Hopp til innhold

Forsker: – Trump setter USA på kurs mot krig

Det var ventet at Trump ville trekke seg fra atomavtalen med Iran, men forskere er overrasket over at den amerikanske presidenten la seg på en så hard tone. – Krigersk og uforsonlig, sier Sverre Lodgaard i NUPI.

– Det var en uforsonlig og fordømmende tale. Jeg vil si den var uovertruffen i sin ensidighet, sier Lodgaard etter å ha hørt Trump kunngjøre at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran.

Trump brukte anledningen til å ramse opp anklager mot Iran: At landet finansierer terror, nører opp under konfliktene i Midtøsten og at de har drept hundrevis av amerikanere.

– Dette minner litt om George W. Bushs tale i 2002, da han sa at «alle som ikke er med oss, er mot oss» i den globale krigen mot terror, mener Midtøsten-forsker Nils Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter.

U.S. President Trump announces his decision on the Iran nuclear agreement at the White House in Washington

Hardkjør

Lodgaard sier verden nå må forberede seg på et hardkjør mot Iran fra USAs side. Fremskrittene med Nord-Korea har lært Trump å sette hardt mot hardt, tror han.

Sverre Lodgaard

Sverre Lodgaard er seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Foto: Nupi / NRK

– Trump tror jo at det var sanksjonene og og truslene om bruk av makt som la grunnlaget for utviklingen på Koreahalvøya. Når han nå er ute av atomavtalen, ser det ut til at han vil bruke samme oppskrift på Iran, tror Lodgaard.

– Da EU innledet forhandlinger med Iran i 2013, var det grunnleggende siktemålet å unngå krig. Nå er vi tilbake der. Trump setter USA på kurs mot krig, sier han.

Butenschøn frykter angrepet på en iransk militærbase i Syria nylig, kan være et forvarsel på hva vi har i vente.

– Det er en stadig eskalering av konfliktnivået mellom Israel og Iran. Jeg tror en direkte konfrontasjon mellom Iran og Israel i Syria, er mer sannsynlig enn krig direkte mellom Israel og Iran i Iran, sier han.

Spent på EU

I tillegg til «økonomiske sanksjoner på høyeste nivå» mot Iran, varslet Trump også sterke sanksjoner mot land som hjelper Iran med å opprettholde sitt atomprogram.

– At USA trekker seg ut, betyr ikke nødvendigvis at avtalen bryter sammen. Nå er det først og fremst opp til EU å redde den. Hvis ikke EU treffer effektive tiltak for å beskytte eget bankvesen og næringsliv mot amerikanske sanksjoner, er det overhengende fare for at avtalen ryker, tror Lodgaard.

Både Iran og EU har sagt at de ønsker å opprettholde avtalen, selv uten USA. Men også Butenschøn er spent på hva EU kan få til.

Nils Butenschøn

Nils Butenschøn er Midtøsten-forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Trump gambler på at sanksjonsregimet vil tvinge ikke bare Iran med også EU i kne, at han vil få det som han vil og at alle vil komme til Trump og lage en ny avtale på hans premisser, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt