NRK Meny
Normal

Minst to demonstranter drept i Ukraina

Myndighetene har bekreftet to, men nyhetsbyrå melder at tre mennesker skal ha blitt drept under demonstrasjoner i Kiev i natt og onsdag morgen.

Demonstranter og politi møttes i går kveld til nye sammenstøt i sentrum av den ukrainske hovedstaden.

Det var helsepersonell og demonstranter som onsdag morgen opplyste at en aktivist skal ha blitt skutt av politiet og senere omkommet i løpet av sammenstøtene. Myndighetene i Kiev bekreftet nylig dødsfallet til to demonstranter til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge APs reporter i Kiev har helsepersonellet i byen nå erklært tre mennesker døde etter nattens sammenstøt.

Også BBCs korrespondent i Kiev melder at minst en person skal ha blitt skutt og drept i byen.

Artikkelen fortsetter under videoen

Webvid29 HD Verden (uten redundans)

Direktestream fra Kiev. Sendingen vil dette inn og ut.

Janukovitsj møter opposisjonen

Politiet har i dag også brutt gjennom demonstrantenes barrikader i sentrum av Kiev, og skal ha foretatt en rekke arrestasjoner. Samtidig kommer det fortsatt inn meldinger om nye, kraftige sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Ifølge AFP har demonstrantene begynt å kaste molotovcocktails og brannbomber samtidig som politiet gjennom onsdagen fortsetter å bryte opp barrikadene demonstrantene har satt opp rundt om i Kiev sentrum.

Klokken 12.00 onsdag melder den ukrainske opposisjonspolitikeren Arsenij Jatsenjuk sier at president Janukovitsj nå vil møte ham og to andre opposisjonsledere.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ukraine Protests

Demnostranter har begynt å kaste molotovcocktails mot politiet.

Foto: Evgeny Feldman / Ap

Voldsomhetene onsdag morgen skjer etter en natt som var roligere enn dagene før. Her og der kastet noen av demonstrantene steiner og brannbomber mot rekker av politifolk. Politiet svarte med tåregass og sjokkgranater.

Ukrainas statsminister Mykola Azarov advarte onsdag morgen mot at myndighetene i Ukraina ikke vil ha annet valg enn å bruke makt mot demonstrantene dersom de ikke slutter å provosere frem sammenstøt med politiet.

Artikkelen fortsetter under

Sammenstøt i Kiev

– Hvis provokatørene ikke stopper vil ikke myndighetene ha annet valg enn å bruke makt de ifølge loven har rett til for å sikre sikkerheten til vårt folk, sa Azarov til den russiske TV-kanalen Vesti 24.

Ny antiprotestlov trådde i kraft

Og det er nettopp loven som er årsaken til at de kraftige sammenstøtene i den gamle sovjetiske staten har blusset opp de siste dagene.

I forrige uke vedtok det ukrainske parlamentet en rekke omstridte lovendring som begrenser mulighetene til å demonstrere i kraft i Ukraina. Tirsdag trådde disse i kraft.

De nye lovene som i grunn forbyr nesten all form for demonstrasjoner i Ukraina ble offisielt publisert i avisen Golos Ukrainy, en parlamentsavis, til tross for innvendinger fra vesten og opposisjonen i Ukraina, melder AFP.

Krigssone

Demonstranter har tatt til Kievs gater i mengder de siste månedene. De har rast mot myndighetenes nye linje, der bånd til EU brytes til fordel for forholdet til Russland. De omfattende demonstrasjonene hadde avtatt i styrke da de nye lovene ble annonsert – så blusset de opp igjen forrige uke.

Deler av Kiev sentrum ligner en krigssone. Over 200.000 mennesker var i helgen samlet på Uavhengighetsplassen, og mer enn 100 demonstranter skal ha blitt skadd i sammenstøtene, opplyser helsemyndighetene.

Mandag advarte president Viktor Janukovitsj om at sammenstøtene og urolighetene i hovedstaden Kiev kunne spre seg til resten av landet.

– Jeg er overbevist om at opptøyene ikke bare er en trussel for befolkningen i Kiev, men hele Ukraina. Jeg oppfordrer til dialog, kompromiss og ro i vårt hjemland, sa Janukovitsj mandag kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt