Hopp til innhold

Newtown-massakren blåser nytt liv i våpendebatten

Skal den gjengse amerikaner kunne bevæpne seg med semi-automatiske kamprifler, eller må våpenlovene strammes inn? Debatten er igjen i gang i USA.

Våpensalg i USA

Dagen etter at Barack Obama ble valgt som president i 2008, opplevde våpenbutikken Cheaper than dirt i Texas sin beste omsetning av kampvåpen noensinne.

Foto: LM Otero / AP

Ikke mange timene etter at Adam Lanza skjøt og drepte 27 personer i byen Newtown, ble det på nytt blåst liv i våpendebatten i USA.

I tillegg til to håndvåpen var 20-åringen bevæpnet med en .223 kaliber Bushmaster-rifle.

USAs president Barack Obama holder sin andre tale etter skolemassakren i Newtown i Connecticut.

SE VIDEOINNSLAG: Obamas tale om våpenlovgivningen. Reporter Hallvard Sandberg.

Disse våpnene kan kjøpes av alle som har lisens til det, men de er ment som kampvåpen.

– Jeg forstår ikke hvorfor folk trenger disse våpnene. De brukes ikke til jakt, de er laget for kamp, sa den uavhengige våpeneksperten Ronald Scott til NY Daily News samme kveld som skytingen fant sted.

Tror på strengere lover

Under Bill Clintons tid på 90-tallet ble det innført et midlertidig forbud på 10 år for salg av den typen kampvåpen som ble brukt under massakren. Da forbudet utløp i 2004, ble det ikke forlenget.

Dermed er det fritt fram for dem som har papirene i orden å kjøpe seg våpen som tradisjonelt brukes til krigføring.

.223 Bushmaster

Det var en slik rifle av typen Bushmaster gjerningsmannen brukte under massakren.

Foto: Produsenten

Den demokratiske Illinois-senatoren Dick Durbin sa i dag at han i løpet av de kommende ukene vil ta initiativ til å gjenoppta debatten om våpenlovene.

– Vi må sette oss ned og ha en rolig samtale om det andre grunnlovstillegget, sier Durbin til Fox News.

Durbin mener debatten så langt har vært dominert av våpenlobbyister som National rifle association, men tror fredagens massakre kan være det som omsider leder fram til strengere lover.

Flere tar til orde for innstramming av våpenlovene i USA.

NETT-TV: Med papirene i orden kan innbyggerne i USA kjøpe seg semiautomatiske kampvåpen. Nå blusser debatten om forbud opp igjen.

– Rektor burde hatt våpen

Den republikanske representanten Louie Gohmert fra Texas er positiv til Durbins initiativ, men står fast ved at amerikanernes rett til å bære våpen er grunnlovsfestet.

– Jeg skulle ønske at rektor hadde en pistol innelåst på kontoret sitt, så hun i det minste kunne skutt hodet av gjerningsmannen, sier Gohmert til tv-kanalen.

I rundt 40 av de delstatene i USA er det forholdsvis enkelt for innbyggerne å bære våpen ute blant folk.

I California, New York og et par andre stater sørger statlige og lokale reguleringer for at det er vanskelig, om ikke umulig å skaffe seg våpenlisens.

Michael Bloomberg

New York-borgermester Michael Bloomberg krever at Obama prioriterer strengere våpenlover.

Foto: HANDOUT / Reuters

Illinois og Washington DC er de eneste stedene hvor det er ulovlig å bære våpen på seg utenfor hjemmet.

Connecticut-guvernør Dannel Malloy sier til CNN at de fleste våpnene som brukes til kriminalitet i delstaten er fraktet inn fra nabostater.

– Connecticut har en rimelig streng lov. Jeg tror vi er den fjerde strengeste staten når det gjelder å begrense tilgangen til slike våpen, sier Malloy.

Nesten 13.000 drept i fjor

Drap hvor skytevåpen er involvert har økt gradvis siden 2002, viser tall fra National institute of justice.

Rekordåret var 1993 da 17.075 amerikanere ble drept av skytevåpen, for så å synke fram til 1999 da dødstallet var 10.117.

I 1975 ble 60 prosent av drapene i USA begått med håndvåpen, mens andelen i 2005 var 80 prosent.

Økningen i gjengrelaterte drap har vært enda kraftigere.

Totaltallene fra 2005 viser at 11.346 mennesker ble skutt og drept, og skytevåpen var involvert i 477.040 anmeldte kriminalsaker i USA.

Statistikk fra FBI viser at 12.664 mennesker ble skutt og drept i fjor.

– Førsteprioritet for Obama

Borgermester i New York Michael Bloomberg har lenge vært en forkjemper for strenger våpenlover.

I et intervju med NBC søndag sier Bloomberg at dette nå må være president Obamas førsteprioritet i tiden fremover.

– Det er på tide at presidenten står opp og forteller nasjonen hva vi skal gjøre, ikke gå til Kongressen og spørre «Hva vil dere at vi skal gjøre», sier Bloomberg.

– Han er USAs president og hvis han ikke gjør noe i sin andre presidentperiode, vil totalt 48.000 amerikanere være drept under hans styre.

Bloomberg har tro på at Obama kan få trumfet gjennom en lovendring.

– Ingen setter spørsmålstegn ved andre grunnlovstillegg om retten til å bære våpen. Men jeg tror ikke grunnlovsfedrene mente at alle menn, kvinner og barn skulle bære rundt på angrepsvåpen, sier Bloomberg.

Lærere med våpen

Men mange på amerikansk høyreside mener fortsatt at flere våpen vil føre til færre drap.

Texas-guvernør Rick Perry gikk fredag ut og ba skoledistriktene om å være forberedt på et lignende scenario som i Connecticut.

Skoleinspektør for Harrold-distriktet nordvest i delstaten understreket overfor avisen Star Telegram at hans ansatte var klare.

Skolen er utstyr med spesiallåser, overvåkingskameraer og flere av lærerne har håndvåpen på seg når de er på jobb. Dette er ifølge avisen den eneste skolen i USA hvor de ansatte får bevæpne seg.

I Michigan foreligger det et lovforslag om å tillate våpen på skoler og andre offentlige steder.

Styremedlem i Koalisjonen for ansvarlige våpeneiere, Steve Dulan, mener bevæpnede lærere ville ha forhindret eller sørget for en mindre alvorlig utgang på massakren i Connecticut, ifølge Huffington Post.

SISTE NYTT

Siste nytt