henne og paret feiret begivenheten på Dubai Marina's Address Hotel. Det var da hun oppsøkte toalettet at servitøren fulgte etter og voldtok henne. I likhet med den norske kvinnen måtte hun innrømme at hun hadde drukket alkohol ulovlig og hadde hatt seksuelt samvær utenfor ekteskapet.

Samme år ble en annen britisk kvinne dømt til en måneds fengsel etter å ha kysset en mann offentlig i en restaurant tilhørende Jumeirah Beach komplekset. Det var barna til en lokal kvinne som så paret, og kvinnen som anmeldte forholdet til politiet.

– Politiet driver propaganda med slike arrestasjoner for å spre frykt og således holde på makten, sier nordmannen.

Opererer i gråsonen

Med en befolkning på drøye to millioner mennesker er Dubai en relativt liten storby, og blant solhungrige norske turister er den blitt en favoritt.

– Den kan virke moderne og komforten er høy, men det er et muslimsk land og folk må ta sine forholdsregler før de reiser. Man må ta byen, kulturen og reglene for det det er. Når man kjenner systemet er Dubai et fint sted å bo og jobbe i, påpeker nordmannen.

Han forteller at vestlige i det internasjonale samfunnet i byen har lært seg å leve i en gråsone der normer og regler blir respektert samtidig som man nyter visse friheter.

DUBAI

En britisk kvinne ble voldtatt på Dubai Marina's Address Hotel hvor hun feiret forlovelsen med sin kommende ektemann.

Foto: STEVE CRISP / Reuters Creative

– Det er en gråsone her. Vi vet hvordan vi skal operere og hvor vi kan gå. Men dette kan for noen være usynlige skillelinjer som ikke er lett å oppdage ved et første møte med byen, sier nordmannen.

Selv stoler han ikke på politiet i landet.

– Normalt sett oppfører de seg greit, men vi hører mange historier om mye rart som skjer. Om folk som arresteres fordi de er alkoholpåvirket og som kjøres langt ut i ørkenen. Også har du disse skrekkhistoriene om folk som kastes i fengsel, tortureres og ikke får ringt hjem.

Selv erfarte han at to skandinaviske venninner ble arrestert etter en bilulykke. De hadde vært beruset i likhet med sjåføren og havnet selv i fengsel, men slapp unna med en bot etter tre dager.

You tube film vekker debatt

Å være varsom i De forente arabiske emirater handler også om å velge sine ord med omhu når det kommer til den virtuelle verden.

– I sosiale medier skal du være forsiktig med hva du skriver på kontoer som Facebook og Twitter. Akkurat nå pågår det en stor debatt om filming på offentlig sted og publisering på internett etter at en mann filmet et angrep på en sjåfør og publiserte det på you tube. Kort tid etter ble han arrestert av politiet og fikk PC'en sin inndratt, sier nordmannen.

Politiet skal først ha blitt klar over angrepet etter at sønnen til mannen som angrep klaget over at hans fars rykte var skadet etter publiseringen på Internett. Filmen ble raskt fjernet, men er blitt lastet opp på ny.

– Vi hadde en intern spøk om at vi får lese det de vil at vi får lese, for media er svært kontrollert, men det har skjedd en endring de siste årene, forteller nordmannen.

– Det er et generasjonsskifte på gang. De eldre er redde for å miste makten, og ikke minst miste ansikt i den muslimske verden, men de unge ønsker et mer vestlig samfunn, sier nordmannen.

DUBAI-SHOPPING

Dubai er for mange nordmenn blitt et yndet feriemål, med strandliv og shopping som hovedformål. I 2010 ble en britisk mor arrestert, anklaget for å ha 'strippet offentlig' fordi hun hadde en bluse man kunne se gjennom over shortsen.

Foto: JUMANA EL HELOUEH / Reuters

UD endrer ikke på reiserådene

Utenriksdepartementet opplyser på sine landsider at De forente arabiske emirater er et muslimsk land og anbefaler at man respekterer lokale skikker, lover og regler. Reiserådene er detaljerte og UD ser ingen grunn til å utvide disse etter voldtektsdommen.

– Vi forsøker å gjøre folk klar over at lovverket er svært annerledes enn i Norge, påpeker Ragnhild Imerslund, kommunikasjonssjef i UD.

På landsidene går det også tydelig frem at homofili og samboerskap er forbudt i landet.

– Jeg vet om mange som har inngått proforma-ekteskap for å kunne bo sammen, for blir man angitt som samboere kan politiet banke på døren, forteller nordmannen.

Offisielt sett er det heller ikke lov til å bo på samme hotellrom dersom man ikke er gift, men ettersom turistnæringen utgjør en stor del av økonomien ser de gjennom fingrene på dette, avslutter nordmannen.

SISTE NYTT

Siste nytt