Hopp til innhold

Israel fortsetter bombingen av Gaza: 100 000 må evakuere

En ti år gammel gutt er blant de drepte på Gazastripen så langt i dag. FN-skolene har plass til om lag en fjerdedel av dem som nå bes evakuere, og det er ingen bomberom på den blokkerte Gazastripen.

Flyktninger i Gaza

FLYKTER: Her flykter palestinere fra hjemmene sine i nabolaget Shajaiyeh i Gaza by etter at Israel slapp flygeblader som ber dem om å evakuere i forkant av flere israelske luftangrep.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Dødstallet på Gazastripen siden Israels militæroperasjon mot Hamas startet tirsdag forrige uke er nå oppe i 205, ifølge palestinske helsepersonell. Hamas har sendt mer enn 1200 raketter inn i Israel, som kostet Israelerne sitt første menneskeliv i går.

Nå har Israel sluppet flyveblader og sendt beskjeder over telefon og tekstmeldinger til innbyggerne i nord og øst på kyststripen. 100 000 ble bedt om å evakuere innen klokka 08 lokaltid.

Den fristen har gått ut, og Israels luftangrep fortsetter.

Men ingen steder på Gazastripen er trygge nå, og for palestinerne her er det ikke mange steder å gjemme seg.

Angrepene fortsetter

Militæroperasjonen mot Gazastripen er på åttende dagen. Israels mål er å kneble Hamas, men FN fastslår at de fleste drepte er uskyldige sivile.

Artikkelen fortsetter under bildet

Palestinere slukker brann etter angrep

SLUKKER BRANN: Brannmenn og beboere forsøker å slukke en brann i et ødelagt hus som ble truffet av israels luftangrep mot Gazastripen onsdag. Flere sivile dør i nye angrep. En ti år gammel gutt og en 65 år gammel kvinne er blant de drepte så langt i dag.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Ifølge AFP stod det på flyvebladene som ble sluppet over Gaza i dag at militæret skal angripe «terrormål» og «terrorvirksomhet» i Zeitun og Shejaiya. De to distriktene ligger øst for Gaza by, og Israel hevder at en rekke rakettangrep inn i Israel har blitt skutt fra disse.

Hittil har dette innebært angrep mot bygninger der Israel hevder at Hamas-medlemmer bor eller gjemmer våpen. Dette har ført til enorme sivile tap.

Ifølge FN er 75 prosent av de drepte mellom sjuende og 14 juli sivile. 710 hus er totalt ødelagte, mens ytterligere 660 hus har fått betydelige skader.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gutt i ødelagt hus i Gaza

75 PROSENT SIVILE: 710 hus på Gazastripen er lagt i grus siden militæroperasjonen startet forrige tirsdag. Av de drepte siden 7. juli er 75 prosdent sivile.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Flere av luftangrepene mot Gazastripen i morgentimene onsdag var rettet mot Hamas-lederes hus. Israelske krigsfly angrep i alt 40 mål på Gazastripen i natt, og angrepene fortsetter.

Ifølge nettsiden til Gazas innenriksdepartement skal fire av Hamas' topplederes hus ha blitt bombet. En av disse skal ha vært en av nøkkelpersonene da Hamas tok over makten i 2007, mens de tre andre skal ha blitt valgt inn i den palestinske regjeringen året før.

Men mange Hamas-ledere gjemmer seg nå, skriver Ap, og ingen av medlemmene skal ha mistet livet i angrepene.

Mislykket våpenhvile

Angrepene mot Gazastripen trappes gradvis opp, etter at Egypts forslag til våpenhvile ble godtatt av Israel, men avvist av Hamas i går. Våpenhvileforslaget var ikke godt nok for Hamas, som stilte flere krav til langvarige endringer for at de skulle slutte seg til den.

Dermed fortsatte Hamas rakettangrepene etter at våpenhvilen skulle tre i kraft. Israel svarte med nye luftangrep mot kyststripen. Israel, som har et av verdens største militære, har nå lidt sitt første tap siden militæraksjonen startet. En israeler ble drept i et av Hamas' rakettangrep i går.

I natt fortsatte Israel luftangrepene. 10 palestinere mistet livet.

– Når det ikke er våpenhvile, svarer vi med angrep, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu i går, ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter under bildet

Palestinere utenfor deres ødelagte hjem

BOMBER HUS: Israel bombet Hamas-medlemmers hus i morgentimene på Gazastripen. Angrepene ødela disse naboenes hus også. Et nyfødt barn skal være blant de ti som ble drept i natt. 75 prosent av antall drepte siden 7. juli er sivile, fastslår FN.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Flere utenriksministre er nå på plass i Tel Aviv.

Blant dem er utenriksminister Børge Brende.

Brende skal «legge press på begge parter», men han mener Norge har vært tydelig nok mot Israel.

– Vi har fra første øyeblikk gjort det klinkende klart at det er uakseptabelt med de humanitære følgene av angrepene på Gaza. Samtidig har vi understreket at det er avgjørende at Hamas slutter å sende raketter mot Israel, det er i strid med folkeretten, for de rakettene skiller ikke mellom sivile og militære mål, sa Brende til NRK tirsdag før han reiste.

Norges utenriksminister Børge Brende skal møte sin israelske kollega, Avigdor Lieberman, klokka 12 norsk tid.

Flyveblader

Onsdag morgen så AFPs korrespondent flyveblader bli sluppet over Zeitun-nabolaget sørøst for Gaza by. Innbyggere der og andre steder har meldt om at de har mottatt forhåndsinnspilte beskjeder på telefon og tekstmeldinger om å evakuere innen klokka 08 lokaltid. Den fristen har gått ut.

Denne måten å informere om evakuering på ble også brukt over de nordlige delene av Gazastripen i helgen, uten at den store offensiven mot Beit Lahiya tok sted. 17 000 palestinere evakuerte fra område.

Artikkelen fortsetter under bildet

Palestinere og FN-skole

SØKER TILFLUKT PÅ FN-SKOLE: Her ligger de og sover i bakgården til en FN-skole i Beit Lahiya etter å ha rømt fra hjemmene sine natt til onsdag.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Ifølge israelske medier oppfordrer Hamas innbyggerne om å overse meldingene fra Israel, og kaller det hele for «psykologisk krigføring».

Ifølge OCHA har 18.000 palestinere nå søkt tilflukt i skoler på Gazastripen, men heller ikke disse går fri av de israelske angrepene. 79 skoler og 23 helsesentre har hittil fått materielle skader i angrepene, mens 1370 bolighus er lagt i grus eller påført store skader.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt