Hopp til innhold

Tallenes uhyrlige tale

28, 20, 10 og 5. Det er de grelle tallene som blir stående etter skolemassakren i Newtown i Connecticut fredag.

Til sammen 28 mennesker ble drept, inkludert gjerningsmannen (20), som endte massakren med å ta sitt eget liv.

Av de drepte var 20 skolebarn i alderen 6-7 år. 12 av barna var jenter og åtte gutter. Seks voksne kvinner ble også drept i skolemassakren.

Dette skjedde «da ondskapen kom» til det lille samfunnet Newtown i den amerikanske delstaten Connecticut i går:

DØDSTALL:

28 drepte, inkludert gjerningsmannen. Han tok livet av moren sin i deres hjem, før han tok bilen hennes og kjørte til barneskolen Sandy Hook, hvor hun til vanlig jobbet som lærer. Med seg i bilen hadde han våpen. På skolen drepte han 26 mennesker, hvorav 20 var barn, før han tok sitt eget liv.

GJERNINGSMANNEN:

Det foreligger foreløpig ingen offisiell bekreftelse, men all informasjon går på at drapsmannen var en 20-årig mann som bodde sammen med moren sin i Newtown. Han var en skolesterk elev da han gikk på Newtown High School, som han fullførte i 2010. Broren hans har sagt til politiet at 20-åringen var autist. 20-åringen skal ikke ha hatt noe kriminelt rulleblad før han ble massemorder fredag.

ÅSTEDET:

Sandy Hook er en skole med elever i alderen 5 til 10 år. Da politiet fulgte barna som hadde overlevd skytingen ut av skolebygningen, ba de barna holde seg for øynene for å hindre at de skulle se sine jevnaldrende skolekamerater ligge drept i klasserommene. De fleste av de drepte barna, ble funnet døde i to klasserom. Gjerningsmannens mor ble funnet drept i hjemmet hun delte med sønnen.

VÅPEN:

Gjerningsmannen hadde med seg tre våpen til barneskolen. Da politiet fant ham, hadde han to håndvåpen på seg. I bilen han hadde kjørt til skolen, lå en Bushmaster halvautomatisk rifle 223-kaliber. Våpene skal ha vært lovlig registrert på moren hans.

BYEN:

Newtown ligger rundt 150 kilometer nord for New York og har drøyt 27.000 innbyggere.

HISTORIE:

Skytingen er den nest dødeligste i USAs historie. I 2007 skjøt og drepte en mann 33 mennesker, inkludert seg selv, på Virginia Tech University. Bare massakren på Virginia Tech og terrorangrepene i Norge 22. juli i fjor har høyere dødstall i løpet av de siste 20 årene.

Ifølge filmskaperen Michael Moore har det vært 61 massedrap ved skyting i USA siden Columbine, en skolemassakre i 1999 i Jefferson County i Colorado.

SISTE NYTT

Siste nytt