Trump i California: Finnes ingen tørke

Etter fire år med tørke ble Californias innbyggere pålagt å kutte vannforbruket med en firedel i fjor. Fortsatt er rasjonering nødvendig, men Donald Trump mener tørken ikke finnes.

US-REPUBLICAN-PRESIDENTIAL-CANDIDATE-DONALD-TRUMP-HOLDS-RALLY-IN

Donald Trump møter bønder i Fresno i tørkerammede Central Valley i California

Foto: SPENCER PLATT / Afp

– Vi skal løse vannproblemet deres, sa Trump under et møte med bønder i den sterkt tørkerammede Central Valley i går. Han sa også at tørken ikke finnes, at "de" tar vannet fra landbruket for å sikre en utryddingstruet fisk i San Fransisco Bay.

Problemene er med andre ord menneskeskapte, ifølge den republikanske presidentkandidaten.

Fortsatt tørke, sier myndighetene i California

– Vi har fortsatt tørke, sa sjefen for Californias vannadministrasjon, Felicia Marcus, til The New York Times for noen dager siden. Men det har regnet mer i vinter, og framfor alt har det kommet mer snø i fjellene, snø som smelter og sørger for at landskapet som i utgangspunktet er ørken fungerer som USAs viktigste landbruksområde. Fra 1. juni vil derfor hovedansvaret for vannrasjonering igjen bli overlatt til lokalsamfunnene.

Les også: Ørkenen har tatt plenen tilbake

Lake Oroville i California, USA

Lake Oroville er en av de statlige dammene som de siste årene har skrumpet voldsomt inn.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Trump forkaster klimaavtalen i Paris

– Vi vil trekke oss fra klimaavtalen i Paris og stanse alle utbetalinger av amerikanske skattedollar til FNs programmer mot global oppvarming, sa Trump på en energikonferanse i Nord-Dakota torsdag.

Lederne i de to største utslippslandene, Kina og USA, har begge sagt at de vil ratifisere avtalen i år. Men Trump varsler at både den og Obamas handlingsplan for klima fra 2015 vil være historie hvis han blir president.

GOP Trump 2016

Trump møter ledere fra oljeskiferindustrien, blant annet fra Bakken-feltet i Nord-Dakota. Statoil er en av de største aktørene der.

Foto: Charles Rex Arbogast / Ap

Amerika først

En framtidig Trumpadministrasjon vil utarbeide en energiplan med tittelen "Amerika først", sa Trump i Nord-Dakota. Alle reguleringer som har negative følger for amerikanske arbeidere vil bli avskaffet. Alle vedta og lover som kan hindre USA i å bli selvforsynt med energi skal reverseres.

Men fornybar energi har også en plass i planene, bare ikke som erstatning for kull, olje og gass.

Vekst, ikke fattigdom

– Valget står mellom å dele energivelstanden, eller å dele den fattigdommen som Hillary Clinton lover, sa Trump til lederne fra skiferoljeindustrien i Nord-Dakota. –Hun kan legge ned deres foretak også, lan han til og viste til en famøs uttalelse Clinton kom med på et folkemøte i mars.

–Vi kommer til å ta mange kullgruvearbeidere og kullselskaper ut av drift, sa Hillary i et forsvar for fornybar energi. Siden har hun forsøkt å unnskylde seg, men Trump bruker uttalelsen for alt den er verdt i valgkampen.

Les også: Statoil kutter bemanningen i USA

Flere jobber, mer lønn

Enten han snakker til tørkeramede bønder i California eller til kriserammeede ledere for skiferoljeindustrien i Nord-Dakota, har Trump ett hovedbudskap. Arbeidsplasser og vekst går foran klima.

US-REPUBLICAN-PRESIDENTIAL-CANDIDATE-DONALD-TRUMP-HOLDS-RALLY-IN

Disse bøndene hadde bestemt seg for hvem de stemmer på i november

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Han lover 70 milliarder dollar, eller nær 600 milliarder kroner, i økte lønnsutbetalinger de neste sju årene. Nå må Clinton vise at hun kan matche forretningsmannen Trump.

SISTE NYTT

Siste nytt