NRK Meny
Normal

Antiprotestlov innført i Ukraina - urolighetene fortsetter

Tirsdag trådde de omstridte lovendring som begrenser mulighetene til å demonstrere i kraft i Ukraina – samtidig som de voldsomme sammenstøtene mellom demonstranter og politi fortsetter.

De nye lovene som i grunn forbyr nesten all form for demonstrasjoner i Ukraina ble offisielt publisert i avisen Golos Ukrainy, en parlamentsavis, til tross for innvendinger fra vesten og opposisjonen i Ukraina, melder AFP.

De frykter at de lovendringene som tilhengerne av Ukrainas president Viktor Janukovitsj har vedtatt, vil gi politiet rett til å bruke vold mot demonstranter.

De nye lovene, som ble støttet av 235 av nasjonalforsamlingens 450 folkevalgte i forrige uke, medfører blant annet at det er forbudt å sette opp telt eller bruke høyttalere på offentlige steder. Overtredelse av dette kan straffes med store bøter eller 15 dager i fengsel. Lovene ble hastebehandlet.

Demonstranter har tatt til hovedstadens gater i mengder de siste månedene. De raser mot myndighetenes nye linje, der bånd til EU brytes til fordel for forholdet til Russland. De omfattende demonstrasjonene hadde avtatt i styrke da de nye lovene ble annonsert – så blusset de opp igjen.

Ødela katapult

Samtidig med at lovene nå trer i kraft, fortsetter urolighetene som har preget Ukrainas hovedstad Kiev de siste tre dagene. Også tirsdag morgen er det rapportert om kraftige sammenstøt mellom tusenvis av demonstranter og politi.

I løpet av natten har politiet blant annet klart å ødelegge en katapult som demonstrantene har bygd for å kaste stein på politi, melder Russia Today.

Artikkelen fortsetter under bildet

UKRAINE-EU-RUSSIA-UNREST-POLITICS

Demonstrantene bygde en katapult for å kaste stein på politiet. Denne ble i løpet av natten ødelagt.

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

Politiet har forsøkt å få demonstrantene vekk fra gatene i Kiev, og har gjennom natten besvart demonstrantenes Molotov cocktailer med gummikuler.

Krigssone

– Jeg er overbevist om at opptøyene ikke bare er en trussel for befolkningen i Kiev, men hele Ukraina. Jeg oppfordrer til dialog, kompromiss og ro i vårt hjemland, sa Janukovitsj mandag kveld.

Deler av Kiev sentrum ligner en krigssone. Over 200.000 mennesker var i helgen samlet på Uavhengighetsplassen, og mer enn 100 demonstranter skal ha blitt skadd i sammenstøtene, opplyser helsemyndighetene.

Artikkelen fortsetter under videoen

Ukraina O

Demonstrantene har siden helgen kastet brostein og brannbomber mot politifolk som hadde slått ring rundt offentlige bygninger. Ifølge innenriksdepartementet ble over 100 medlemmer av sikkerhetsstyrkene skadet under gatekampene.

Brannbomber

Mange av demonstrantene var iført gassmasker fra sovjettiden, i et forsøk på å stå imot tåregassen de ble møtt med. Andre brukte finlandshetter for ikke å bli identifisert av sikkerhetsstyrkene, som på forhånd gjorde det klart at de ville filme hver eneste demonstrant.

Ifølge en Ukrainsk radiokanal som får økonomisk støtte fra USA, ble to journalister pågrepet mandag for å ha filmet under gatekampene.

Møtte presidenten

Opptøyene i Ukrainas hovedstad har vart i nesten to måneder etter at president Viktor Janukovitsj nektet å undertegne en handelsavtale med EU og i stedet styrket landets bånd til naboen Russland.

Den tidligere boksemesteren Vitalij Klitsjko, som er blant dem som leder an i protestene mot president Viktor Janukovitsj, har tatt avstand fra demonstrantenes voldsbruk, men ble ikke lyttet til av mer radikale.

Klitsjko møtte presidenten søndag kveld, og etterpå sa han at Janukovitsj vil danne en komité med representanter fra presidentens administrasjon, regjeringen og opposisjonen for å finne en løsning på krisen i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt