Hopp til innhold

Boris Johnson innrømmer å ha villedet parlamentet

– Med hånden på hjertet: Jeg løy ikke, sa Boris Johnson i den såkalte «partygate»-høringen.

Boris Johnson må forklare seg om bildet fra Downing Street 13. november 2020.

MÅTTE SVARE: Boris Johnson måtte forklare seg om flere samlinger som skjedde mens det var strenge koronarestriksjoner i landet.

Foto: -/STF / AFP

Boris Johnson brøt koronarestriksjonene ved flere sammenkomster i 2020, konkluderte politiet i fjor. Johnson betalte boten umiddelbart.

Men løy den tidligere statsministeren for parlamentet? Det skal en tverrpolitisk granskningskomité komme til bunns i.

Onsdag ettermiddag ble han grillet om «partygate».

Johnson beklaget at han villedet parlamentet med opplysninger han sier han trodde var riktige, men som var feil.

– Jeg beklager for utilsiktet å ha villedet parlamentet. Men å si at jeg gjorde det hensynsløst eller bevisst, er helt feil, sa Johnson.

Bilde av samlingen i Downing Street 13. november 2020. Boris Johnson måtte svare for denne samlingen overfor komiteen.

Boris Johnson avbildet på en samling i Downing street 13. november 2020.

Boris Johnson på en samling i Downing street 19. juni 2020.

Boris Johnson feiret sin egen bursdag i Downing street 19. juni 2020.

Da skandalen rundt sammenkomstene i statsministerboligen sto på som verst, garanterte Johnson overfor Underhuset at alle retningslinjene hadde blitt fulgt.

Men politiet mente noe annet, og bøtela Johnson for disse samlingene.

Bøtelagt

Politiet skrev ut til sammen 126 bøter for brudd på covidreglene. Både daværende og nåværende statsminister var blant dem som ble bøtelagt.

Johnson hadde selv deltatt på fire av disse samlingene.

I sitt 52 sider lange forsvarsskriv til parlamentskomiteen som i dag konfronterer ham med bevis for at han bevisst villedet parlamentet, innrømmer Johnson at han villedet Underhuset, men at det skjedde ubevisst.

– Jeg forutså ikke at dette ville bli en stor sak, innrømmer han også.

Tidligere statsminister Boris Johnson hevder han ikke løy til Underhuset om den såkalte «partygate»-skandalen.

Insisterer på sin uskyld

Johnson viste til at de lot fotografer ta offisielle bilder fra sammenkomstene. Han mener det beviser at verken han eller kollegene trodde de brøt reglene. Han hevder at han sa det han gjorde i god tro, og at ingen rundt ham varslet ham om regelbrudd.

Johnson mener arrangementene var knyttet til jobb, og derfor nødvendige. Han ble gjentatte ganger spurt om det virkelig var jobbrelatert

Dette var ikke et party. Hvis noen tror jeg festet i denne perioden, tar de helt feil, sa Johnson.

Påstanden bestrides av flere tidligere rådgivere, ifølge dokumentasjonen komiteen har offentliggjort i morgentimene i dag.

Den tidligere sjefrådgiveren og strategen til Johnson, Dominic Cummings, har kalt det «komisk» at Johnson trodde en hagefest i Downing Street var et arbeidsmøte.

– Statsministeren visste bestemt at det var en fest fordi jeg fortalte ham, og da han kom ut, så han det.

Johnson ble presset av komitemedlemmene på hvorfor han holdt avskjedsfester for ansatte når retningslinjene sterkt frarådet slike.

– Slo det deg ikke at dette var unødvendige samlinger? spurte partifellen Bernard Jenkin.

– Ikke et sekund, svarte Johnson.

Demonstranter i London

Demonstranter samlet seg utenfor parlamentet før høringen av Boris Johnson om «partygate».

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Han viste til at de hadde mange smitteverntiltak på plass i Downing Street, men innrømmet også at de fjernet seg fra kontorplassene med skillevegger under de sosiale samlingene.

