Normal

Putin: Ga ikke milliarder til Ukraina for å hindre EU-avtale

I sin årlige direktesendte pressekonferanse fortalte Russlands president Vladimir Putin av de 95 milliardene landet ga Ukraina som økonomiske støtte ikke har noen sammenheng med landets tilnærming til EU.

Vladimir Putin på sin årlige pressekonferanse

Russlands president Vladimir Putin argumenterte for at landet kun har strekt ut en hjelpende hånd til et broderland, snarere enn å hindre en samarbeidsavtale mellom EU og Ukraina.

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

– Vi ønsker bare å hjelpe et «broderland», svarte Putin om hvorfor Russland for to dager siden besluttet å kjøpe ukrainske statsobligasjoner for milliarder av dollar og kutte prisen på gass med en tredel.

– Vi ser de sliter

Putin understreket at Russland ikke har noe imot en samarbeidsavtale mellom Ukraina og EU, så lenge det ikke skader Russlands økonomi.

Det viktigste for Ukraina må likevel være å beskytte sitt eget marked, påpekte han.

– Vi ser at Ukraina sliter. Dersom vi virkelig mener at de er vårt broderfolk, så må vi hjelpe det ukrainske folket i den vanskelige tiden de går gjennom, sa Putin til pressen.

Millardavtale

Tirsdag denne uken underskrev de to landene en avtale som reduserte prisen på russisk gass med en tredel og som sprøytet 15 milliarder dollar, eller 92 milliarder norske kroner, inn i den ukrainske økonomien.

Putin svarte den gangen med å omtale Ukraina som en av Russlands strategiske partnere.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj har lenge vært under et hardt press på hjemmebane, der demonstrasjonene mot regjeringen har pågått i ukevis etter at regjeringen ikke undertegnet en avtale med EU, som på sin side er misfornøyd med de sprikende signalene landet gir unionen om samarbeidsavtalen.

Demonstrantene i Kiev frykter også at Janukovitsj vil inngå tollunion med russerne.

Gambler med økonomien

Flere analytikere har antydet at Putin gambler med Russlands økonomi ved å kjøpe opp ukrainske statsobligasjoner for så enorme summer. Den russiske økonomien er under stort press, og avtalen med Kiev ble inngått kun av geopolitiske hensyn, hevdes det.

Den 61 år gamle presidenten virket avslappet og i godt humør da han møtte den hovedsakelige russiske pressen for å redegjøre for året som har gått og svare på spørsmål. Pressekonferansen ble også sendt direkte på fjernsyn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt