Overlevde massakren - selger lekene sine til inntekt for etterlatte

Devin Herbstman måtte gjemme seg for skytteren som drepte 20 barn på skolen Sandy Hook. Nå hjelper han tanten med garasjesalg til inntekt for ofrenes familier.

Devin Herbstman overlevde massakren på barneskolen Sandy Hook. Nå donerer han bort lekene i garasjesalget som tanten Shelby holder. Sammen holder de garasjesalg til inntekt for ofrenes familier.

Devin Herbstman overlevde massakren på barneskolen Sandy Hook. Nå donerer han bort lekene i garasjesalget som tanten Shelby holder.

Anders Tvegård (USA)

– Det er rart at ingen har kjøpt denne. Det er sånn som jenter liker, sier Devin der han går blant de mange lekene i garasjen i Newtown.

Som mange amerikanske familier har de tradisjon for å holde garasjesalg til inntekt for veldedige formål.

Men denne vinteren går pengene til et spesielt formål.

Garasjesalg

Familien samler inn penger til ofrenes familier ved å holde garasjesalg.

Foto: Anders Tvegård/NRK

Devin Herbstman er ett av barna som sitter igjen med en skrekkopplevelse etter terroren som rammet barneskolen fredag.

– Vi hørte noen snakke, og så hørte vi skudd og skrik og det skremte vettet av oss alle. Vi gjemte oss i klasserommet en time. Jeg ventet på mamma og pappa og satt der sammen med mange gråtende barn. Det var skremmende, forteller Devin.

20 av barna kom aldri hjem til sine foreldre.

– Gjør at jeg føler meg bedre

Som de andre naboene i Newtown prøver tanten Shelby å gjøre det hun kan for å støtte ofrenes familier, samtidig som de selv prøver å få hverdagen tilbake.

Shelby

Shelby forteller at barna ønsker å hjelpe og at det er en måte å bearbeide skrekkopplevelsen.

Foto: Anders Tvegård/NRK

– Jeg er gledelig overrasket over hvordan barna synes å klare seg. De ser ut til å ha det bra nå, selv om de har sine tunge stunder. De ønsker å komme seg videre, og gjøre noe for ofrene, sier Shelby.

– Jeg føler meg bra når jeg kan gjøre dette. Det gjør meg glad at disse pengene kan brukes til å hjelpe skolen og ofrene som ble utsatt for angrepet, sier Devin.

Historiker: Alle kjenner alle

– Det er fortsatt en veldig liten by. Det er virkelig sånn at folk kjenner hverandre, sier Dan Cruson, byens historiker som har skrevet en rekke bøker om Newtown.

Hvert år samler den lokale Lions-klubben inn tusenvis av dollar i et veldedighetsarrangement der folk kjøper plastender som sendes ut i elva i et «race».

– Befolkningen er samlet for å heie – alle kjenner alle, forteller Kyle Watts til nyhetsbyrået AP.

– Byen er blitt større enn den lille bygda jeg vokste opp i – jeg har vært her i 77 år – men følelsen mellom naboene er som det alltid har vært, sier Scudder Smith, redaktør for ukeavisen Newtown Bee.

Mange donerer penger

Selv om mange i den lille byen disse dagene er hjemme hos sine respektive familier, kommer det stadig folk innom garasjesalget.

– Det er faktisk mange som er ute, og mange kommer hit uten å kjøpe noe, men donerer penger likevel, sier Shelby.

Garasjesalg

Shelby forteller at mange stikker innom garasjesalget og donerer penger.

SISTE NYTT

Siste nytt