Han ble også spurt om alkohol var nødvendig knyttet til jobb eller om det var jobbrelatert at kona var med.

Jeg mente vi hadde gjort vårt beste. Men når det gjelder sosial avstand, var det ikke mulig å gjennomføre det perfekt, sa Johnson.

Boris Johnson

Den tidligere statsministeren er kampklar og har forberedt et 52-siders skriftlig forsvar i forkant av dagens høring.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Boris Johnson gikk av som statsminister i september i fjor. Da hadde «partygate» rast i månedsvis.

Begrepet beskriver de mange sammenkomstene som ble holdt i Downing Street av folk i regjeringsapparatet mens Storbritannia var underlagt strenger koronaregler som begrenset sosial omgang.

I parlamentskomiteen foreløpige rapport, skriver de sju politikerne som sitter der at det må ha vært åpenbart for Johnson at samlingene brøt loven. Men det nekter Johnson for.

Han kritiserer komiteen, som består av fire politikere fra hans eget konservative parti, to fra Labour og én fra Det skotske nasjonalpartiet. Han mener den er partisk i hans disfavør.

Kjemper for sin politiske fremtid

Hvis komiteen konkluderer med at Boris Johnson bevisst villedet parlamentet, så risikerer han å bli suspendert fra Underhuset. Der sitter Johnson som parlamentariker fra et valgdistrikt i London. Den jobben risikerer han å miste. Hvis suspensjonen blir lang, kan det resultere i et nyvalg som han potensielt taper.

I så fall er Boris Johnson ute av britisk toppolitikk.

Da onsdagens grilling av den tidligere statsministere var slutt, ble det ikke sagt noe om hva komiteen vil konkludere med.

Det er ventet at de vil komme med en avgjørelse før sommeren, skriver BBC.

Da vil de konkludere med om Johnson «bevisst» eller «hensynsløst» villedet Underhuset, og hva som vil være passende straff. Deretter skal Underhuset debattere rapporten og komme med en avgjørelse.

Plakat av Boris Johnson
Foto: TOLGA AKMEN / AFP

Festene i statsministerboligen

 • 2020-2021
  Fredagsdrinker

  Ansatte i Downing Street skal regelmessig ha tatt en fredagsdrink eller to på kontoret gjennom hele pandemien. Ansatte skal ha byttet på å lasse med seg en trillekoffert med vin til kontoret for anledningen.

 • 15. mai 2020
  Arbeidsmøte med ost og vin

  Koronaen herjet i Storbritannia. I hagen til statsministerboligen var statsminister Boris Johnson, hans kone Carrie, tidligere sjefrådgiver Dominic Cummings og Johnsons privatsekretær Martin Reynolds samlet. De er avbildet på et bilde som er lekket til The Guardian, sammen med 15 andre, og spiser ost og drikker vin. Johnson har kalt det et arbeidsmøte.

  Skjermbilde fra The Guardian skal vise Boris Johnson drikke vin i hagen.
  Foto: Skjermbilde / The Guardian
 • 20. mai 2020
  Bring your own booze!

  En lekket epost fra Boris Johnsons privatsekretær Martin Reynolds til 100 ansatte ved statsministerens kontor inviterte til kveldssamling. Gjestene ble oppfordret til å ta med sin egen drikke, "bring your own booze". I ettertid har Johnson sagt at han var til stede i 25 minutter, og at han ikke burde latt samlingen skje.

  Epost Reynolds
  Foto: Skjermbilde / ITV News
 • 19. juni 2020
  Hipp hurra!

  Opp til 30 ansatte overrasket statsministeren med kake og bursdagssang på bursdagen hans. Samme kveld skal familie og venner ha samlet seg i statsministerparets bolig for å feire Johnson. En talsperson sagt at dagsamlingen varte i ti minutter, mens kveldsfeiringen foregikk utendørs.

