Hopp til innhold
Urix forklarer

Brett Kavanaugh kan forandre USA for lang tid framover

President Trump har vist seg å være en større velsignelse for konservative kristne i USA enn langt mer religiøse George W. Bush.

Brett Kavanaugh og president Donald Trump

Brett Kavanaugh er dommer i appelldomstolen i Washington DC, har jobbet i Det hvite hus og beskrives som en konservativ Washington-insider. Det kan være årsaken til at Trump valgte ham til den viktige dommerjobben.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

USAs nyutnevnte høyesterettsdommer, Brett Kavanaugh, jobbet for Bush da han var president, men er mer konservativ enn høyesterettsdommerne Donald Trumps republikanske forgjenger selv utnevnte.

USAs høyeste rettsinstans vil gå et langt skritt mot høyre, dersom 53 år gamle Brett Kavanaugh blir godkjent.

– Ingen er mer kvalifisert og fortjener denne jobben mer enn Brett Kavanaugh, sa president Trump da han annonserte hvem han hadde valgt.

Kavanaugh beskrives som en Washington-kjenner. Han har jobbet i hovedstaden i flere tiår, og er i dag dommer i appelldomstolen her. Han er imidlertid ikke den aller mest konservative av de fire kandidatene Trump hadde som finalister. Dermed vil han trolig lettere bli godkjent.

Brett Kavanaugh med familie og Donald Trump

TRUMPS VALG: Brett Kavanaugh stilte opp med kone og to døtre da presient Donald Trump annonserte sitt valg mandag kveld amerikansk tid.

Foto: Evan Vucci / AP

Kan abortloven leve farlig?

Retten til fri abort er det sosiale spørsmålet som i størst grad fortsatt splitter det amerikanske folket.

I 1973 avgjorde høyesterett at en kvinne burde ha rett til å avslutte et svangerskap. Landets øverste dommere argumenterte med at det 14. tillegget i den amerikanske grunnloven, som handler om borgeres rett til privatliv og likebehandling for loven, også gjelder en kvinnes rett til å bestemme over egen kropp.

Den gangen falt avgjørelsen med det solide flertallet 7-2, men berømte «Roe mot Wade» er blitt debattert siden. Det er blitt den viktigste mobiliseringsfaktoren på den kristne høyresiden i amerikansk politikk.

Kan vippe høyesterett til høyre

President Trumps utnevnelse av ny høyesterettsdommer denne gang, kan for første gang på flere tiår gjøre det mulig å få vedtatt innskrenkninger i denne abortloven.

Årsaken er at Anthony Kennedy, dommeren vedkommende skal erstatte, har vært «på vippen» i høyesterett de siste årene.

Abortkampen i USA: Roe versus Wade

HISTORISK: «Roe mot Wade» er en domsavsigelse fra USAs høyesterett 22. januar 1973, som i praksis legaliserte abort i USA. En angivelig voldtatt kvinne, Jane Roe, gikk til rettssak i delstaten fordi hun var nektet abort. Delstatsdommer var Henry Wade, og tapte sin første sak da den ble anket.

Foto: Rich Pedroncelli / AP

Da de ni dommerne avgjorde at homofile og lesbiske i hele USA skulle få gifte seg i 2015, var det Kennedys stemme som avgjorde.

Kavanaugh har jobbet for Kennedy, men som en konservativ juridisk rådgiver. Kennedy hadde alltid en liberal og en konservativ rådgiver fordi han ønsket å være på midten.

Bedre for kristne enn Bush

President Trump fikk stemmene til mange kristne høyrevelgere i nominasjonskampen i 2016, til tross for at han er gift for tredje gang og var blitt anklaget for overgrep av mange kvinner.

– Han vil virkelig kjempe mot marginaliseringen av kristne i USA, sa den innflytelsesrike baptistpastoren Robert Jeffres i Dallas, da jeg spurte ham hvorfor han gikk inn for Trump og ikke den mer religiøse Ted Cruz fra hans egen delstat.

Jeffres hadde helt rett.

