Hopp til innhold

Norske skoler vurderer å bryte samarbeid med midtøsten-firma

Firmaet som sparket Marte Deborah Dalelv for «upassende oppførsel» etter at hun ble voldtatt på en jobbreise i Dubai, rekrutterer aktivt studenter fra norske skoler. Nå vurderer skolene å bryte samarbeidet med firmaet «The One».

Marte Deborah Dalelv og oppsigelsesbrevet

Marte Deborah Dalelv ble oppsagt etter å ha anmeldt en voldtekt i Dubai. Norsk skole ønsker nå å revurdere sin forbindelse med firmaet.

Foto: Privat

Både Idefagskolen i Tønsberg og Westerdals i Oslo har hatt flere elever som har reist til De forente arabiske emirater, etter å ha blitt introdusert for firmaet The One i Norge.

«Marte, vi får deg ikke ut»

Dalelv arbeidet for The One i Qatar og var på jobbtur i Dubai da hun anmeldte en voldtekt av en kollega.

– Min nærmeste sjef i Qatar ankom hotellet da vi ble avhørt av politiet, det gjorde også hun som er presseansvarlig i firmaet. De satt med meg og ble med meg videre til politistasjonen. Det siste jeg hørte fra dem var: «Marte, vi får deg ikke ut».

Det forteller Dalelv til NRK om hendelsen i mars i år. Selv om representanter fra firmaet fikk med seg hendelsen, varslet de ikke Dalelvs familie hjemme i Norge.

Det mener stefaren er utilgivelig.

Les mer: – Det finnes ikke tilgivelse for en slik oppførsel

– Mente jeg hadde oppført meg uprofesjonelt

Kort tid etter hendelsen fikk hun også sparken fra firmaet.

– De har sagt at det både var fordi jeg hadde oppført meg uprofesjonelt, og fordi jeg ikke møtte på jobb etter hendelsen. De mener det er deres rett da å sparke meg.

Dalelv sier det føltes som nok «en uvirkelig hendelse i en helt uvirkelig situasjon».

This is to inform you that we are suspending your employment, effective immediately due to unacceptable and improper behavioral during your business trip in Dubai

This decision is based on the incident report of 6th March 2013 issued by the Police Authorities in Dubai

Oppsigelsesbrevet til Marte Deborah Dalelv fra The One

– 2-3 personer dro dit hvert år

Westerdals skole i Oslo har rekruttert mange ansatte til firmaet The One, og har flere år hatt ansatte i firmaet til å gjesteforelese ved skolen.

De vil nå vurdere dette samarbeidet dersom opplysningene som er kommet fram, stemmer.

– Hvis det er slik at denne kvinnen har fått sparken etter å ha anmeldt forholdet, at The One ikke tok kontakt med familien selv om de visste om hendelsen, og at de ikke ivaretar sine ansatte, så ønsker ikke vi å ha noen forbindelse med dette firmaet lenger.

Det sier markeds- og kommunikasjonssjef ved Westerdals, Vibecke Osfoss, til NRK.

– Vi vil sikre oss at vi har gjestelærere og firma på besøk som har verdier vi kan gå gode for, så denne saken er helt uakseptabel.

Osfoss forteller at det var mer kontakt med det aktuelle firmaet rundt år 2000, da det var svært populært å reise til Midtøsten for å jobbe. Ifølge tidligere studenter ved Westerdals dro 2–3 personer fra skolen til ulike land i Midtøsten for å jobbe hvert eneste år.

– Nå er dette antallet lavere, men i fjor var det også to av våre elever som reiste til Dubai for å jobbe for The One. Vi ønsker å ha tett kontakt og kontroll med firma som vi samarbeider med, og etter 2000 trappet vi gradvis ned kontakten med The One, forteller Osfoss.

Også ved Idefagskolen i Tønsberg, hvor Dalelv selv kom fra, forteller de at 5–10 elever har gått ut fra skolen for så å ta en jobb ved The One.

Ledelsen der sier at de vil vurdere forholdet til firmaet, men sier at de ikke har nok informasjon til å gjøre det på dette tidspunktet.

– Ledelsen sa at det har skjedd før

Dalelv forteller at hun ikke ble advart om at lover og regler var som de var i Dubai, før de reiste på jobbtur dit.

– Det skulle jeg virkelig trodd at de ville gjøre, ettersom jeg i ettertid har fått informasjon fra ledelsen om at dette har skjedd med ei norsk jente før. Hun ble også voldtatt og senere sendt i fengsel, og hun jobbet for The One. Så det var akkurat samme historie.

– Da synes jeg det er veldig rart at de ikke har kommet med informasjon om hva som i verste tilfelle kunne skje, sier Dalelv.

Ifølge henne sier firmaet at de nå skal begynne å advare unge jenter om akkurat dette.

– Jeg er jo glad hvis de gjør det, men det er jo litt for seint.

Les også: UD tar sterk avstand fra Dubai-dommen

NRK har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, som ikke er kjent med at noe tilsvarende har skjedd med en norsk kvinne tidligere.

– Det er et mareritt

Osfoss ved Westerdals sier de norske elevene er attraktive i Midtøsten.

– Dette er rike land med stor byggevirksomhet, og våre elever er utdannet til å produsere kommersielt interiør og innhold for hoteller og restauranter. Derfor er de nok veldig attraktive.

Osfoss sier imidlertid at skolen hverken anbefaler eller fraråder arbeid der.

Hun mener saken som nå utspinner seg i Dubai høres ut som et mareritt.

– Dette er et studium med unge jenter i rekrutteringsklar alder. Når slike ting skjer etter at de har gått ut herfra, så er det et mareritt både for foreldre og lærere.

Firmaet The One er kontaktet en rekke ganger av NRK, men svarer at de ikke ønsker å kommentere påstandene mot dem.

SISTE NYTT

Siste nytt