Hopp til innhold

Trumps tale: – Amerikanisme skal erstatte globalisering

CLEVELAND (NRK): Trump tegnet et helsvart bilde av dagens USA i sin takketale til landsmøtet. Men ved å prioritere Amerika først i stedet for globalisme skal alle som sliter få det bedre.

ump åpnet sin tale til landsmøtet i Cleveland med å si at han «ydmykt og takknemlig aksepterer nominasjonen» som presidentkandidat. Han ble møtt av ellevill jubel fra publikum, som ropte taktfast: «USA, USA, USA»

VALGT: Natt til fredag mottok Donald Trump nominasjonen til å være repbulikanernes presidentkandidat. I talen til landsmøtet i Ohio lovet han bremset innvandring og millioner av nye jobber, dersom han får styre landet neste år. – Amerikanisme, ikke globalisering vil være vårt credo. Min plan starter med sikkerhet hjemme, sa Donald Trump.

– Jeg aksepterer ydmykt og takknemlig nominasjonen, sa Donald Trump ved innledning av talen.

Natt til torsdag tok han i mot nominasjonen som republikanernes presidentkandidat på partiets landsmøte i Ohio.

Deretter gikk han raskt over til å tegne et dystert bilde av det landet han kan komme til å lede.

– Vår levemåte truet

– Angrepene på politiet og terrorismen i byene truer vår måte å leve på, sa Trump. Deretter presenterte han en masse statistikk for å underbygge at alt er blitt mye verre under president Obama, blant annet at antall drap økte med 17% i USAs fem største byer sist år.

Nær 4 av 10 afroamerikanske barn lever i fattigdom, og husholdningenes inntekt er i snitt redusert med 4 000 dollar i året, sa republikanernes presidentkandidat.

Trump ble valgt på republikanernes nominasjonsmøte

STORSLÅTT SIRKUS: Ballonger faller over den store mengden mennesker som befinner seg på republikanernes årsmøte i Ohio. 50.000 er tilstede på møtet, der Trump mottok nominasjonen som partiets presidentkandidat natt til fredag.

Foto: JEFF SWENSEN / Afp

Vil bremse innvandring

Trump har tidligere varslet en langt strengere innvandringspolitikk dersom han får styre landet. Også natt til fredag var dette tema i talen til republikanerne.

– Amerikanere vil slippe ukontrollert innvandring. Lokalsamfunn ønsker å fritas. Hillary foreslår masseamnesti, masseinnvandring og masse lovløshet, sa Trump retorisk. Det vil overvelde skoler, sykehus og føre til enda færre jobber og lavere lønninger for dere.

– Vi vil bygge en stor mur for å stoppe ulovlig innvandring, gjengene, volden og narkotikaen som flommer over våre lokalsamfunn, lovet republikanernes presidentkandidat til enorm applaus.

Muslimforslag endret

Trump har nå forlatt sitt tidligere forslag om å stenge ute alle muslimer. I stedet vil han "suspendere innvandring fra enhver nasjon som har blitt kompromittert av terrorisme inntil fungerende mekanismer for klarering er på plass".

Trumps visepresidentkandidat Mike Pence har tidligere omtalt Trumps forslag om muslimnekt "ukonstitusjonelt".'

– Vi vil ikke ha dem i vårt land, sa Trump til stor applaus. Men han har aldri spesifisert hvilke land som vil bli omfattet av innvandringsnekt.

Republikanere støttet Trump under nominasjonen

HEIER PÅ TRUMP: Flere tilhengere var tilstede på republikanernes nominasjonsmøte i Ohio natt til fredag. Til stående applaus lovet Trump å «gjøre Amerika sterkt, rikt og stort igjen».

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

– Amerikanisme vårt credo

– Amerikanisme, ikke globalisering vil være vårt credo. Min plan starter med sikkerhet hjemme, sa Donald Trump.

Han lovet å "gjenreise lov og orden", "slå barbarene i IS" og å bruke eksisterende lovverk for å kaste ut millioner som blir værende etter at visumet er utgått.

Trump var heller ikke nådig mot sin motkandidat hos demokratene. Han kritiserte Hillary Clinton for hennes utenrikspolitiske standpunkt.