Trump har så langt gitt kristne amerikanere mer gjennomslag enn hans langt mer religiøse republikanske forgjenger George W. Bush gjorde.

Konservative Mike Pence ble valgt til visepresident, og Trumps utdanningsminister Betsy DeVos har vært aktivist for kristne privatskoler i flere tiår. Trump har også bestemt at USAs ambassade skal flyttes til Jerusalem, noe mange kristne aktivister er positive til.

Lagde dommerliste

Men det er én ting som betyr mer enn alt annet for denne velgergruppen i USA, og det er hvem som sitter i høyesterett.

Allerede i 2016 fikk Donald Trump utarbeidet en liste over 25 dommere han ville velge fra, dersom det ble ledige seter i høyesterett.

Alle fire er, i likhet med Neil Gorsuch som han utnevnte i fjor, solide konservative.

Trump valgte imidlertid ikke den aller mest sosialt konservative, ankedomstolsdommer i Indiana Amy Coney Barrett som kanskje ville ha gledet abortmotstandere i USA mer.

Støtter presidentens makt

Brett Kavanaugh har vært dommer i ankedomstolen i Washington DC siden 2003.

Han har ikke sagt at han er direkte motstander av abortloven.

Han befinner seg imidlertid til høyre i synet retten til å bære våpen og hvilken makt r offentlige etater som miljøverndirektoratet skal ha.

Han har også skrevet juridiske artikler om hvorfor presidenten i USA bør beskyttes mot rettforfølgelse. Noen kritikere mener dette kan være en av årsaken til at Trump valgte ham

Hvorfor er høyesterettsdommeren viktig?

Oppgaven til høyesterett i det amerikanske politiske systemet, er å avgjøre om moderne politiske debatter strider mot grunnloven.

neil Gorsuch

UTNEVNT I FJOR: Neil Gorsuch ble i fjor utnevnt til høyesterettsdommer i USA.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Det er mulig å tolke USAs grunnlov på ulike måter.

Abortloven er et godt eksempel på det. Opp gjennom årene har både høyesterett og lavere domstoler brukt ulike paragrafer i grunnloven i sin tolkning av hvorvidt det er grunnlovsstridig å avslutte et svangerskap eller ikke.

Etter at Neil Gorsuch ble høyesterettsdommer, har vi allerede sett domstolen fatte avgjørelser som har hjulpet Trump.

Den tredje versjonen av innreiseforbudet for folk fra muslimske land ble opprettholdt, og flere fagforeninger i USA har også de siste ukene fått dommer mot seg.

Blir trolig godkjent

Senatet må godkjenne Brett Kavanaugh før han kan tiltre.

Etter at avstemningsreglene ble endret, trengs bare et simpelt flertall for å få til dette, og republikanerne har i dag 51 senatorer mot demokratenes 49.

Dermed bør det vært en smal sak for Trump å få sin nye dommer godkjent i god tid før valget i november.

Republikanernes to mest liberale senatorer, Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska, har imidlertid sagt at de ønsker å stille kandidaten Trump nominerer spørsmål om abortsaken. De vil også ta opp at de ikke kan stemme for en dommer som sier at han eller hun ønsker å fjerne abortloven. Dette kan være en årsak til at Trump valgte Kavanaugh.

Flere konservative demokrater stemte imidlertid for Neil Gorsuch i fjor. Dette kan skje igjen i høst.

En seier kan svekke republikanerne

Debatten om de store verdispørsmålene i det amerikanske samfunnet er svært politisert.

Abortsaken har helt siden «Roe mot Wade» vært den viktigste mobiliseringssaken på den kristne høyresiden. Dersom høyesterett nå får et flertall som gjør det mulig å innskrenke kvinners rettighet til å avbryte svangerskap, er det noen som mener at det kan svekke høyresiden i amerikansk politikk på sikt.

I stedet kan det bli en mobiliseringsfaktor på venstresiden.

Og også på den måten kan denne høyesterettsutnevnelsen forårsake store endringer i amerikansk politikk.

SISTE NYTT

Siste nytt