Hopp til innhold

De fleste løslatte fangene fra Israel er barn: – Uakseptabelt

Særlig mange 17-åringer har sluppet ut av israelsk fangenskap siden våpenhvilen trådte i kraft, viser NRKs gjennomgang av IDF-lister.

– Jeg er svimmel av lykke, sa 17 år gamle Mohammad dar-Darwish til BBC etter løslatelsen i helgen.

Han var anklaget for å ha kastet en bensinbombe mot israelske soldater. Dette benekter han å ha gjort overfor kanalen.

Gjennom helgen har familier både i Gaza, på Vestbredden og i Israel blitt gjenforent med sine kjære.

Hamas har løslatt 50 av gislene som ble kidnappet fra sine hjem under angrepet på Israel 7. oktober etter avtalen om midlertidig våpenhvile på Gazastripen trådte i kraft.

Særlig barn og eldre har blitt løslatt fra Hamas' side.

Les også Qatar: Våpenkvila forlenga med to dagar

RycsgZk9uaE

Parallelt med dette har Israel sluppet fri 117 palestinske fanger, og offentliggjort lister med navn, kjønn, alder og årsaken til at fangene var i israelske fengsler. Og i natt ble ytterligere 33 fanger løslatt.

En gjennomgang NRK har gjort av listene viser at over 60 prosent av de som er løslatt fra israelsk fangenskap er mindreårige.

De aller fleste av de mindreårige fangene er 17 år, men også barn ned i 14-årsalderen er frigjort.

– Det er helt uakseptabelt å bortføre, kidnappe, fengsle og bruke barn som forhandlingsbrikker i et sånt spill. Og det er det begge partene gjør. Vi fordømmer den bruken av sivile som forhandlingsbrikker. Det er ikke sånn man skal føre krig.

Det sier utenlandssjef Nora Ingdal i Redd Barna til NRK.

Les også De første palestinske fangene er nå sluppet fri

Redd Barna: 145 barn fengslet siden krigen brøt ut

Mandag kveld kunngjorde Hamas at de har fått en ny liste med 33 navn som vil løslates mandag. Denne listen har NRK ikke fått tilgang til eller gjennomgått.

Ifølge Hamas er imidlertid minst 30 av disse fangene også mindreårige.

Ifølge den israelske menneskerettsorganisasjonen B'tselem var minst 146 palestinske mindreårige i israelsk fangenskap i slutten av september.

Nora Ingdal

Nora Ingdal er utenlandssjef i Redd Barna.

Foto: Nora Lie/Redd Barna

Ingdal sier 145 barn ble arrestert i løpet av oktober, etter krigen på Gaza brøt ut.

– Tallet har økt voldsomt. Barn blir ofte plukket opp på gaten og fengslet av IDF, hovedsakelig på Vestbredden. De tas inn og stilles for militære domstoler. Det i seg selv er et brudd på folkeretten. I tillegg blir barn isolert og får ikke med familiene sine, og de blir ofte nektet bistand fra advokat, sier Ingdal.

Les også Amnesty-rapport skildrer tortur av palestinske fanger

Av totalt 300 palestinske fanger som har vært aktuelle for løslatelse, er 90 prosent 18 år eller yngre, ifølge en analyse som Sky News har gjort.

Lovbruddene de mindreårige er anklaget for, er ifølge IDFs lister alt fra grov kroppsskade til steinkasting og «kontakt med en fiendtlig organisasjon».

Mange har ifølge NTB vært fengslet uten dom.

Ifølge Ingdal er steinkasting den vanligste tiltalen blant barn som arresteres av det israelske forsvaret.

– I 90 prosent av tilfellene hvor det tas ut tiltale for steinkasting blir barna dømt, og får lange dommer, sier hun.

Forholdet mellom Israel og Palestina har i mange år blitt kalt verdens vanskeligste konflikt. Konfliktnivået økte til nye høyder etter at Hamas startet et omfattende rakettangrep mot Israel lørdag 7. oktober 2023.

Forholdet mellom Israel og Palestina har i mange år blitt kalt verdens vanskeligste konflikt. Konfliktnivået økte til nye høyder etter at Hamas startet et omfattende rakettangrep mot Israel lørdag 7. oktober 2023.

Flere arrestert for «støtte til fiendtlig aktivitet»

BBC meldte i oktober at flere titalls israelske arabere var arrestert for å ha uttrykt støtte til Gaza i sosiale medier.

Ifølge Reuters rapporterer palestinere på Vestbredden om massearrestasjoner siden krigens begynnelse.

Amnesty International sier de har dokumentert en drastisk økning av «alvorlig mishandling og bevisst ydmykelse» av palestinere som arresteres på det okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem.

– Vi får høre fra kollegaer som jobber på bakken at IDF raider palestinske landsbyer på Vestbredden og sjekker mobilene til ungdommer. Da sjekker de om de har likt noe i sosiale medier som kan oppfattes som støtte til fiendtlig aktivitet, sier Ingdal.

IDF mener på sin side at det har vært en kraftig økning i terrorangrep i den nordlige delen av Vestbredden siden 7. oktober.

– Siden terrorangrepet den 7. oktober så har vi registrert over 700 forsøk. IDF gjennomfører nattlige antiterroroperasjoner for å pågripe mistenkte, hvorav mange er en del av Hamas-terrororganisasjonen, skriver de i en melding til NRK.

FN har tidligere skarpt kritisert Israels behandling av barn i fangenskap. I sommer publiserte Redd Barna en rapport basert på intervjuer med 228 barn som tidligere har vært i israelsk fangenskap.

86 prosent av barna som ble spurt, oppga å ha blitt slått. 69 prosent av barna rapporterte at de hadde blitt nakenransaket under avhør.

– Hele praksisen er sterkt kritikkverdig. Det er en fundamental rettighet for barn å ikke bli misbrukt, holdt i varetekt eller bli isolert i fengslene.

Les også På innsida av al-Quds-sjuke­huset: – Opplever sine verste dagar

Al Quds-sjukehuset i Gaza by.

Israelsk kriminalomsorg: Rettighetene ivaretas

I en e-post til NRK skriver fengselsvesenet i Israel at de ikke kjenner til tilfeller hvor barn har blitt mishandlet i israelsk fangenskap, men at innsatte kan klage på behandlingen.

– Mindreårige i israelsk fangenskap er fengslet på bakgrunn av rettslige kjennelser, etter å ha blitt tiltalt for alvorlig kriminalitet som drapsforsøk, vold og bruk av eksplosiver, skriver en talsperson for israelsk kriminalomsorg.

Videre skriver talspersonen at alle de innsattes rettigheter ivaretas.

– Noen av de nå løslatte barna skal ha vært fengslet for grov kroppsskade og annen mer alvorlig kriminalitet. Kan ikke barn straffes for det?

– Jo, men barn må behandles i henhold til sin alder og under grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper. Hvis barn gjør alvorlig kriminalitet skal de følges opp og få en tilpasset ungdomsstraff. De bør ikke stilles foran militære domstoler og fengsles sammen med voksne, svarer Ingdal.

Ingdal påpeker at Israel har ratifisert Barnekonvensjonen.

– Det forventes at Israel etterlever sine forpliktelser og behandler alle barn deretter.

SISTE NYTT

Siste nytt