– Hennes dårlige dømmekraft er det som har skapt katastrofene som utspiller seg i dag. I 2009, før Hillary, var ikke IS engang på kartet. Libya samarbeidet. Egypt var fredelig. Dette er Hillary Clintons arv; død, ødeleggelse og svakhet, sa Trump før han presenterte sin egen handlingsplan.

– Vi må forlate den mislykkede politikken med nasjonsbygging og regimeendring som Hillary Clinton fremmet i Irak, Libya, Egypt og Syria, var ett av punktene.

Lover millioner av jobber

Løftene om reforhandling av alle frihandelsavtalene som har ødelagt middelklassen ble gjentatt. Skatter skal ned og reguleringer fjernes. Det samme skal Obamas helseforsikringsreform. Jobbene skal hentes hjem fra utlandet. Trump vil «gjøre Amerika rikt igjen».

– Vi skal bygge veier, broer, tunneler, flyplasser og morgendagens jernbaner, og det vil skape millioner av jobber, lovet Trump.

Han sa ingenting om hvordan det skal finansieres når skattene samtidig skal ned. Men løftene om å fjerne restriksjonene på amerikansk energiproduksjon er søt musikk for de mange kriserammede områdene som har levd stort på kull i over hundre år.

Det gjelder blant annet flere delstater hvor han og Hillary Clinton ligger nesten likt på meningsmålingene.

Ivanka Trump

ROSTE PAPPA: Ivanka Trump introduserte Donald på landsmøtet i Ohio. – Donald har vennligheten og medfølelsen som skal til for å være den lederen landet trenger, sa hun.

Foto: Evan Vucci / Ap

Lovet å beskytte LHBT-miljøet

Med henvisning til skytemassakren på en nattklubb for LHBT-personer i Orlando tidligere i sommer lovet Trump å beskytte LHBT-miljøet. Det var populært, i alle fall i deler av salen. I det republikanske partiprogrammet omtales denne massakren uten at det nevnes at det var en klubb for homofile og lesbiske.

– Han har den vennligheten og medfølelsen som skal til for å være den lederen landet trenger, sa yndlingsdatteren Ivanka Trump da hun introduserte faren.

Hun viste til at han har lykkes som entrepenør fordi han lytter til alle, fra sjefen til elektrikeren.

– Han er fargeblind og kjønnsnøytral, sa Ivanka.

Vil gjenreise Amerika

Mot slutten av talen gikk Trump tilbake til å snakke om hvordan han vil gjenreise USA. Med lovord om å gjøre landet sterkt, trygt og stort igjen avsluttet han talen til stående applaus i Ohio.

– Amerika skal begynne å vinne igjen, lovet Donald Trump. Jeg er med dere, det amerikanske folk. Jeg er deres stemme. Til alle foreldre som har drømmer for sine barn; jeg er med dere, jeg vil sloss for dere, og jeg vil vinne for dere, sa Trump.

Så kom visepresident Mike Pence og begges familier på scenen. Og endelig kom ballongene fra taket – det sikre tegnet på at partikongressen går mot slutten. Men som et slags musikalsk forbehold dundret låta "You can't always get what you want" over høyttalerene.

Trump tok i mot nominasjonen på republikanernes landsmøte

STÅENDE APPLAUS: Trump avsluttet talen til full jubel på republikanernes nominasjonsmøte. Her på scenen med egen familie og visepresident-kandidat Mike Pence med familie.

Foto: RICK WILKING / Reuters

Presidentaktig?

Trump snakket denne gangen med støtte fra teleprompt, uten referanse til egen storhet og negative karakteristikker av andre enn motstanderen Hilary Clinton.

Talen henvendte seg klart til de mange amerikanere som føler at den amerikanske drømmen ikke lenger gjelder dem. Han varslet at han ville snakke om sin "handlingsplan", men det ble i praksis en blanding av en bredside mot Hillary Clinton og store løfter som berører økonomi og sikkerhet.

Talen var nesten fri for verdiladede sosiale spørsmål, saker som er viktige for mange av Trumps kristne velgere. Men han lovet å erstatte den avdøde konservative dommeren Antonin Scalia med en som er like konservativ.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.