Hopp til innhold

Ulovlige innvandrere i USA frykter Trump: - Vil stemme for å redde pappa

LAS VEGAS (NRK): Faren til Noemi og Brenda har bodd i USA i 25 år, men er nesten blitt deportert to ganger. Døtrene frykter Donald Trump, som lover å kaste ut 11 millioner ulovlige innvandrere.

REDD FOR Å MISTE PAPPA:

REDD FOR Å MISTE PAPPA: Noemi Guigui (18) frykter mer enn noe annet at foreldrene skal bli deportert. For faren har det vært nære på to ganger.

Foto: TOVE BJØRGAAS / NRK

I et lite hus utenfor Las Vegas bor en familie som tar hver dag de får sammen som en gave. Det er nemlig ikke gitt at de skal kunne gjøre ting sammen.

De har aldri kunnet reise på ferie til utlandet.

– Selv å forlate delstaten Nevada der vi bor kan være farlig for foreldrene mine, forklarer datteren Brenda Guigui (21).

Ulovlig fra Guatemala

Pappa Marvin kom til USA som ulovlig innvandrer fra Guatemala da han var 18 år gammel. Mamma Mirna kom ulovlig fra Mexico med foreldrene sine da hun var barn.

– Vi kom hit for å få et bedre liv, sier hun om hvorfor familien kom til USA.

Selv om de har bodd i USA henholdsvis 25 og 30 år har ikke ekteparet mulighet til å bli amerikanske statsborgere. Marvin har nesten blitt deportert to ganger.

– En gang fikk jeg brev fra immigrasjonsmyndighetene om at jeg måtte kjøpe og framvise returbillett til Guatemala innen en måned. Hvis ikke, ville de arrestere meg, forteller snekkeren.

I fjor var han enda nærmere å bli kastet ut av USA uten mulighet til å komme tilbake det neste tiåret. Først da familien fikk kontakt med kontoret til den demokratiske senatoren Harry Reid i Washington, klarte familiefaren å unnslippe deportasjonen.

HÅPER Å FÅ VÆRE BESTEFAR

HÅPER Å FÅ VÆRE BESTEFAR: Barnebarnet Scarlett Marie som har en utviklingshemming tilbringer mye tid sammen med bestefar Marvin. Han håper å få se henne vokse opp.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Vil kaste ut 11 millioner

Familien Guigui er bare en av millioner av familier som føler seg svært utsatt nå. For valgkampen har handlet mye om hva som skal skje med personer som oppholder seg ulovlig i USA.

Donald Trump har vunnet mange stemmer på å love en langt strengere innvandringspolitikk, og gjort innvandringsspørsmål til et av de viktigste temaene i valgkampen.

Foran jublende folkemengder lover han å bygge et høyt grensegjerde mot Mexico samt å deportere 11 millioner ulovlige innvandrere og å opprette en «immigrasjonsstyrke» som skal gjennomføre planen.

– Ulovlig innvandring er ikke bra for oss. Men det er bra for Mexico, er blant uttalelsene til Trump i denne valgkampen.

Sårende retorikk

Retorikken og støtten til Trump sårer familien Guigui, som synes det er vondt at så mange er negativt innstilt til ulovlige innvandrere.

– Det er vondt å høre at mennesker har så mye hat mot oss. Vi er mennesker, ikke ting. Vi er ikke narkoselgere. Vi er bra familier som kom her for å arbeide. Vi lærer barna våre å være gode borgere i USA, sier Mirna Guigui om sin og familiens situasjon.

Hun har aldri vært tilbake i Mexico, hvor hun ble født.

Stemte på Clinton

Døtrene Noemi og Brenda på 18 og 21 år, og sønnen Jaer på 12 er født i USA og er amerikanske statsborgere.

Døtrene vil begge stemme på demokratene til høsten, og Noemi var tilstede på nominasjonsmøtet til dekmokratene. I Nevada fridde Clinton til latino velgere med rørende kampanjevideoer som denne.

Det overbeviste Naomi, som ga sin stemme til Clinton.

Brenda Guigui frykter Donald Trump og vil stemme for å sikre at faren kan få bli i USA.

