Hopp til innhold

Børge Brende reiser til Midtøsten

Utenriksminister Børge Brende (H) reiser i dag til Israel og Palestina for å forsøke å presse på i arbeidet med å få på plass en avtale om våpenhvile og en fredsplan.

Børge Brende i Dagsnytt-studio tirsdag 15.07.14

– Nå legger vi press på begge parter for at de skal inngå en fredsavtale, sier utenriksminister Børge Brende. Han besøkte NRK tirsdag morgen for å fortelle om sitt nært forestående besøk til Israel og Palestina.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Jeg skal til Israel og Palestina og møte ledelsene. Det er en ny dynamikk i arbeidet med å skape en våpenhvile nå, sier Brende til NRK.

Egypt la i går frem et forslag til våpenhvileavtale, som er blitt støttet av både Den arabiske liga og av USAs president Barack Obama.

Hva ønsker du å oppnå ved å reise til Midtøsten?

– Å styrke og forsøke å realisere arbeidet med å få til en våpenhvile. Det er for å få slutt på de forferdelige bombene og angrepene i Gaza, hvor over 180 sivile liv er gått tapt. Norge, som leder av den såkalte giverlandsgruppen til Palestina, har en rolle å spille der, sier Brende.

– Vi legger press på begge parter

Noe pressmiddel overfor partene vil han ikke snakke om.

– Dette er snakk om diplomati. Vi er en av de største humanitære bidragsyterne, og historisk sett har vi gode kontakter i regionen. Nå legger vi press på begge parter for å inngå en fredsavtale, slik som i 2012, så vi får slutt på de forferdelige og hjerteskjærende hendelsene i Gaza.

Egypts forslag til midlertidig våpenhvileavtale, som ble lagt frem i går kveld, innebar at våpnene skulle legges ned fra klokken 8 i morges. En slik våpenhvile er imidlertid ikke trådt i kraft.

Israel har i morges godkjent det egyptiske forslaget til våpenhvile, opplyser den israelske regjeringens sikkerhetsutvalg, mens Hamas hittil har avvist å gå med på noen våpenhvile.

– I krig legger man ikke først ned våpnene, for deretter å forhandle, sier Hamas-talsmann Fawzi Barhum i morgentimene tirsdag.

– Abbas ber Hamas støtte våpenhvileforslag

Ifølge Brende mener imidlertid den palestinske regjeringen at Hamas ikke bør være avvisende til forslaget.

– Jeg tror dette er innledende reaksjoner fra Hamas' side. Både Israel og Hamas er nå satt under stort press. USA presser Israel, Den arabiske liga presser palestinerne, og egypterne er ganske klare overfor Hamas. Jeg snakket med den palestinske visestatsministeren i går kveld, og også Abbas og palestinernes råd til Hamas nå er å se nærmere på og støtte det egyptiske forslaget, sier Brende.

Hvem har ansvar for at voldshandlingene skal stoppe, slik Norge ser det?

– Hvis den israelske regjeringen slutter seg til fredsplanen og våpenhvileavtalen som Egypt og Den arabiske liga har lagt på bordet, vil det igjen øke presset mot Hamas, slik at man kan en våpenhvileavtale langs de linjene man hadde i 2012, sier Brende.

Hamas har ment at det er Israel som har ansvaret for den situasjonen som er nå, og som må vise det første tegnet til å ville trappe ned angrepene.

– Derfor er det bra at Israel har diskutert våpenhvileforslaget. De humanitære følgene av angrepene på Gaza er uakseptable, de er hjerteskjærende og må opphøre. Det samme må rakettene som sendes i hundretall fra Hamas inn i Israel, sier Brende.

Flere har tatt til orde for at Norge må være krassere i sin kritikk av Israels angrep. Brende mener Norge har vært tydelig.

– Vi har vært en av de tydeligste regjeringene i Europa, så den påstanden faller på sin egen urimelighet. Vi har fra første øyeblikk gjort det klinkende klart at det er uakseptabelt med de humanitære følgene av angrepene på Gaza. Samtidig har vi understreket at det er avgjørende at Hamas slutter å sende raketter mot Israel, det er i strid med folkeretten, for de rakettene skiller ikke mellom sivile og militære mål.

SISTE NYTT

Siste nytt