Hopp til innhold
Urix forklarer

Hvorfor er høyesterettsutnevnelsen så viktig?

Ni dommere sitter med makten over de amerikanske kjerneverdiene. Når abort, retten til å bære våpen og homoekteskap skal avgjøres, er det de som har det siste ordet.

Petter Oulie-Hauge forklarer hvordan høyesterett fungerer i USA

Se forklaringen fra Urix om Høyesteretts historie og funksjon.

Det er ikke bare USAs president og kongressen som har makten i Washington D.C.

Høyesterett har også en enorm innflytelse og myndighet i prinsipielle saker som definerer amerikansk politikk, som f.eks.:

  • Abort
  • Ekteskap for mennesker av samme kjønn
  • Retten til å bære våpen
  • Ytringsfrihetens grenser
  • Spørsmål om innvandring og statsborgerskap

Nettopp derfor er det svært avgjørende om Brett Kavanaugh blitt utnevnt til høyesterettsdommer eller ikke.

Kavanaugh skal erstatte Anthony Kennedy, som de siste årene har vært tungen på vektskålen i mange viktige avgjørelser i høyesterett. Kennedy ble utnevnt av president Reagan, men har ikke vært så konservativ i sin dommergjerning.

Det var blant annet hans stemme som avgjorde at homofile og lesbiske fikk rett til å gifte seg i 2015.

Kavanaughs rettsfilosofi og politiske ståsted er et godt stykke til høyre for Kennedys. Derfor er det ventet at Høyesterett vil bli mer konservativ og høyreorientert dersom Kavanaugh blir godkjent i Senatet i neste uke.

Høyesterettsdommeren som jeg vil plukke ut er for livet og er konservativ.

USAs president Donald Trump

US-POLITICS-ABORTION-PROTEST

Abortmotstandere markerer seg med demonstrasjonstog for 44. gang utenfor USAs høyesterett 27. januar.

Foto: JIM WATSON / AFP

Et politisk vesen

De forente staters høyesterett er den øverste føderale domstolen i USA. Dommerne har myndighet til mer enn bare å passe på at ting skjer i samsvar med grunnloven fra 1789. De avgjør i mange av de heteste politiske debattene i USA.

  • De utnevnes av presidenten
  • De sitter på livstid
  • De er ikke valgt

De fleste av høyesterettsdommerne er ikke bare høyt utdannede jurister, men har også bakgrunn fra Washingtons politiske korridorer og partifløyer.

De ses på som enten konservative eller liberale.

I en spørreundersøkelse gjengitt i Washington Post svarer de fleste amerikanere at de mener domstolen er et politisk organ.

De siste årene har Høyesterett sørget for at ekteskap mellom homofile gjelder i alle 50 stater, de har stanset president Barack Obamas immigrasjonsordre, de har utsatt planen om å kutte i CO₂-utslipp og de har sørget for at politiske kampanjer blir langt dyrere fordi pengebruk på politiske ytringer sees som en del av ytringsfriheten.

Overvekt av konservative

I dag sitter det fire liberale og fire konservative i høyesterett. Trump vil benytte sjansen til å sikre et konservativt flertall.

USA-ABORTION/MARCH

Abortmotstandere demonstrerer utenfor USAs høyesterett 27. januar. Sentrale amerikanske verdisaker blir ofte avgjort av De forente staters høyesterett.

Foto: AARON P. BERNSTEIN / Reuters

Fordi høyesterettsdommerne sitter på livstid, vil Trump på denne måten sikre en konservativ linje i høyesterett lenge etter at også hans maksimale regjeringstid på åtte år er omme.

Trump har også den fordelen at to av dagens høyesterettsdommere er i 80-årene.

Ruth Bader og Stephen Breyer ble utnevnt av Bill Clinton på 1990-tallet.

Kavanaugh er bare 53 år gammel. Neil Gorsuch, som Trump utnevnte i 2017, er bare 50. Disse to konservative dommerne kan dermed bli sittende i flere tiår.

Bråk om valget av høyesterettsdommer

Selv om en høyesterettsdommer pekes ut av presidenten, skal vedkommende godkjennes av Senatet.

I 1987 ble Robert Bork nominert til USAs høyesterett av president Ronald Reagan, men USAs senat avviste nominasjonen.

Trump Supreme Court Glance

Neil Gorsuch blir av mange pekt på som USAs neste høyesterettsdommer. Donald Trump peker ut en ny dommer natt til onsdag norsk tid.

Foto: AP

Senatet lammet også Barack Obamas evne til å utnevne sin kandidat i 2016. For med en demokrat i Det hvite hus og republikansk flertall i Senatet, ble det full krangel om hvem som skulle ha den niende plassen i høyesterett.

For Donald Trump er det enklere i alle fall i øyeblikket. Republikanerne har flertall i både Kongressen og Senatet, og etter en endring i avstemningsreglene, kreves det bare 51 senatorer for å godkjenne en høyesterettsdommer.

Dersom alle republikanerne stemmer for Kavanaugh, vil han bli godkjent.

Ukrainere vil ikke ta imot unnskyldning fra Wagner-avhopper nå

Den russiske avhopperen Andrej Medvedev (26) beklager at han frivillig gikk inn i den beryktede Wagner-gruppen. – Det tar flere tiår, kanskje generasjoner bare å begynne å tilgi, svarer Natalia Lutsyk.