Sjømannskirken i Dubai: – Det har vært en spesiell tid

Sjømannskirken i Dubai kan som smått vende tilbake til normalen etter at Marte Dalelv reiste hjem til Norge i natt. Det har vært en spesiell tid, forteller Erlend Berger Jørgensen.

Marte Dalelv

Marte Dalelv i hagen til Sjømannskirken i Dubai.

Foto: JUMANA EL HELOUEH / Reuters

Sigurd Falkenberg Mikkelsen
Foto: NRK

Det har vært mye klemming og følelser på den norske Sjømannskirken i Dubai de siste dagene. Marte Dalelv kunne endelig reise hjem i går etter å ha bodd her i over fire måneder.

– Tiden ble veldig spesiell, men den har vært god på alle mulige måter, så vi er veldig glade og lettet, sier frivillig ved Sjømannskirken i Dubai, Erlend Berger Jørgensen.

Mediestorm

Erlend Jørgensen

Det har vært en spesiell, men god tid, sier Erling Jørgensen til NRK.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Sammen med konen Giske Lillehammer har Erling Berger Jørgensen hatt ansvar for Sjømannskirken den siste uken. Ekteparet kom ned som frivillige dagen før dommen falt, og visste lite om hva som ventet.

Den siste uken har de fungert som rådgivere, omsorgspersoner og ikke minst håndtert media. Telefonen har ikke stått stille og det har vært mange journalister som har kommet til kirken.

– Jeg var ikke med på å bestemme at det skulle ut i media, men da det først ble publisert og de hadde bestemt seg, tror jeg verken Marte selv eller jeg hadde sett for oss det omfanget det fikk. Den kjempeblesten det fikk, sier Jørgensen.

– Vi har jo sittet her og tatt i mot hundrevis av telefoner og folk har kommet på døren. Det har vært media fra absolutt hele verden. Alle kontinenter har vært på telefonen eller på e-post, de har virkelig ringt overalt fra, og det tror jeg ikke Marte hadde drømt om, fortsetter Jørgensen.

Stekte vafler til pressekorpset

Samtidig har ekteparet stekt vafler og kokt kaffe til det store pressekorpset.

– Vi har forsøkt å ta oss av dere. Det er sånn vi i Sjømannskirken er. Det synes vi er fint og meningsfult, og det er viktig for oss, sier Jørgensen.

Kirken, som også er et felles skandinavisk møtested, har norske tremøbler, bilder av de svenske og norske kongeparene, og et maleri av en norsk småby i blått vinterkveldslys på veggen.

– Sjømannskirken var redningen

Marte Dalelv

Marte Dalelv utenfor Sjømannskirken i Dubai.

Foto: KARIM SAHIB / Afp

Marte Dalelv flyttet til Sjømannskirken etter råd fra den norske konsulen to uker etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai, og stedet har blitt hennes redning. Selv sier Marte at hun ikke hadde visst hvordan hun skulle klart seg hvis hun ikke hadde kunnet bo her.

– Man ser hvor viktig det er å ha folk rundt seg, og norske verdier rundt seg. Det hjelper å få høre andres mening om dette, for jeg har jo begynt å tro på det som er blitt sagt. Det å få høre at «nei, det skal ikke være slik», det hjelper. Det har tatt tid, men nå har jeg endelig begynt å innse at de har kanskje rett i det, at dette er ikke rett, sier Marte Dalelv.

Blitt godt kjent

Erlend Berger Jørgensen, som til vanlig er daglig leder i Skøyen menighet i Oslo, føler at han har blitt godt kjent med Marte i løpet av den tiden de har hatt sammen.

– Hun er en fantastisk sterk person. En person som håndterer dette på en fantastisk måte. Hun er sterk, reflektert og på alle måter en god og sterk person, sier Jørgensen.

Nå som Marte Dalelv er tilbake i Norge venter roligere dager ved Sjømannskirken i Dubai. Det er sommerferie og de fleste nordmenn er ute av landet. En gjest har reist, men snart vil dette stedet som har vært i søkelyset internasjonalt i over en uke finne tilbake til sin vanlige rytme.

– Det er et stort senter og det skjer mye her. Nå er det alt fra gudstjenester til småbarnsaktiviter og kor her, så det er full aktivitet til vanlig, avslutter Jørgensen.

SISTE NYTT

Siste nytt