Hopp til innhold

En av verdens mest forurensede elver skal bli ren

Et storstilt opprydningsprosjekt skal gjøre det skitne vannet i elven Citarum i Indonesia rent nok til å drikke innen syv år, sier myndighetene.

Citarum elv

Avfall fra hus, dumpet rett i elven.

Foto: Adek Berry / AFP

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Plastsøppel. Kloakk. Farlig avfall fra fabrikker. Alt havner rett i elven som 28 millioner mennesker er avhengige av.

Citarum renner i 300 kilometer gjennom Indonesia. Den gir vann til 400 000 hektar med risåkre og driver tre vannkraftverk. Og den blir ofte kalt verdens mest forurensede elv.

Citarum elv

Landsbyfolk leter i elven etter søppel de kan resirkulere.

Foto: Timur Matahari / AFP

Tekstilfabrikker som dumper vann som brukes til å farge klær i elven, har en stor del av skylden. I byen Majalaya finnes det rundt 3000 fabrikker. Innbyggerne forteller om forurenset, rødfarget vann.

– Vannet ser ut som det er blitt blandet med avfall og noen ganger lukter det som salve, sier Nurhayati, som bor i byen, til nyhetsbyrået Reuters.

Hun forteller at hun pleide å leke i elven da hun var liten. Hun har fortsatt å bruke vannet selv etter at fabrikkene og forurensningen kom. I dag har barna hennes utslett på huden.

– Jeg er bekymret, men hva skal jeg gjøre? Det finnes ikke noe annet vann.

Artikkelen fortsetter under bildet

The Wider Image: Indonesia aims to banish toxic waste from lifeline river

Deni Riswandani holder opp glass med vann fra elven. Til venstre er vann fra et område med mye fabrikker.

Foto: Darren Whiteside / Reuters

Slik skal de rydde opp

I Indonesia finnes det miljølover som skal beskytte elven. Ifølge aktivister er problemet at myndighetene ikke følger opp.

Men nå har de satt i gang et storstilt opprydningsprosjekt. President Joko Widodo sier at innen syv år skal man kunne drikke vannet fra elven.

Politi, militære, statlige departement, organisasjoner og vanlige folk skal alle være med å rydde opp 25 distrikter som elven renner gjennom. I tillegg lover myndighetene at fabrikker som dumper forurenset vann skal bli straffet.

Artikkelen fortsetter under bildet

The Wider Image: Indonesia aims to banish toxic waste from lifeline river

En død geit flyter i elven.

Foto: Darren Whiteside / Reuters

– Vi skal gi fabrikkene advarsler og følge opp. Etter et par uker, om de ikke gjør det vi vil at de skal gjøre, vil vi rett og slett stenge fabrikkene, sier Arif Havas Oegroseno, en minister som jobber med maritime spørsmål.

Tekstilselskapet PT Putera Mulya Terang forteller Reuters at de bruker rundt 78 000 kroner i måneden, eller 15 prosent av sitt årlige budsjett, på å rense det skitne vannet som kommer ut av fargeprosessen deres.

Men miljøaktivister sier vanlige folk også må være en del av løsningen.

– Jeg syns dette prosjektet burde handle om å informere folk og oppfordre til god oppførsel, lære dem å ikke kaste søppel i Citarum-elven. Hvis det bare handler om å rydde opp søppelet, uten å endre folks oppførsel, blir det bortkastede penger og et ubrukelig program, sier Deni Riswani, leder for miljøorganisasjonen Elingan.

The Wider Image: Indonesia aims to banish toxic waste from lifeline river

Barn leker langs elven.

Foto: Darren Whiteside / Reuters

LES OGSÅ:

SISTE NYTT

Siste nytt