Hopp til innhold

AstraZeneca-vaksinen trekkes fra markedet

Koronavaksinen fra legemiddelselskapet AstraZeneca trekkes fra markedet i hele verden, skriver avisen The Telegraph.

Selskapet sier ifølge avisen at vaksinen trekkes av markedshensyn, og at den ikke lenger produseres eller blir levert fordi den er erstattet av oppdatterte vaksiner som virker mot nye varianter.

Under behandlingen av et gruppesøksmål i britisk høyesterett innrømmet legemiddelselskapet nylig at vaksinen kan føre til alvorlige bivirkninger.

Norge stanset bruken av AstraZeneca-vaksinen i mars 2021 etter meldinger om tilfeller av blodpropp, lave blodplatenivåer og blødninger.

Ved utgangen av 2022 hadde Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mottatt 990 krav om erstatning knyttet til koronavaksine.187 av disse sakene, 19 prosent, gjaldt koronavaksinen Vaxzevria fra AstraZeneca, som ble tatt ut av vaksinasjonsprogrammet 10. mai 2021.Vaxzevria var kun i bruk i fire uker og utgjør bare 1,2 prosent av alle doser satt i Norge, skrev NTB i 2023.

Storbritannia var det første landet i verden som godkjente Astra Zenecas koronavaksine. Etter godkjenningen ble det imidlertid besluttet å innføre restriksjoner for pasienter under 40 år på grunn av særlig risiko for blodpropp

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no