Sliter med konsentrasjonen

Det å stemme ved valget er viktig for 21-åringen, som gjennom valget ønsker å tale foreldrenes sak.

– Siden foreldrene mine ikke kan stemme, må jeg være stemmen deres. Og den eneste saken jeg er opptatt av er immigrasjon, forteller 18 år gamle Noemi, som har problemer med å konsentrere seg på skolen fordi hun er så redd for at faren skal bli deportert.

– Det er mitt siste år på High school og det pleier å regnes som et fint år. Men sånn som situasjonen er nå vet jeg ikke hva som kommer til å skje. Jeg føler at presset på meg er uutholdelig. Jeg vil så gjerne at faren min skal se meg motta vitnemålet, sier hun mens hun tørker tårene.

HÅPER PÅ CLINTON

HÅPER PÅ CLINTON: Noemi Guigui stemte på Clinton på sitt nominasjonsmøte i Las Vegas lørdag.

Foto: TOVE BJØRGAAS / NRK

Obama klaget inn til høyesterett

Foreldrene ville begge fått midlertidig oppholds- og arbeidstillatelse gjennom DAPA, et program president Obama foreslo i 2014. Det vil gi amnesti til foreldre som har barn som amerikanske statsborgere og har bodd i USA en viss tid.

Men 26 republikanske guvernører har klaget presidentdekretet inn til høyesterett fordi de mener den er grunnlovsstridig uten kongressens godkjenning.

Både Hillary Clinton og Bernie Sanders ønsker å gi innvandrere amnesti, men på republikansk side er motstanden mot dette sterk, også fra de to sterkeste utfordrerne til Donald Trump, Ted Cruz og Marco Rubio.

Cruz og Rubio, som selv har latinamerikanske røtter, nærmest slåss om å stå for den strengeste innvandringspolitikken.

Republikanerne på tirsdag

Tirsdag kommer de republikanske kandidatene til Las Vegas og Nevada for å holde sitt nominasjonsmøte. Også har her Trump sin tilhengerskare, og det er ventet at innvandringsspørsmål vil bli stå på agendaen når Trump ankommer byen.

– Jeg liker mye av det han sier. Jeg vil at noe skal gjøres med den ulovlige innvandringen. Noe må gjøres enten det blir ham, eller den neste presidenten, sier Gene Fennely på søtsmål om hva han synes om Trump som presidentkandidat.

Avgjørende velgere

-REPUBLIKANERNE TAPER UTEN OSS:

REPUBLIKANERNE TAPER UTEN OSS: Ben Monterosso, som leder organisasjonen La Familia Vota mener ingen blir president i USA uten flertallet av latino-stemmene. Og Republikanerne jobber hardt for å støte dem fra seg mener han.

Foto: TOVE BJØRGAAS / NRK

I november vil velgere med latinamerikanske bakgrunn utgjøre 31 prosent av velgermassen, og møter de opp for å stemme kan stemmene deres bli avgjørende.

Ben Monterosso leder organisasjonen LaFamiliaVota som mobiliserer velgere med latinamerikansk bakgrunn. Organisasjonen har ikke tilknytning til noen av partiene, men Monterosso er svært skuffet over republikanerne og tror den harde tonen i innvandringsdebatten kan koste republikanerne en seier ved valget.

– Med de angrepene republikanerne utsetter oss for i denne nominasjonskampen, tviler jeg på at de vil klare å få mer enn 20 prosent av latino-stemmene. Ingen blir president i USA uten å vinne et flertall av disse stemmene, sier Monterosso.

Vil se barnebarna vokse opp

Familien Guigui tar en dag av gangen. Far Marvin tilbringer mest mulig tid sammen med barnebarna, og håper å få med seg oppveksten deres i USA. Frykten er at det ikke blir slik.

Datteren Noemi drømmer om å ta en god utdannelse og bli krimtekniker.

– Jeg vil at foreldrene mine skal bli stolte av meg. Jeg vil lykkes for deres skyld, sier hun med klump i halsen.

SISTE NYTT

Siste nytt