Hopp til innhold

Brende måtte rømme fra rakettangrep i Israel

ASHKELON (NRK): Norges utenriksminister Børge Brende og hans israelske kollega Avigdor Lieberman måtte søke dekning da flere raketter slo ned i nærheten av restauranten der de hadde møte.

Brende og Lieberman i dekning på restaurant

Utenriksminister Børge Brende og Israels utenriksminister har søkt tilflukt i det sikreste rommet i restauranten etter at flere raketter slo ned i nærheten.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

I dag opplevde Børge Brende det som er blitt en del av hverdagen for israelere og palestinere.

Utenriksminister Børge Brende ankom Tel Aviv i går, og er i dag på besøk i Ashkelon, sør i Israel.

Etter å ha blitt vist rundt i byen av sin israelske kollega, utenriksminister Avigdor Lieberman, satt de seg på en restaurant for å diskutere.

Så smalt det.

De politiske samtalene hadde akkurat startet i en restaurant da alarmen gikk. Rakettene suste over restauranten. Det var to kraftige smell bare et par hundre meter unna der Brende og Lieberman satt.

– Dette var veldig nært, sa Brende til NRK.

NRKs reporter på stedet fortalte etter angrepet at det fortsatte å suse raketter over området hvor møtet fant sted.

Utenriksministeren besøkte etterpå et hus som er ødelagt av raketter, og da han var der fikk alarmen på ny, og ifølge NTB måtte utenriksministeren søke tilflukt også en gang nummer to.

– Når vi gikk ut for å se på skadene etter angrepet, kom det en ny runde med raketter, minst tre stykker. Da løp vi ned i en kjeller, sier Brende på telefon fra Israel til NTB.

Slo ned 300 meter unna

NRKs fotograf filmet støvet fra nedslaget, men måtte også løpe i sikkerhet.

Da hadde Brende og Lieberman og noen andre blitt ført inn i det mest sikre rommet på restauranten.

Les: Israel intensiverer angrepa mot Gaza
Les: Israel bombet hjemmet til Hamas-leder

«Alarmen gikk under et møte her i Ashkelon. Vi gikk inn i et sikkert rom mens det varte. En rakett slo ned cirka 300 meter unna. Alarmen er nå over, og vi har gjenopptatt programmet», skriver UDs pressekontakt Kristin Enstad til NTB.

Saken fortsetter under videoen.

Levande bilete frå etterdønningane av angrepet ved Brende

Se den dramatiske videoen som NRKs fotograf fikk filme før han måtte søke tilflukt for nye raketter.

Brende fullfører de politiske samtalene med Lieberman i dag, og skal senere i dag til Ramallah på Vestbredden for å møte de palestinske politikerne i PLO.

Han er i Israel for å presse begge parter i konflikten til å inngå en våpenhvile, men det er Lieberman lite åpen for nå.

Les: Børge Brende reiser til Midtøsten

Under besøket viste Lieberman også Brende et hus som hadde fått mindre skader, da det ble truffet av Hamas' raketter, og de to besøkte et sykehus.

Men så langt er det de sivile på den blokkerte og okkuperte Gazastripen som har betalt den største prisen for krigshandlingene. Et strengt sikkerhetsregime gjør at palestinerne der kan ikke reise ut. I dag ble 100 000 palestinere nord og øst på Gazastripen råda til å evakuere, men de har ingen bomberom å søke tilflukt i.

Artikkelen fortsetter under bildet

Palestinere utenfor deres ødelagte hjem

I morgentimene bombet Israel Hamas-medlemmers hus på Gazastripen. Angrepene ødela disse naboenes hus også. Et nyfødt barn skal være blant de ti som ble drept i natt. 75 prosent av antall drepte siden 7. juli er sivile, fastslår FN.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Etter samtalene med Israels utenriksminister er det ikke en optimistisk Brende som de kommende dagene skal fortsette sin reise i Midtøsten

– Dagens samtaler gjør at jeg er redd det kommer en israelsk militær intervensjon, med mindre man raskt får på plass en våpenhvile, sier Brende til NTB.

– De nærmeste dagene blir avgjørende. I Israel er det nå en politisk diskusjon om man skal gå inn i Gaza. Vi har få dager på oss for å få på plass en avtale, fortsetter utenriksministeren.

Brende var opptatt av å snakke om den humanitære situasjonen på Gazastripen da han møtte Lieberman. 75 prosent av dem som er drept i tidsrommet 7. til 14. juli er sivile, slår FN fast. I dag ble en 10 år gammel gutt og et spedbarn drept i angrepene.

– Jeg understreket at brorparten av menneskelivene som går tapt på Gazastripen, er sivile. Det er uakseptabelt, og jeg sa klart ifra at Israels angrep ikke er proporsjonale med angrepene fra Gaza. Det var Lieberman ikke enig i, sier Børge Brende til NTB.

Over 200 døde

Hamas har den siste uken skutt mer enn 1200 raketter inn i Israel, men de fleste har blitt stoppet av Israels høyteknologiske forsvarsskjold, som går under navnet «Iron Dome».

En israeler ble drept av et rakettangrep i går, det første menneskelivet som gikk tapt på israelsk side. Antall drepte palestinere på den blokkerte kyststripen har nå passert 200.

Gaza angrep

Røyk og flammer fra et israelsk luftangrep på Gazastripen onsdag. Israel trappet opp angrepene igjen, etter at en foreslått våpenhvileavtale ikke ble godtatt av Hamas.

Foto: AHMED ZAKOT / Reuters

Israel har de siste timene trappet opp sine luftangrep mot Gazastripen, etter at en foreslått våpenhvileavtale ble avvist av Hamas. I morges slapp de flyveblader over flere områder og råda palestinerne til å evakuere.

Ifølge AFP stod det på flyvebladene som ble sluppet over Gaza i dag at militæret skal angripe «terrormål» og «terrorvirksomhet» i Zeitun og Shejaiya. De to distriktene ligger øst for Gaza by, og Israel hevder at en rekke rakettangrep inn i Israel har blitt skutt fra disse.

Hittil har dette betydd at Israel har angrepet bygninger der de hevder at Hamas-medlemmer bor eller gjemmer våpen. Dette har ført til enorme sivile tap.

Les også: MIFF: – Feil å legge skylden på Israel

Ashkelon

SISTE NYTT

Siste nytt