Britenes skilsmisse godkjent av EU

BRUSSEL/OSLO (NRK): Det var ingen edle feiringsdråper med champagne, etter at 27 medlemsland hadde godkjent skilsmissepapirene fra det 28. Storbritannias utmeldelse fra EU ble markert med alvoret til en skilsmisse.

Storbritannias statsminister Theresa May og EU-president Donald Tusk

Storbritannias statsminister Theresa May og EU-president Donald Tusk lignet et trist ektepar etter at skilsmissepapirene mellom Storbritannia og EU var godkjent, 18 måneder etter at britene vedtok å forlate unionen.

Foto: Pool / Reuters

– Vi er ikke spesielt glade i dag, sa Litauens president Dalia Grybauskaitė i det hun var på vei inn til møterommet hvor skilsmissepapirene skulle godkjennes av EUs stats- og regjeringssjefer.

Ikke mye skiller stemningen i EU-hovedkvarteret i Brussel fra et privat skilsmisseoppgjør. Alle er preget av alvoret og det er noe forretningsmessig over hele regien på toppmøtet.

– Ingen er vinnere her i dag. Alle taper. Gitt at Storbritannia ønsker å forlate EU, men samtidig være nært knyttet til det indre markedet, er dette en akseptabel avtale for begge parter, mente Nederlands statsminister Mark Rutte.

Det høres ut som noe enhver kunne sagt om et privat forhold hvor slutten av samlivet skal formaliseres.

Formaliseringen var unnagjort på 38 minutter. Alle de 27 stemte for. Representanten for den 28. den som ønsket skilsmisse måtte vente på gangen.

Leder av EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker

Leder av EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker er både en lettet og trist mann i dag.

Foto: Philip Lote / NRK

– Vi har prøvd å få avtalen så god som mulig. Men det finnes ingen gode eller problemfrie skilsmisser, sa EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker, som kalte det en trist dag.

Lettelse over at samholdet holdt

Brexit er ikke noe resten av EU har ønsket seg, men det kan nå likevel spores en viss lettelse.

Utmeldelsen av ett av de største medlemslandene har vært stor test – og det er ikke på deres side det største skilsmissebråket er.

Det er en tydelig stolthet over at de 27 landene har klart å stå sammen i forhandlingene med Storbritannia

Budskapet om samhold er hva de to EU-presidentene Jean-Claude Juncker og Donald Tusk vil selge inn etter møtet. De vil si at det lover godt for utviklingen av EU.

Laster Twitter-innhold

De vil trolig også si at dette legger et sterkt grunnlag for forhandlingene om det fremtidige forholdet til britene.

Dette er forhandlinger som starter på detaljnivå etter den 29. mars 2019, datoen når separasjonsperioden er over og Storbritannia formelt forlater EU.

Lang og detaljert avtale

Antonio Tajani, president EU-parlamentet

– Jeg er optimist. EU-parlamentet vil trolig vedta denne avtalen i januar, senest i februar. Det er en god avtale for begge parter, mente president EU-parlamentet Antonio Tajani.

Foto: Emmanuel Dunand / AFP
Frankrikes president Emmanuel Macron

– Britene har tatt en selvstendig avgjørelse om å gå ut av EU. Det har paradoksalt nok vist verdien av EU, sa Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Avtalen som EU-landene godkjente i dag er på 584 sider og fastsetter vilkårene for selve skilsmissen og den 19 måneder lange overgangsperioden.

I tillegg er det en 36 siders lang politisk erklæring, som er vedlagt avtalen.

Den politiske erklæringen er ikke bindende, men skal stake ut kursen for forhandlingene om hvordan det framtidige forholdet mellom EU og Storbritannia skal se ut.

Britisk trøbbel i vente

– Vi har aldri forhandlet mot, vi har alltid forhandlet med britene. Nå må alle ta ansvar. Storbritannia og EU skal fortsatte å være allierte, partnere og venner. Avtalen legger grunnlaget for et tett og nært forhold etter brexit, sa EUs sjefforhandler Michel Barnier – eller unionens skilsmisseadvokat om man vil.

Barnier ville ikke svare på spørsmål om at avtalen risikerer å bli avvist i det britiske parlamentet.

EU-ledere samlet i Brussel til godkjennelse av brexitavtalen

Michel Barnier (i midten), EUs sjefforhandler har vært en sentral mann for unionslandene. Her er han omringet av Østerrikes Sebastian Kurz, Italias Giuseppe Conte, Frankrikes Emmanuel Macron, Nederlands Mark Rutte og EU-president Donald Tusk (med ryggen til).

Foto: Yves Herman / Reuters

Forutsetningen for en ordnet skilsmisse mellom Storbritannia og EU er at det britiske parlamentet også gir sin tilslutning. Underhuset i parlamentet skal etter planen stemme over avtalen 10.–12. desember.

– Det ser vanskelig ut, medga den svenske statsministeren Stefan Löfven på spørsmål fra NRK.

For forholdene på britisk side er langt mer kaotiske enn det har vist seg å være hos de 27 EU-landene.

Innad i Storbritannia er det mange som overhodet ikke vil skille seg fra EU samtidig som det er dem som vil ut av EU-ekteskapet uten separasjonsperioden og uten en avtale.

Storbritannias statsminister Theresa May

– Jeg deler ikke den samme tristheten som de andre EU-lederne, det britiske folket har tatt sin beslutning som jeg følger opp, sa Storbritannias statsminister Theresa May etter at EU hadde godkjent skilsmissevilkårene.

Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Ut på tur

Statsminister Theresa May skal etter dagens møte turnere hele Storbritannia for å overbevise folket om at avtalen er god nok. Håpet er at velgerne vil presse dem som er kritiske til skifte mening, slik at avtalen kan bli godkjent.

Alle partiene i opposisjon samt deler av hennes eget konservative parti har sagt de vil stemme imot.

– Hvis noen tror det på en eller annen måte blir flere forhandlinger, så er det ikke slik. Dette er avtalen som ligger på bordet, dette er den best mulige avtalen, og dette er den eneste mulige avtalen, sa May, og la til at ingen av partene får alt man ønsker seg under en forhandling.

Den britiske statsministeren gjentok at det ikke vil bli gjennomført en ny folkeavstemning. Kravet om at folket må få si sin mening om avtalen og kunne velge om britene heller bør forbli i EU når man nå kjenner skilsmissevilkårene, har vokst seg sterkere.

– De som tror de kan få en bedre avtale ved å avvise denne avtalen, vil bli skuffet. Dette er avtalen, understreket også EU-kommisjonens leder Juncker.

Men ingen blir overrasket om Juncker og Tusk kommer med hint om at hvis britene i desember forkaster avtalen, er ingenting lettere eller bedre enn at britene blir i EU – og skilsmissen kanselleres fordi partene fant tilbake til hverandre.

SISTE NYTT

Siste nytt