Trump: – USA vil ikke nødvendigvis forsvare Nato-land

Donald Trump er lei av at USA blir utnyttet av andre Nato-land. Blir han valgt vil Den republikanske presidentkandidaten redusere USAs rolle i Nato.

GOP 2016 Convention Donald Trump

Donald Trump vil redusere USAs rolle i Nato og vil ikke garantere USAs hjelp hvis Nato-land blir angrepet.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

I et intervju med New York Times sier Donald Trump at USA bare vil forsvare Nato-medlemmer mot angrep fra Russland hvis landet «har oppfylt sine forpliktelser til oss».

I april kalte mangemilliardæren Nato foreldet under et valgkampmøte. Kommentarene til Trump kom mindre enn to uker etter Nato-toppmøtet i Polen hvor det ble bestemt at styrker skulle utplasseres i Polen, Litauen, Latvia og Estland.

De andre må tilpasse seg

I løpet av et 45-minutter langt intervju med New York Times kritiserte Trump igjen Nato. Presidentkandidaten sier til avisen at han kun vil hjelpe medlemsland etter å ha vurdert landets engasjement. Republikanernes presidentkandidat fortalte avisen at resten av verden ville måtte lære seg å tilpasse seg denne tilnærmingen.

– Jeg foretrekker å fortsette med de nåværende avtalene, men bare hvis våre allierte slutter å utnytte oss, forteller Trump.

Når han ble spurt om han automatisk ville tilby hjelp til Nato-medlemmer hvis de ble angrepet svarte Trump:

– Hvis de oppfyller sine forpliktelser til oss, så vil vi hjelpe. Hvis ikke vil vi ikke forsvare de.

GOP 2016 Convention Donald Trump, Ivanka Trump

De andre Nato-landene vil måtte tilpasse seg Trumps tilnærming til Nato, sier presidentkandidaten.

Foto: Paul Sancya / Ap

Vil redusere USAs rolle i Nato

Da Trump la fram sine planer om utenrikspolitikken i april gjorde presidentkandidaten det klart at USA ikke ville la seg utnytte lengre.

– Vi elsker våre allierte, men vi kan ikke lenger la dem utnytte oss, sa Trump som gjentok forslaget om å redusere USAs rolle i Nato betraktelig.

Trump fortalte også at hvis han blir valgt vil han ikke legge press på Tyrkia eller andre autoritære allierte for å gjennomføre utrenskninger av sine politiske motstandere eller slå ned på borgerrettigheter.

– Vi må fikse våre egne problemer, før vi forsøker å fikse andres, sa Trump til New York-avisen.

– Farlig for de baltiske statene

Trumps kommentarer om Nato har blitt møtt med kritikk i Europa. Latvias tidligere utenriks- og forsvarsminister Artis Pabriks skriver på Twitter:

– Hvis Trump tviler på Natos solidaritet når det kommer til artikkel 5 så er valget av han som president farlig for sikkerheten til de baltiske statene.

SISTE NYTT

Siste nytt