  Britain Politics
  Foto: Matt Dunham / AP
 • 13. november 2020
  Den første avskjedsfesten

  Boris Johnson holder tale i avskjedsfesten for avtroppende kommunikasjonsdirektør Lee Cain. Samme kveld hevdes det at Carrie Johnson, som på den tiden var forlovet med statsministeren, holdt en annen privat fest i den private boligen til paret. En talsperson har kalt påstanden «bare tull».

  British PM Boris Johnson and Carrie Johnson hold virtual call at Chequers
  Foto: No 10 Downing Street / Reuters
 • 25. november 2020
  Afterwork

  Etter et arbeidsmøte i finansdepartementet sto drinker på agendaen. Arrangementet omtales som spontant. På det tidspunktet var puber stengt i London på grunn av koronarestriksjoner.

 • 27. november 2020
  Adjø!

  Nok en gang skal en medarbeider i Downing Street slutte. Nok en gang må statsministerens ansatte ta avskjed. Boris Johnson skal ha holdt tale, og bemerket for fullt det var i rommet.

 • 10. desember 2020
  Fest for utdanning?

  Utdanningsdepartementet i Storbritannia arrangerer fest. Der skal blant annet tidligere utdanningsminister Gavin Williamson ha deltatt.

  gavin williamson
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 14. desember 2020
  Tory-fest

  Ordførerkandidat Shaun Bailey og ansatte ved Det konservative partiets kampanjehovedkvarter fester. Partiet kalles ofte Torys i Storbritannia. Bailey har siden bedt om unnskyldning, og erkjent dårlig dømmekraft.

 • 15. desember 2020
  Quiz med Boris

  Det arrangeres Quiz i statsministerens kontor, og statsminister Johnson er deltaker. I et bilde The Daily Mirror har fått tak i sitter han med kollegaer med julepynt. Andre kollegaer sitter i andre kontorer, og har virtuell quiz sammen. Downing Street innrømmet at Johnson «kort» deltok på quizen, men sier det var en virtuell begivenhet.

  Boris på quiz
  Foto: Skjermbilde / The Daily Mirror
 • 16. desember 2020
  Dansefest i departementet

  Ansatte i transportdepartementet hadde fest med dans og drinker etter jobb samme dag som London innførte strenge tiltak på grunn av koronasmitte. Departementet har beklaget hendelsen.

 • 17. desember 2020
  Julefest på regjeringskontoret

  Invitasjoner skal ha blitt sendt ut av sekretæren til kabinettsekretær Simon Case. I de digitale kalenderne var hendelsen merket som «julefest». Det skal også ha vært arrangert enda en avskjedsfest denne kvelden, for Kate Josephs. Hun ledet tidligere regjeringens arbeid med korona. På bildet er Boris Johnson på joggetur, forfulgt av journalister som vil snakke om koronatidens festligheter.

  Prime Minister Boris Johnson goes for a morning run
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Desember 2020
  Avskjed med kapteinen

  Forsvarsrådgiver og kaptein Steve Higham skal slutte å jobbe for Johnson. Da må det festes. Statsministeren skal ha stukket innom og holdt tale.

 • 18. desember 2020
  God jul!

  Det slås på stortromma og inviteres til nok en julefest for statsministerens ansatte. Det er denne festen som utløste undersøkelsene. En mye omtalt video viser Boris Johnsons talsperson Angela Stratton, som spøker om hendelsen i en liksom-pressekonferanse. Da denne videoen lekkes, slutter Stratton i jobben.

 • 16. april 2021
  Enda flere avskjedsfester

  To ansatte skal slutte i Downing Street. Det arrangeres to fester med 30 deltakere hver, som senere blir slått sammen. Det skal ha blitt både alkohol og dansing på festdeltakerne, men statsministeren var ikke til stede. Dagen etter var det begravelse for Storbritannias prins Philip. På grunn av restriksjonene måtte dronning Elizabeth sitte alene under begravelsen. Downing Street har siden beklaget overfor dronningen.

  Britain Politics
  Foto: Jonathan Brady / AP

SISTE NYTT

Siste nytt