NRK Meny
Normal

USAs høyesterett: Abortlov er i strid med grunnloven

– Jeg gråt i kontorstolen min av glede da jeg hørte det, sier Melinda Pontruff fra Texas om avgjørelsen i amerikansk høyesterett.

US-U.S.-SUPREME-COURT-ISSUES-MAJOR-OPINIONS-ON-ABORTION-AND-GUN-

PRO CHOICE: Abortforkjempere utenfor høysterett i Washington D.C. mandag 27. juni.

Foto: Pete Marovich / Afp

USAs høyesterett har i en historisk avgjørelse mandag avgjort at delstaten Texas brøt den amerikanske grunnloven da den innførte sin nye abortlov.

Med et flertall på fem dommere mot tre, mener høyesterett at lovene utgjorde en 'urettmessig byrde' for kvinners lovfestede rett til å ta abort.

Da Texas innførte de nye restriksjonene i 2013, førte det til at mer enn halvparten av alle abortklinikker i delstaten måtte stenge, ifølge Washington Post.

– Hjerteskjærende lov

Melinda

GRÅT AV GLEDE: Melinda Pontruff (33) fra Texas.

Foto: Privat

33 år gamle Melinda Pontruff fra Texas er strålende fornøyd med dagens avgjørelse:

– Jeg begynte å gråte her på kontoret, som en baby, sier hun til NRK.

Pontruff er fra den lille byen Amarillo nordvest i Texas og uttrykte raskt sin store glede over nyheten på Twitter. Hun likte svært dårlig abortrestriksjonene som hennes lokale myndigheter innførte i 2013:

  • Alle abortklinikker må ha operasjonsstandarder på samme nivå som kirurgiske sentre
  • Alle abortleger må ha godkjennelse (admitting privileges) til å ta imot pasienter hos et lokalt sykehus maks 48 kilometer unna der aborten finner sted, i tilfelle kvinnene får komplikasjoner

Pontruff forteller til NRK at abortloven har fått store konsekvenser der hun bor:

– Loven førte til at hver klinikk innen en radius på seks timer måtte stenge, på grunn av de nye kravene. Ideen om at alle kvinner i vest-Texas må være borte fra jobb i tre dager eller mer for å gjøre noe de har rett til, var hjerteskjærende, skriver hun i en melding til NRK.

Tryggere helsetilbud

33-åringen er ikke den eneste som reagerte med glede da nyheten ble kjent.

«GO SCOTUS! BLESS!» skriver forfatter og skuespiller Lena Dunham på Instagram, med henvisning til Supreme court of the United States (Scotus):

Laster Instagram-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Mens forkjemperne for de nye abortlovene i Texas mener restriksjonene ville gitt kvinner et tryggere helsetilbud, er høyesterettsdommer Stephen G. Breyer uenig. Han mener restriksjonene som har ført til at flere klinikker måtte legge ned er grunnlovsstridig:

Nedleggelsene betyr færre leger, lengre ventetider, betydelig lengre reisevei, hvilket, til sammen gjør det vanskeligere for kvinner å velge. (...) Ingen av disse bestemmelsene gir gode nok medisinske fordeler til at det rettferdiggjør byrden.

høyesterettsdommer Stephen Breyer

250 nye restriksjoner de siste årene

US-U.S.-SUPREME-COURT-ISSUES-MAJOR-OPINIONS-ON-ABORTION-AND-GUN-

PRO LIFE: Abortmotstandere, i USA kjent som «Pro life», demonstrerte utenfor høysterett mandag.

Foto: Pete Marovich / Afp

Dette var første gang på 25 år at amerikansk høyesterett skulle ta en prinsipiell avgjørelse i en så stor abortsak - en avgjørelse som også kan få konsekvenser i andre delstater.

Bare de siste fem årene har rundt 250 ulike abortrestriksjoner blitt innført i ulike delstater, ifølge USA Today.

Hillary Clinton sier i en uttalelse at avgjørelsen er en seier for kvinner over hele USA, men mener at det gjenstår en rekke utfordringer:

– Kampen vår er overhode ikke over. I Texas og over hele landet er kvinners grunnlovsfestede rett til å ta sine egne helsevalg under angrep, sier Clinton i en uttalelse gjengitt hos Vox.com.

Hennes motkandidat i det republikanske partiet, Donald Trump, har foreløpig ikke kommentert høyesterettsavgjørelsen.

Det har derimot flere av hans partifeller, som er kritiske til dagens avgjørelse:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt