Hopp til innhold

Flere kvinner beskylder Trump for seksuelle overgrep

– Han var som en blekksprut, sier Jessica Leeds, som er én av fire kvinner som nå står frem med historier om hvordan Donald Trump skal ha forgrepet seg på dem.

Donald Trump

Flere kvinner forteller nå om hvordan de har blitt antastet av Donald Trump, som selv benekter alle anklagene og truer med å gå til rettslige steg mot avisene, som har publisert dem.

Foto: Evan Vucci / Ap

– Nei, det har jeg ikke gjort, var Donald Trumps svar under den andre presidentdebatten da programleder Anderson Cooper spurte om han hadde forgrepet seg kvinner, slik han beskrev i den lekkede videoen fra 2005.

Nå står flere kvinner frem i amerikanske medier og beskylder Donald Trump for seksuelle krenkelser.

Han tok på meg overalt

Campaign 2016 Trump Women

Jessica Leeds går inn til leiligheten sin i New York etter at historien hennes ble publisert.

Foto: Julie Jacobson / Ap

Til New York Times forteller Jessica Leeds (74) om en flyreise på vei inn til New York for mer enn 35 år siden. Hun var salgsrepresentant for et papirfirma.

– En flyvertinne kom opp og spurte om jeg ville sitte på første klasse. Jeg trengte ikke å bli bedt to ganger. Jeg satt meg ned ved siden av en ung mann, blond og høy, og han introduserte seg som Donald Trump, forteller hun.

Etter litt småprat ble armleneren mellom de to tatt opp, og Trump skal så ha lent seg over henne og tatt henne på brystene og beina.

– Jeg liker ikke å bruke dette uttrykket, men han var som en blekksprut. Det var som han hadde seks armer. Han tok på meg overalt, sier Leeds.

Hun forteller at da Trump begynte å bevege seg inn under skjørtet, reiste hun seg og rømte tilbake til plassen sin bak i flyet.

– Det var et overgrep, sier Leeds. Hun fortalte historien til fire nære bekjente, som alle har snakket med New York Times. Hun sier at presidentdebatten og den lekkede videoen fra 2005 er grunnen til at hun nå står frem med fullt navn og hele historien.

Donald Trumps kampanje avviser alle påstandene i en pressemelding.

faksimile av New York Times
Foto: New York Times / Faksimile

– Fiksjon

– Hele denne artikkelen er fiksjon. Det at New York Times publiserer et falskt og koordinert karakterdrap på Trump på et tema som dette er farlig, sier kampanjens kommunikasjonsrådgiver Jason Miller.

Trump-kampanjen truer også avisen med å gå til rettslige steg for å ha publisert historien, og kaller det «et nytt lavmål for hvor langt mediene er villig til å gå i sine forsøk på å avgjøre dette presidentvalget.»

En annen kvinne har også stått fram i kjølvannet av Trumps benektelser. I 2005, da Rachel Crooks var 22 år gammel og resepsjonist for et firma i Trumps bygning, skal sistnevnte ha møtt på henne i heisen, tatt henne i hånden og begynt å kysse henne på kinnene.

– Han kysset meg rett på munnen. Det føltes som et overgrep, fortsetter Crooks, som da aldri hadde møtt Trump før.

– Jeg var så satt ut av at han så på meg som så lite verdt at han kunne gjøre sånt.

Flere historier om seksuelle krenkelser

Ytterligere to kvinner har fortalt om seksuelle overgrep til andre medier.

Journalist i People magazine Natasha Stoynoff skriver hvordan hun skulle intervjue Donald Trump i Florida i 2005.

Donald Trump

Flere av historiene er mer enn ti år gamle da Donald Trump var eiendomsutviker og forfatter av boken 'the Art of the Deal'. Dette bildet ble tatt i 1988, rett etter at han hadde skrevet boken.

Foto: Stephen Bures / Ap

– Han sa han skulle vise meg et rom jeg bare måtte se. Trump lukket døra bak oss. Jeg snudde meg, og bare sekunder senere dyttet han meg mot veggen og tvang tungen sin ned halsen min, skriver Stoynoff.

Mindy Macgillivary (36) sier til Palm Beach Post hvordan hun 13 år siden ble antastet av Trump. Fotografen Ken var med henne, og bekrefter historien.

– Plutselig kjenner jeg at noe griper meg. Jeg tror det er Kens kameraveske, det var min første tanke. Jeg snur mer og der står Donald, beskriver hun.

Trump avviser alle anklagene

Donald Trump avviser kategorisk alle anklagene om seksuelle overgrep. Han sier han vil saksøke The New York Times dersom avisen ikke trekker tilbake saken om kvinnene som anklager ham for antasting.

– Artikkelen er uvøren og ærekrenkende. Vi krever herved at dere umiddelbart stopper oppfølging av denne artikkelen, fjerner den fra nettsiden, trekker den tilbake og ber om unnskyldning, skriver Marc E. Kasowitz, en av Trumps advokater, i et åpent brev til redaktør Dean Baquet.

Brevet inneholder ikke fakta som kan så tvil om at kvinnenes påstander og opplysningene i artikkelen er usanne, skriver CNN.

Kilder i Trump-leiren sier at advokatene holder på å utforme et søksmål, dersom avisen ikke imøtekommer ønskene deres.

Trump sier i klipp fra 2005 at du får gjøre hva du vil når du er en stjerne.

LEKKET VIDEO: En samtale Trump hadde i 2005 ble lekket fra NBC. Uttalelsene har skapt skandale.

Donald Trump synes det var viktigere å få frem at han kom til å slå IS, enn å snakke om skandalevideoen hvor han skryter av å kysse og ta på kvinner uten samtykke. Gjentatte ganger dro han inn IS i svarene sine da han ble konfrontert om videoen under debatten natt til mandag.

DEBATT: Donald Trump ville heller snakke om IS enn skandaleopptakene da han ble konfrontert under debatten søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt

Norge anerkjenner Palestina som stat. Pressekonferanse i Marmorhallen 22. mai

Noreg anerkjenner Palestina

75 år etter at Noreg anerkjente Israel som stat, blir Noreg no det 144. FN-landet som anerkjenner Palestina. Også Irland og Spania annonserer anerkjenning i dag.